Sonunda havalar ısındı. Bu sefer gerçekten yaz geliyor. İzmir'de ısınan hava kendini hissettiriyor. Okulların da kapanmasına az kaldı. Tatil planları ve hazırlıkları ufaktan başladı. Yapacağınız tatil ister kültürel olsun ister deniz tatili olsun yanınıza almanız gereken bir takım ilaçlar olmalı. Böylece tatilde yaşayabileceğiniz rahatsızlıklara hazırlıklı olup, tatsızlıkların önüne geçersiniz.

1.Yanınıza mutlaka hem ağrı kesici hem de ateş düşürücü özelliği olan parasetamol alın. Yol yorgunluğu, hava değişimi, gezideki koşturmacada illaki ağrıyan bir yeriniz olur! Bir de sıcak ve güneşin etkisini hesaba katarsak, günün sonunda içeceğiniz ağrı kesici sizi rahatlatacaktır.

2.Taşınan ağır valizler, alışık olmadığınız kadar yürüyüş ve fiziksel aktivite sonrası kas spazmları ve ağrıları olur. Deniz-güneş tatili yapanlarda da bir sıcak bir soğuk derken, üstünde kuruyan mayolar nedeniyle kas tutulmaları yaşanır. İşte bu yüzden çantanıza kas gevşetici krem (tiyokolşikosid, vb.) ve ilaç bulundurun. Yatmadan önce hafif masajla, kremi ağrıyan bölgeye sürün ve sıcak tutun.

3.Alerjik bir yapınız varsa mutlaka alerji ilacı (desloratadin, montelukast sodyum, vb.) alın yanınıza. Yoksa akan burun, kızarık gözler ve hapşırıkla uğraşırsınız. Hele hele farklı iklim ve bitki örtüsüne sahip bir mekana gidiyorsanız.

4.Elbette bilinen bir hastalığınız varsa (tansiyon, şeker...) sürekli kullandığınız ilaçlarınızı tatil boyunca yetecek kadar alın; çünkü bunlar rapor ve reçete gerektiren ilaçlar olabilir.

5.Bir de tatile gidecek bayanlar, o döneme adet günleri denk geliyorsa öncesinden kadın doğum uzmanına danışarak adet geçiktirici ilaç (noretilestron, linestrenol, vb.) kullanabilirler. Böylelikle herkes havuza, denize girerken imrenerek bakmazlar ve karın ağrılarıyla boğuşmazlar.

6.Taşıt tutması yaşamamak için mide bulantısını önleyen ilaçları (dimenhidrinat, domperidon, vb.) önceden temin edin. Hele hele tekne turu yapacaksanız yol çıkmadan yarım saat önce içmeniz gerekir.

7.Düzenli beslenme gezilerde genelde olmaz, mutlaka açık büfeden fazla fazla yenilir ve sonunda "galiba mide fesatı geçiriyorum" sesleri arasında otelin doktoru aranır. Ya da normalden daha yağlı, damak tadınızdan farklı gıdalar tüketilir. Bu nedenlerle yanınızda mide ilacı (hidrotalsid, omeprazol, vb.) bulundurmakta fayda var.

8.Güneş yakıcı etkisini göstermeye başladı. Mutlaka yüksek faktörlü güneş koruyucu kremi alın. Özellikle çocuğunuz varsa onu güneş yanıklarından korumak için çaba gösterin.

9.Sinek ve böcek sokmalarına karşı sürebileceğiniz kremler veya spreyler işinize yarayacaktır. Eğer geç kaldıysanız ve sabah kaşıntıyla kalKarsanız bu sefer de kaşıntıyı kızarıklığı azaltan jel veya krem (mepiramin meleat, prednasinolon, vb.) sürmeniz işe yarayacaktır.

10. Sıkan, vuran ayakkabıyla dolaşmak çok can sıkıcı bir durum olduğu için, günlük hayatta bile çantamda yara bandı bulunduruyorum. Gezilerdeki bol yürüyüşlerde, ayakkabı acıtabileceği için, değişik ebatlardaki yara bantlarını evden çıkmadan çantanıza atın.

Seyahate giderken elbet yanınıza ilaç alın ama valizinizi de ecza dolabına çevirmeyin. Gereksiz yere antibiyotik, bandaj, kırk yılda bir işinize yarayacak ishal ilacı almayın.

Umarım tüm bu ilaçlara gerek kalmadan tatilinizde güzel vakit geçirirsiniz. Şimdiden iyi tatiller ve iyi yazlar herkese.

Sağlıkla kalın.