Suat Kayalı Menemen Belediyespor lige 2 beraberlikle başladı. 9 ve 12.'likte mekik dokudu 5 hafta boyunca. Bir hafta 9. iken sonraki hafta 12. idi. 6. haftada aldığı galibiyet, Menemen Bld'yi 3. sıraya taşıdı. Play off hattının içindeydi artık ve bir daha da bu hattan çıkılmayacaktı.
İniş çıkışların ardından 12. haftada gördüğü 3. sıradaki yerini 14 hafta boyunca korudu. Sonraki haftalarda yine düşüp yükselmeler yaşadı.
33. hafta en endişeli haftasıydı Menemen'in. 6. sıradaki Karşıyaka ile arasında 6 puan fark vardı. Eğer yenilir ve Karşıyaka yenerse fark 3'e düşecek, son hafta da aralarında oynayacaktı. Aralarındaki bu maçı rakibi 2 farklı kazanırsa da play off'tan olacaktı. Son sıralardaki Kırklareli deplasmanında 90+2'de bulduğu golle beraberliği yakaladı ve play off'u garantilemiş oldu.

Ligi 5. sırada bitirdiği için lig 2.'si Gümüşhanespor ile eşleşti. Evinde hiç beklenmedik bir sonuç aldı ve 2-1 kaybetti. Buna rağmen umudunu kaybetmemişti. Rövanş maçı adeta kalpten götürdü. İlk yarı golsüz sona erdi ancak Menemenli Yasin çift sarı karttan oyun dışı kaldı. Koskoca 45 dakika 1 kişi eksik oynayacaktı. İkinci yarı fırtına esti. 56 ve 59'da Menemen 2 gol buldu, 2-0 öne geçti, 10 kişiyle. Bu skor tur getirirdi. 81'de skor 1-2 olunca, uzatmalara gidecek düşüncesi oluştu. 4 dakika sonra beraberlik golü geliverdi. Bu da elenmek anlamına geliyordu. 90+3'te bu iş bitti dedirten golle tekrar öne geçti Menemen. Artık elenmesi mucize idi, mucize gerçekleşti. Sadece ve sadece 2 dakika sonra Gümüşhane beraberliği yakaladı. 3-3 ile elenen Menemen oldu, 1. Lig hayali sona erdi.
Ligde 3. sıradan yukarıya çıkamasa da çok yaklaştığı zamanlar oldu. Üstündeki takımlar puanlar kaybettiğinde, kolay rakiplerine yenilerek bu avantajı elinin tersiyle itti. Güçlü takımları yendi, güçsüz rakiplerine yenildi. Konsantrasyon eksikliğimi vardı yoksa bilmediğimiz takım içi huzursuzluk mu, muamma.
Türkiye Kupası'nda İkinci Tur'da Adliyespor'u ve Üçüncü Tur'da Samsunspor'u eleyerek gruplara kalma başarısı gösterdi. Rakiplerinden biri de Fenerbahçe idi. Evinde 1-0, deplasmanda 6-0 yenildi. 2 galibiyet 1 beraberlikle 7 puan topladı ama 3. sırada kalınca elenmiş oldu.

Lig istatistiği

En farklı galibiyeti: Sarıyer (5-1) - Bugsaşspor (4-0)
En farklı mağlubiyet: Tokatspor (2-4) - Niğde Belediyespor (0-2)
En çok kadroda yer alan oyuncu: Mert Hakan Yandaş - Mustafa Şen - Murat Erdemir (35)
En çok sahada görev yapan oyuncu: Mert Hakan Yandaş - Mustafa Şen (35)
Dakika olarak en çok formasını terleten oyuncu: Mustafa Şen (2791 dk.)
En çok gol atan oyuncu: Mert Hakan Yandaş (12)
En çok sarı kart gören oyuncu: Efe Karaoğlu - Veli Çetin (10)
En çok çift sarı kart gören oyuncu: Haluk Türkeri - Yasin Güreler (1)
En çok doğrudan kırmızı kart gören oyuncu: Mert Hakan Yandaş - Yasin Güreler - İbrahim Dağaşan - Gökhan Ünal (1)

Karşıyaka

Karşıyaka lige borç batağında girdi. Bu borçlar transfer yapamama cezasını getirdi. Geçen seneden birçok oyuncusuyla yollar ayrıldı ve elinde altyapıdan yetişen gençler kaldı. Bu gençlerle ligin kaldırılamayacağı ve küme düşülebileceği söylendi oysaki bu oyuncuların çoğu farklı farklı kulüplerde, kiralık olarak oynuyorlardı ve az çok deneyimleri vardı. Diğer takımların kadrosundan hiç de aşağı değildi.
Lige 2 galibiyetle başlandı. İlk hafta 7. sırada iken 5. haftada 2. sıraya yükselmişti. Bir daha 6. sıranın altına düşmeyecekti. Küme düşer denen takım, şampiyonluk için oynuyordu.
17. haftada Menemen Belediyespor mağlubiyetinin ardından teknik direktör Soner Tolungüç istifa etti ve yerine Turgut Uçar geldi. Turgut Uçar 22. haftaya kadar kalabildi. Evinde Hatayspor'a 3-0 yenilince bu son maçı oldu.
Artık başta Atilla Güneş vardı. İlk maçında aldığı beraberlik, takımı play off hattı dışına, 6. sıraya düşürdü. 5 ile 6. sıra arasında mekik dokuduktan sonra 30. hafta itibarıyla ne 6'nın üzerine çıkabildi ne de altına düştü. 33. haftaya kadar ilk 5 için umudu vardı ancak son hafta öncesi bu şansı kaybetti (bkz: Üstteki Menemen Bld. değerlendirmesi) ve ligi 6. sırada tamamladı.
Kupada Afjet Afyonspor ile eşleşti İkinci Tur'da yenilerek elendi.  

Lig istatistiği

En farklı galibiyeti: Kayseri Erciyesspor (6-0)
En farklı mağlubiyet: Etimesgut Bld. (1-4) - Hatayspor (0-3)
En çok kadroda yer alan oyuncu: Erhan Erentürk (34)
En çok sahada görev yapan oyuncu: Erhan Erentürk (34)
Dakika olarak en çok formasını terleten oyuncu: Erhan Erentürk (3060 dk.)
En çok gol atan oyuncu: Can Erdem (17)
En çok sarı kart gören oyuncu: Abdülhamit Yıldız (10)
En çok çift sarı kart gören oyuncu: Okan Şahingöz - Arif Cilak - Tayfun Pektürk - Mahmut Temür - Onur Kıntaş (1)
En çok doğrudan kırmızı kart gören oyuncu: Arif Cilak - Mahmut Temür - Hakan Kuş - Ali Kemal Özkan - Mustafa Aşan - Zeki Korkmaz (1)

Aydınspor 1923

Hiç hesapta olmayan bir sezondu Aydınspor 1923 için. İlk hafta aldığı mağlubiyetle 16. sırada başlasa da lige, sonraki hafta farklı galibiyetle 5. sıraya tırmandı. Bu da ligde göreceği en üst noktaydı. Üst üste gelen 2 mağlubiyet, Bahattin Güneş'i koltuğundan etti. 5. hafta öncesi teknik direktörlüğe Göksel Özdemir getirildi. 2 galibiyet ve 1 beraberlikle 7 puan eklendi haneye. İnişli çıkışlı performansla geçti haftalar. Yukarılardan uzak, aşağılara yakın. Böyle olunca 17. hafta Özdemir için son maç idi. 3. teknik adam Necat Gürpınar oldu. O da ilk 3 maçında puan almayı başardı ama 25. haftaya kadar kalabildi ancak. Yerine Tolga Doğantez geldi. Doğantez'den de beklenenleri göremeyince yönetim, 31. haftada Mahmut Arslan'a teslim ettiler takımı. Bu haftaya kadar tam 8 hafta boyunca galibiyet alınamamıştı. Doğantez galibiyet alamadan gitti, Arslan ise galibiyetle başladı.
Ve geldik son 2 haftaya. Ne olduysa bu 2 haftada oldu. 33. haftaya başlarken 12. sırada idi ve küme düşme hattından 3 puan öndeydi. Arada çok takım vardı. Rakip 2 puan altındaki Bugsaşspor'du ve 2 puan fark vardı arada. Kendi sahasında oynadığı bu maçtan beraberlik çıkarsa bile işine yarayacakken, beklenmeyen oldu ve 1-0 kaybetti.
Son haftaya 14. sırada girdi. Rakip 15. sıradaki Tuzlaspor'du. Buradan çıkaracağı beraberlik ligde kalması anlamına geliyordu. Yenildiği takdirde Bugsaşspor - Kırklarelispor maçının sonucuna bakılacaktı. Her iki takımda küme düşme korkusu yaşıyordu. Kırklarelispor'un mutlaka galip gelmesi gerekiyordu. Bugsaş'a ise 1 puan yetiyordu. Kazanan Kırklareli oldu. Bugsaşspor ise Aydınspor 1923'ün puan alamaması sayesinde lige tutundu. Son 2 haftada en avantajlı takım olan ve asla düşmez denen siyah beyazlılar için akla gelmeyen başa geldi, Bugsaşpor'un ikili averajla altında kaldı, lige veda etti.
Türkiye Kupası'nda, İkinci Tur'da Cizrespor 2010'u, Üçüncü Tur'da ise Süper Lig ekibi Antalyaspor'u yenerek elemeyi başardı. Grup aşamasında ise 1 galibiyet ve 2 beraberlik aldı. Topladığı 5 puanla sonuncu oldu ve elendi.

Lig istatistiği

En farklı galibiyeti: Kayseri Erciyesspor (6-1)
En farklı mağlubiyet: Kastamonu 1966 (0-4) - Gümüşhanespor (0-4)
En çok kadroda yer alan oyuncu: Mustafa Tahir Babaoğlu - Evren Özyiğit (34)
En çok sahada görev yapan oyuncu: Gürcan Gözüm (33)
Dakika olarak en çok formasını terleten oyuncu: Gürcan Gözüm (2924 dk.)
En çok gol atan oyuncu: Berat Ali Genç (8)
En çok sarı kart gören oyuncu: Vedat Budak (15)
En çok çift sarı kart gören oyuncu: Ömer Karancı (2)
En çok doğrudan kırmızı kart gören oyuncu: İsmail Hacıhafızoğlu - Ulaş Güler - Ramazan Karaca (1)

Transfer köşesi

Göztepe: Bastia'dan, Fransız orta saha oyuncusu 23 yaşındaki Axel Ngando ile 3 yıllık sözleşme imzaladı. Kamerun vatandaşlığı da var. Orta sahanın ortasında görev yapsa da, sol kanatta da oynayabiliyor. Bonservisine 200 bin euro ödendi. Rennes altyapısında yetişti. 2013 yılında ülkemizde gerçekleşen U20 Dünya Kupasında Fransa forması altında 5 maça çıktı. Değişik yaş gruplarında da birçok kez milli formayı terletti. Ancak takımlarında yeterince süre alamadı, göze girmeyi de başaramadı. Göle maya çalmak gibi bir transfer olmuş gibi; 'belki tutar' düşüncesiyle. Ama ben Ngando'yu hiç tutmadım.

Altınordu:  Altınordu, dış transferde ilk imzayı Eskişehirspor'dan 26 yaşındaki sağ kanat oyuncusu Murat Uçar'a attırdı. Forvet arkası ve sol kanatta da görev alabiliyor. Bir dönem Aydınspor 1923'te de oynadı. Süper Lig'de 7 maçlık bir tecrübesi var. Geçen sezon pek şans bulamadı. Takıma katkısı konusunda olumsuz tarafı çok olsa da, Altınordu yönetimi uzun süre takip etmiş ve beğenmiş, bir bildikleri olabilir.

Manisaspor: Sloven ekip Spartak Trnava'dan Bosna Hersekli Emir Halilovic'i kadrosuna kattı. 27 yaşındaki sol kanat oyuncusu, santrafor ve orta sahanın ortasında da görev yapabiliyor. Her iki ayağını da kullanma becerisi var. U19 milli takım kadrosuna da seçilmişti. Geçen sezon 25 maça çıkıp, 4 gol atıp, 1 asist yapmıştı. Avrupa Ligi maçlarında da sahaya çıktı. Takıma katkısı olacaktır.

Altay: BB Erzurumspor'dan 29 yaşındaki önlibero Fatih Gül'ü transfer etti. Orta sahanın ortası ve orta sahanın sağında da görev yapabiliyor. Bir dönem Karşıyaka'nın da formasını terletmişti. Oldukça fazla 1. Lig tecrübesi var. Geçen sezon birçok maçta görev aldı. İyi bir transfer...

Menemen Belediyespor: Yeni Malatyaspor'dan 23 yaşındaki ön libero Taşkın Çalış'ı kiraladı. Orta sahanın ortasında ve sağ bekte de oynayabiliyor. Çift ayaklı bir oyuncu... Futbola Almanya'da başladı. Bir dönem yolu Akhisarspor'dan da geçti. Çok takım değiştirdi. Türkiye genç takımlarının bir çok kategorisinde milli formayı giydi. Süper Lig tecrübesi de var. Geçen sezon Gümüşhanespor'da kiralık oynadı ve kadroda yer bulabildi. Faydası olacaktır.

Bandırmaspor: Galatasaray'dan 20 yaşındaki Birhan Vatansever'i kadrosuna kattı. Ana mevkisi ön libero olsa da orta sahanın ortasında da oynayabiliyor. Bir dönem Bergama Bld'de kiralık olarak görev aldı. Genç milli takım kategorilerinde de forma giydi. Galatasaray kadrosunda 4 kez yer aldı ama oyuna giremedi. Tecrübesi az. Üst seviyede oynamasını beklemek hayal... Katkı sağlaması bile muamma.   

Nazilli Belediyespor: Alman ekibi Rot Weiss Ahlen'den 25 yaşındaki sol bek Nurettin Kayaoğlu'nu renklerine kattı. Sağ bek ve stoper mevkisinde de oynayabiliyor. Almanya'da futbola başladı ve bir dönem ülkemize gelip, oynayıp, Almanya'ya geri döndü. Türkiye genç milli takım kategorilerinde defalarca görev aldı. 1. Lig ve az da olsa Süper Lig tecrübesi var. Geçen sezon oynadığı takım Almanya'nın 5 alt ligi. Soru işaretli bir transfer.

Fethiyespor: Giresunspor'dan 36 yaşındaki kaleci Eser Altın'ı renklerine bağladı. Futbola İzmirspor'da başladı. Yıllarca 1. Lig'de görev aldı. Geçen sene sadece 1 maçta oynamadı, onun da sebebi ligin son haftası olması ve play offlar öncesi sorun yaşamamaktı. Yaşı çok ilerlemiş olsa da, önemli bir transfer.

Transferler arka arkaya

Taraftarlar çok endişelenmeye başlamıştı Göztepe için. Hatta gözleri 7/24 internette idi. Bir haber bekliyordu yapılan transferler hakkında ama kulüpten ses seda çıkmıyordu. Göztepe yönetimi de durdu durdu transferleri bir anda yapmaya başladı. Ben de bu konu hakkında bir yazı yazmış, sabırlı olunması gerektiğini belirtmiştim.
Yapılan transferlere bakıyorum. Hemen hemen hepsi Türkiye'yi bilen ve bir dönem adlarından sık sık bahsettiren oyuncular. Oldukça başarılı buluyorum bu transferleri. Tabii bir de bunun diğer boyutu var. Un ve şeker tamam da, aşçı bundan helva yapabilecek mi? Yani bu oyuncular birbirlerine uyum sağlayıp, bir takım olabilecek mi?
Şimdilik 6 transfer yapıldı. Bir kaç kişi daha kadroya dâhil edilecektir. Aynı strateji ile transfer yapılabilirse ve uyum sorunu olmazsa, küme düşme korkusu kesinlikle yaşamaz.

Psikoloji yeteneği yok edebilir

Farklı bir Türk Cengiz Ünder, oynadığı futbolla. Ondaki yetenek pek görülmedi ülkemizde, Arda da bile. Şu anda onu aşağılara çekecek tek sorun var, o da psikoloji. Daha tam yıldız olmadan, yıldızlaştırıldı, yere göğe sığdırılmadı.
Görüldüğü kadarıyla kadir kıymet bilen biri. Yapılan iyilikleri karşılıksız bırakamaz. Ve transferine Roma kulübü 15 milyon euroya yakın bir para verdi. Bunu sahaya yansıtmak için çok uğraşacaktır ve de çok da fazla strese girecektir. Bu oyununa fazlasıyla olumsuz yansıyabilir. Mutlaka belli bir dönem psikologla da çalışması gerekir. Ailesi de ne kadar yakın olursa, o kadar iyi olur.

Ferrari yıkıldı

Standart seyreden Britanya GP'sinde son 2 tur kolay kolay rastlanmayacak bir olaya sahne oldu. Bazıları yıkıldı, bazıları havalara uçtu, unutulmayacak bir yarış oldu.
Yarışa ilk iki sıradan başlayan Lewis Hamilton ve Kimi Raikkonen rahat bir yarış çıkardılar son turlara kadar. 3. sırada yarışa başlayan Sebastian Vettel startta Red Bull pilotu Max Verstappen'e geçildi. En büyük heyecanlardan birini bu iki pilot yaşattı. Daha hızlı olan Vettel, rakibini geçmek istese de, Verstappen çok iyi karşı koydu. Yanyana, teker tekere gelen araçlar, seyircilere heyecan dolu anlar yaşattı. Vettel pist üzerinde geçemedi ama Verstappen'in pit stopta yaşadığı sorun sayesinde 3. sırayı ele geçirdi.

Mercedes'ten Valtteri Bottas yarışa 9. sıradan başladı. Önündekiler pit stop yapınca 2. sıraya çıktı. Pit stopu çok çok geç yaptı, 4'e indi. En hızlı lastikleri taktı. Yarışın bitimine az vardı ve bu lastikler çok çabuk ufalansa da, yarışı bitirtirdi. Yavaş yavaş Vettel'e yetişti ve arada hız farkı çok olunca rahat geçti. 2. sıradaki Raikkonen vardı önünde şimdi ama acaba yetişip geçebilecek miydi? Fark yavaş yavaş kapanırken, yarışın bitimine 2 tur kala hiç hesapta olmayan bir şey gerçekleşti, Raikkonen lastik patlattı. Pite girip, lastik değiştirip çıktığında 4. sıraya düşmüştü. Hemen ardından 3. sıraya çıkmış olan takım arkadaşı Vettel de aynı akıbeti yaşadı ve lastik patlattı. Ferrari takımı yıkıldı. Son 2 tur kala birçok araç sorun yaşamıştır ama aynı takımdan 2 aracın sorun yaşamasına ilk defa şahit oldum. Üstelik lastikleri en iyi koruyan takımların başında geliyordu. F1'in puan tablosundaki lideri Vettel de pite girmek zorunda kaldı, finishi 7. sırada gördü.
Tüm bu olaylar dışında yarışa 19. sıradan başlayan Red Bull'dan Daniel Ricciardo çok iyi yükselişin ardından 5. olmayı başardı, yarışa damga vuran isimlerden oldu.