1 Kasım'dan itibaren statlara seyirci alınacağı kararı çıkmıştı. Stat kapasitesinin %30'u kadar seyirci alınacak olsa da, ben de bunu eleştirmiş, tehlikeli sonuçları olabileceğini söylemiştim. Ne yazık ki tehlikeli olabileceğini hiç bir yetkili düşünememiş, sadece bilim kurulu akıl etmiş ve bundan vazgeçilmesi önerisinde bulunmuştu. 
Bu habere yapılan yorumları okudum sosyal medyada. İnsanların çoğu eleştiri yağmuruna tutmuştu. Her yerde insanların iç içe yaşamasına rağmen, statlara taraftarın alınmamasına tepki göstermişlerdi. Buradan da anlaşılacağı üzere ülkemizde virüsün kol gezdiğini, tehlike içinde olduğumuzu sadece ve sadece bilim kurulu ile sağlık çalışanları biliyor. Bunlar dışında farkında olanlar da var elbette ama sayıları ne yazık ki çok az.
***
Ülkeyi yönetenlerin yöntemlerini değiştirmeleri ve bir an evvel olağanüstü hale geri döndürmeleri gerekiyor Türkiye'yi. Sadece Türkiye ile de olmuyor. Tüm dünya 3 aylığına kemerlerini sıksa, aşı bulunmadan bile bu virüsün hakkından gelebiliriz. Aksi takdirde çok canlar kaybedilecek, hep kovidin gölgesi altında yaşanacak, ekonomiler uzun süre daha, küçülmeye devam edecek, toparlanma çok çok daha zor olacak.

3. lig 2. Grup'ta 2019-2020

3. Lig 2. Grup'ta tartışmasız en iyi takım Kocaelispor idi. 27 hafta sonunda 2. sıradaki Belediyespor ile 14, 1 maçı eksik Turgutluspor ile 15 puan fark atmıştı. Şampiyon olması garanti gibi idi, hak ettiğini aldı.
***
Burası sorunlu bir grup olabilirdi. 17 takım vardı ve her hafta bir takım maç oynamadan geçiyordu. Bu sebepten ligler tatil edildiğinde bazı takımların 1 maçı eksikti. Karşıyaka ve Turgutlu, bunlardan ikisiydi. Neyse ki her iki takım da Play-Off hattı içinde bitirdiler de TFF'nin başını ağrıtmadılar. Yoksa örneğin Karşıyaka 6. sırada olsaydı ve 1 fazla maç oynayan takımın 1 veya 2 puan altında olsaydı, ‘sen katılamazsın’ demek, hakkın yenmesi anlamına geleceğinden Play-Off maçlarına fazladan bir takım daha ilave edilmesi gerekebilirdi. 
***
Turgutluspor, istikrarlı bir sezon geçirdi. Hep Play-Off içinde yer aldı, bir ara liderlik için çabaladı, koltuğu da kaptı fakat orada pek fazla kalamadı. Son 9 hafta hiç mağlubiyet yüzü görmese de, rakiplerinin de başarılı performansları yüzünden yerinde değişiklik olmadı ve ligi 1 maç eksiği ile 3. sırada bitirdi. Esenler Erokspor ile eşleşti, bir bakıma da işine geldi. Karşıyaka ile finalde oynadı ve penaltı atışları sonrası üst lige çıkan 2. takım oldu.
***
Karşıyaka lige iyi başlamadı ama sonrasında kendine geldi, hızla ilk 5 içine kadar yükseldi. Son 8 maçında sadece 1 mağlubiyet alması sayesinde Play-Off içinde kalmayı başardı. Belediye Derince'yi tek golle geçse de, 2. Lig'i penaltılarda Turgutluspor'a kaptırdı.
***
Fethiyespor, çok istikrarlı bir performans sergiledi! Üst üste beraberlikler, üst üste galibiyetler... Ne zaman ne yapacağı hiç kestirilemedi. 26 maç oynadı, 38 puanla ilk 5'in 5 puan gerisinde sezonu tamamladı.

3. Lig 3. Grup'ta 201-2020

Türkiye Liglerinin en başarılı takımı bu gruptaydı dersem, sanırım yanılmış olmam. Karacabey Belediyespor, 2. sıradaki rakibine 19 puan fark atmış ve ligler durdurulduğunda dahi şampiyonluğu garantilemişti. 
***
Somaspor averajla ligde 2. sırayı aldı. Ligde başarılı bir performans sergiledi ve hep üst sıralara oynadı. Son 10 haftada kötü bir performans sergiledi ve 17 puan kaybetti. Liderle arası çok açıldı fakat diğer rakiplerinin de kötü gidişleri sayesinde Play-Off'a kalmayı başardı. Yarı finalde Muğlaspor'u eledi ama finalde Pazarspor'a yenilerek elenmiş oldu. 
***
Ligin orta sıralarındaki takımı Muğlaspor, üstün bir performans sergilemese de son haftalarda rakiplerinin kötü gidişatlarından faydalandı ve son haftalarda kendini ilk 5 içine attı ve Play-Off oynamaya hak kazandı. Gösterdiği performans pek ümit verici değildi oysa. İşi zordu. İlk maçında da Somaspor'a elenerek sezonu kapatmış oldu.
***
Lige çok iyi başlayan, liderlik koltuğunda da oturan, sürekli ilk 5 içinde kalan Nazilli Belediyespor, son 13 haftada sadece 10 puan topladı. Bu da onu son 2 hafta hattın dışına itti. Bu inanılmaz düşüş, sezonu 7. sırada bitirmesine neden oldu.

Mercedes ve Ferrariler

Formula 1 çoğu kişiye zevk vermez oldu. İlk 2 daha şimdiden belli. Mercedes pilotları Hamilton ile Bottas kendi aralarında yarışıyor. Diğer takımlar çok ama çok gerisinde kalmış durumda.
Efsane takım Ferrari, yıllardır gördüğüm en kötü zamanlarını yaşıyor. Bütün takımlar daha da hızlanmışken, kırmızılı araç tam tersi geçen seneye göre daha da yavaşladı. Şampiyonluklara doymayan Ferrari'nin yarışlarda puan alması bile başarı olarak görülüyor artık.
Bu arada yarışın daha çekişmeli geçmesi için Mercedes'i yavaşlatmak adına değişik kurallar getiriliyor. Şimdiye kadar pek de işe yaramadı.
Geçen hafta sonu İtalya’da bazı öngörülemeyen olaylar yaşandı. Motorsporların doğasında bu var. Hiç beklenmeyen sonuçlar alındı, Mercedesler yarışı geride bitirdi. Bu pek fazla olacak bir şey değil. Diğer takımların da bu sene olmasa da, gelecek sene için bir atılım yapmaları şart. Fakat pandemi döneminde olmamız ve F’de takımların yatırımlarının kısıtlanması, bunun önünde en büyük engel.