ABD'nin ilgili kurumları, bu durumun türler arası bulaşma riskini vurgulayarak önlemler almaya başladı.

ABD Halk Sağlığı Kurumu CDC, 30 Nisan tarihli raporunda, 2021 yılında ülkeye giren patojenik kuş gribi vakasının (H5N1) Kansas ve Texas'taki süt sığırları ile kedilerde görüldüğünü duyurdu. CDC, kuş gribi taşıyan ineklerde beslenme sorunları ve süt üretiminde azalma belirtileri tespit edildiğini, bu ineklerin çiğ süt tüketen evcil kedilerde 'ölümcül sistemik grip enfeksiyonu'na yol açtığını belirtti.

Alkol fabrikasındaki patlamada beş işçi hayatını kaybetti Alkol fabrikasındaki patlamada beş işçi hayatını kaybetti

Kuş gribi taşıyan ineklerin nakledildiği Michigan, Idaho ve Ohio'daki çiftliklerde, enfeksiyonların görülmesi nedeniyle inekten ineğe bulaşma riski arttı. CDC, bu durumun türler arası bulaşma tehdidi oluşturduğunu vurgulayarak, "ABD Gıda ve İlaç İdaresi, ticari süt tedarikinin güvenli olduğunu belirtse de, pastörize edilmemiş büyükbaş hayvan sütünde influenza virüsü tespit edilmesi, potansiyel türler arası bulaşma endişesi yaratıyor" şeklinde açıklama yaptı.

ABD Hayvan ve Bitki Sağlığı Muayene Hizmeti ile ABD Tarım Bakanlığı, kuş gribinin yayılmasını önlemek amacıyla eyaletler arası sığır taşımacılığında testlerin zorunlu hale getirildiği bir 'Federal Emir' yayımladı.

Federal Emir'de, "Kuş gribi, evcil ve yabani kuşlar arasında bulaşıcı bir viral hastalıktır. Kümes hayvanları için ölümcül olabilir ve sürünün tamamını kısa sürede yok edebilir. Kuş gribi, küresel olarak kümes hayvanları endüstrisine, hayvan sağlığına, insan sağlığına, ticarete ve ekonomiye ciddi bir tehdittir. ABD'de artık süt sığırlarında kuş gribi tespit edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

ABD, büyük baş hayvanlarda görülen kuş gribi vakasıyla mücadele ederken, önlemlerini artırarak potansiyel türler arası bulaşma riskini azaltmaya çalışıyor.

Editör: Ferhat Yiğit Adıgüzel