Necati Erkmen önderliğindeki Bodrum Belediyesi Bodrumspor lige galibiyetle ve liderlikle başladı. Mağlubiyetle 5. sıraya düşse de, art arda gelen 2 galibiyetle tekrar liderliğe yükseldi. 2 haftalık ayrılıktan sonra 7. haftada oturduğu liderlik koltuğundan 7 hafta boyunca kalkmadı. İniş çıkışlar nedeniyle 6 hafta zirve dışında kaldı. 22. haftadan itibaren liderliği hiç kimseye vermedi, ipi de ilk sırada göğüsledi.
18. haftadan 27 haftaya kadar 10 hafta mağlubiyet yüzü görmedi. 8 galibiyet ve 2 mağlubiyet alarak, önce rakiplerine yetişip, geçti, sonra farkı açarak, rahatça şampiyonluğa ulaştı.
34 hafta sonunda 19 galibiyet, 8 beraberlik ve 7 mağlubiyet aldı, 65 puan topladı. Yarım sezon Bodrum forması giyen Mümin Aysever, oynadığı 17 maçta 14 gol atarak fark yarattı. 3000 lira bonservis bedeliyle alınan oyuncu, devre arasında 100 bin liraya Sakaryaspor'a satıldı. Türkiye Kupası'nda Birinci Tur'da Muğlaspor'u elese de, İkinci Tur'da Sarıyer'e 1-0 yenilerek elendi.

Lig istatistiği

En farklı galibiyet: Düzcespor (6-2) - Pazarspor (4-0)
En farklı mağlubiyet: Kemerspor 2003 - Dardanelspor (1-3)
En çok kadroda yer alan oyuncu: Mehmet Bağlı (34)
En çok sahada görev yapan oyuncu: Mehmet Bağlı (34)
Dakika olarak en çok formasını terleten oyuncu: Mehmet Bağlı (2972 dk.)
En çok gol atan oyuncu: Mümin Aysever (14)
En çok sarı kart gören oyuncu: Tolga Deniz (9)
En çok çift sarı kart gören oyuncu: Tolga Deniz - Erkan Değişmez (1)
En çok doğrudan kırmızı kart gören oyuncu: Gökhan Yenigün (1)

Manisa Büyükşehir Belediyespor

İnişlerle çıkışlarla geçen bir sezon oldu Manisa Büyükşehir Belediyespor için. İlk 7 hafta yenilgi yüzü görmedi ancak sadece 2 galibiyet alabildi, 11 puan topladı. Böyle olunca rakiplerinin aldığı puanlara göre devamlı play off hattına girip çıktı. 5 haftalık ayrılığın ardından 13. haftada yeniden hattın içine girdi ve 4. sıraya tırmandı.
Tekrar inişler ve çıkışlar derken 15. haftadaki kendi sahasında aldığı mağlubiyet, Levent Eriş'i koltuğundan etti. Yerine gelen İsmail Yalçın, takımı ilk 5 içine soktu. Ardından düşürünce 20. hafta son karşılaşması oldu. Levent Devrim 5-1'lik galibiyetle başlasa da, 24. haftada, 2. haftadaki 12'ncilikten sonra en kötü sıralamasına, 9'unculuğa geriletti. 4 hafta boyunca sıralamadaki yeri değişmedi.
Arka arkaya 4 galibiyet alındı. 28. haftada 5'e yükseldi ve sonrasında lig bitene kadar daha aşağısını görmedi. Son 3 haftada da 3'üncülüğe yerleşti. Ancak son hafta sıralama yapılırken, genel averajla geçtiği rakibine ikili averajla geçildi, ligi 4. sırada bitirmiş oldu.
Play off yarı finallerinde ikili averajla 3. sırayı verdiği Silivrispor ile eşleşti. Evinde oynadığı ilk maçtan 2-0 yenik ayrılınca tur mucizeye kaldı. Mucize gerçekleşmedi ve bu seferde 1-0 yenildi.
Türkiye Kupası'nda Birinci Tur'da Bergama Belediyespor'u elese de, İkinci Tur'da Rizespor'a yenilerek elendi.

Lig istatistiği

En farklı galibiyet: Dardanelspor (5-1)
En farklı mağlubiyet: Bodrumspor (0-2)
En çok kadroda yer alan oyuncu: Bilal Gücüyetmez (36)
En çok sahada görev yapan oyuncu: Alper Akçam (35)
Dakika olarak en çok formasını terleten oyuncu: Alper Akçam (2946 dk.)
En çok gol atan oyuncu: Alper Akçam - Ali Öztürk (12)
En çok sarı kart gören oyuncu: Barbaros Barut (9)
En çok çift sarı kart gören oyuncu: Ufukhan Bayraktar (2)
En çok doğrudan kırmızı kart gören oyuncu: Faruk Karaman - Barbaros Barut (1)

Tire 1922 Spor

Lige 3 beraberlikle başlayan Tire 1922, mağlubiyet sonrası 4. haftada ligin dibini gördü. İlk galibiyetini 5. haftada aldı. 7. haftadan sonra da 5 maçlık yenilmezlik serisi yakaladı, 8. sıraya kadar tırmandı.
Sonrası ilginçti. 8 hafta boyunca 8. sıranın ne üstüne çıktı, ne de altına indi. Orta sıralarda, puan farkı yokken bu kadar uzun süre aynı sıralamada kalmak kimseye nasip olmamıştır, tahminimce. Bu süre zarfında Erbaaspor'a kaybedilen maçtan sonra Fahrettin Sayhan'ın görevine son verildi. 3 hafta teknik direktörsüz maçlara çıkıldı, 4 puan toplandı.
18. haftada koltuğa Mesut Toros oturdu, 4 haftada 10 puan geldi. Araya 1 mağlubiyet girdikten sonra 5 hafta yenilgi yüzü görmedi, 11 puan daha geldi. 24. haftada 4. sıraya yani play off hattına girildi, 2 hafta sonra çıkılsa da, tekrar 4. sıra geri alındı.
Ne olduysa 27. haftadan itibaren oldu. Ligin son 7 maçı ve 7 mağlubiyet. Bu takım neler yaşadı da bu hallere geldi, bilemiyorum. Sonuç olarak 11 galibiyet, 10 beraberlik ve 13 mağlubiyetle 43 puan toplandı, lig 11. sırada bitirildi.
Türkiye Kupası'nda Birinci Tur'da Utaş Uşakspor'u elese de, İkinci Tur'da Sivasspor'a yenilerek elendi.

Lig istatistiği

En farklı galibiyet: Pazarspor (4-1)
En farklı mağlubiyet: Erbaaspor (0-5)
En çok kadroda yer alan oyuncu: Gökhan Erdöl - Ömer Kahveci (34)
En çok sahada görev yapan oyuncu: Gökhan Erdöl (34)
Dakika olarak en çok formasını terleten oyuncu: Gökhan Erdöl (3013 dk.)
En çok gol atan oyuncu: Gökhan Erdöl (15)
En çok sarı kart gören oyuncu: Doğan Şavkın (12)
En çok çift sarı kart gören oyuncu: Kadir Bilimlier (1)
En çok doğrudan kırmızı kart gören oyuncu: Erdinç Karakaş (1)

Transfer köşesi

Göztepe: Newcastle United'tan 31 yaşındaki Fransız sol kanat Yoan Gouffran ile anlaşmaya vardı. Santrafor ve sağ kanatta da oynayabiliyor. Kariyer açısından üst düzey olmasa da oynadığı kulüplere büyük katkısı oldu. 2 sezon önce ligde 8 maç ve toplam 223 dakika oynadı. Takımı küme düştü. Geçen sezon düştüğü ligde takımının as oyuncularından oldu. 2 sezon önce pek tercih edilmediğinden ve geçen sezon da alt ligde oynadığından, bu transferde kuşkularım var.

Akhisar Belediyespor: Birleşik Arap Emirlikleri takımı Al-Wasl'dan Portekiz asıllı 30 yaşındaki sol kanat oyuncusu Helder Barbosa'yı renklerine bağladı. Orta sahanın ortası ve sağ kanatta da oynayabiliyor. Futbola Porto'da başlayan oyuncu, İspanya ve Yunanistan'da da top koşturdu. 1 kez Portekiz A Milli Takımı'nda görev yaptı.  Profesyonel kariyerinde 299 maça çıkıp 40 gol kaydeden Barbosa, son takımında 12 maça çıktı ve 2 gol attı. Son 13 maçta kadroya alınmadı. En son maçını Aralık ayında yaptı, 2017 boş geçti. Düşündürücü bir durum.

Manisaspor: Sivas Belediye'den 25 yaşındaki santrafor Abdurrahman Kuyucu'yla anlaştı. Sağ ve sol kanatta da oynayabiliyor. Bir dönem Bandırmaspor'da da oynadı. 1. Lig tecrübesi hiç yok. Geçen sezon ilk 11 oyuncusu idi ancak birçok maçta 90 dakikayı görmeden oyundan alındı. Bir üst ligde olması, oldukça zorlayacaktır.

Nazilli Belediyespor: Kocaeli Birlik'ten 34 yaşındaki ön libero Turgay Gölbaşı'nı kadrosuna kattı. Sağ bek ve orta sahanın ortasında da oynayabiliyor. Almanya'da futbola başladı. 2011/12 sezonunda Karşıyaka formasını giydi. Kariyerinin çoğunu 1. Lig'de geçirdi. Oldukça tecrübeli. Geçen sezon takımının vazgeçilmezlerinden biriydi. Yaşı oldukça ilerlemiş olsa da, iyi bir transfer.

Menemen Belediyespor: Almanya'nın alt liglerinde mücadele eden Gr. Fürth II'den 21 yaşındaki forvet arkası Hakkı Yıldız'la anlaştı. Sol kanatta ve santrafor olarak da oynayabiliyor ve de iki ayağını birden kullanabiliyor. Türk U18 milli takımında 1 maça çıktı, 1 gol attı. Kulüp düzeyinde de genç takımlarda ve alt liglerde forma giydi. Son sezonunda pek de fazla tercih edilen bir oyuncu değildi. Daha pişmemiş bir genç ve özel ilgi gösterilmesi, olgunlaşması gerekir.

Bandırmaspor: Sivasspor'dan 33 yaşındaki orta saha orta Adem Koçak kadroya dahil edildi. Ön liberoda da oynayabiliyor. Türkiye A2 milli takımında 1 maç kadroya alındı. Deneyimi oldukça fazla. Süper Lig, 1. Lig ve Avrupa Kupaları'nda birçok maça çıktı. Geçen sezon 25 maç oynadı, 1588 dakika sahada kaldı. 9'da kupa maçında kadrodaydı. Kendini emekliye ayırmamışsa eğer, takıma çok büyük katkısı olacaktır.

Fethiyespor: Ankaragücü'nden 25 yaşındaki ön libero Orhan Gülle'yi renklerine kattı. Orta sahanın ortasında da oynayabiliyor. Beşiktaş alt yapısında yetişti. Genç milli takımların birçok seviyesinde forma giydi. Süper Lig, 1. Lig ve 2. Lig deneyimleri oldukça fazla. Buna rağmen geçen sezon sadece 20 maçta görev aldı ve kadroya girmekte zorlandı. Bu kafa karıştırıcı bir durum.

Afjet Afyonspor: Tokatspor'dan 28 yaşındaki ön libero Erdi Zengin'le sözleşme imzaladı. Bir dönem Nazilli Belediyespor formasını da terletti. Oynadığı takımlarda genellikle tercih edilen bir kişi oldu. Geçen sezon da 28 maça çıktı 3 gol attı ancak 10 sarı kart gördü. Bu lig için orta düzey bir oyuncu.

Çılgın transferler

Ülke takımlarımız aç kurtlar gibi tüm futbolculara saldırıyorlar, başarılı olmak için paraya para demiyorlar. Gözler kararmış durumda. Yarın yok, önemli olan bugün.
Beşiktaş ve Trabzon şimdi Burak Yılmaz için kapışıyorlar. Beşiktaş için bir söylenti yok görüşme detaylarıyla ilgili ama Trabzon'un 4 milyon 250 bin lira önerdiği konuşuluyor, yazılıyor. Burak 32 yaşında bir oyuncu. En fazla 3 sene oynayabilir. Verdiğin bonservis parasının geri dönüşü kesinlikle olmayacak. Ve üstüne bu yaşından sonra performansı gün geçtikçe düşecek. Sonra ödenen yıllık parasından kurtulmak için kovmaya çalışılacak, bunda başarılı olunmazsa kadro dışı bırakılacak, cezalar verilerek ayrılması sağlanacak. Bunlar sürekli gördüğümüz şeyler.
Ben en baştan beri Burak'ın transfer edilemeyeceğini düşünmüştüm. Transfer hakkı bulunmayan Beijing Guoan'ın da bırakmayacağı kanısındaydım. Önerilen bu fiyatlar akıl çelebilir. 32 yaşındaki bir oyuncuya bu kadar para veren kulüp pek bulunmaz. Hala transferinde tereddütlerim var, bu gerçekleşmeyebilir.

Faslı'ya, Cezayirli'ye dikkat

Fas asıllı, Cezayir asıllı ve diğer Arap ülkelerinden yapılan futbolcu transferlerine genellikle iyi gözle bakmamışımdır. Sebebi, bu insanlarla anlaşmasının zorluğundan. Çok çabuk sinirlenirler, çok fazla kin tutarlar. İnat olsun diye de çiğ tavuğu bile yiyebilirler.
Özellikle Galatasaray buralardan çok sayıda futbolcuyu kadrosuna katma çabası içerisinde. Bir tanesi bile bombayken, birden fazla olması çok ama çok tehlikeli olabilir. Tehlikeyi bertaraf etme konusunda yönetime ve teknik ekibe fazlasıyla iş düşüyor. Ama bu statüdeki insanlar da tamamen deneyimsiz, tamamen acemi. Bir bomba patlarsa eğer, diğerlerini de tetikleyebilir, Galatasaray kulübü çaresiz kalabilir.

Hata var çözüm yok
 
Ülkemizin futbolundaki sorunlarından çok bahsediyorum. Bu sefer de sporun dışındaki bir soruna değinmek istiyorum. Bu benim sorunum, yazamadan geçemeyeceğim büyük bir derdim. Büyük çünkü vurdumduymaz, tüketicileri insan yerine koymaz ve de işinden anlamaz firma yöneticileri ve de altyapısı olmayan uygulamaları yüzünden...
Konu Mars Cinema Group bünyesinde Cinemaximum sinemalarıyla ilgili. Belli aralıklarla sinemaya giderim. Sinemalarda film izlemek ayrı bir güzel.
Bir gün bilet alırken gişe görevlisi Cinemaximum kartı vermeyi önerdi. Puan biriktirerek de bedava film izlenebilirmişim. Hemen oracıkta kart çıkardılar ve verdiler. Bu kartla her çarşamba indirimden de faydalanarak sinemalara gitmeye başladım. Çarşambaları halk günü olduğu için filmler 2D 11, 3D 12 lira idi. Her bilet 1 puandı ve ben tam 12 puan biriktirdim. Bu puanları çok pahalı olan (29.50 lira) IMAX filmde değerlendirmek istedim. Ancaaak gel gör ki gişe görevlisi 4 puanım olduğunu söyledi. İstemeye istemeye o parayı ödedim. Bedava olmasa o paraya o sinemaya gitmezdim.

Bir huyum vardır; aldığım fişleri ve biletleri en az 2 sene saklarım. Tüm biletleri sıraladım. Üzerlerinde ismimim yazdığını fark ettim. 9. biletten sonra bir başkasının adı yazmaya başlamış. İlk defa görmüştüm. İsimler değişmiş değişmesine ama biletin üzerinde yazan kart no'su aynıydı. Kartın başka bir kartla değişme ihtimali yoktu. Telefonla görüşmemizde de bu kartın bana ait olmadığını söylediler. Bugüne kadar kullandığım, 12 puan kazandığım kart benim değilmiş. Buradan anlaşılacağı gibi, başkasına çıkartılan kartı, bana vermişler. Kartın asıl sahibi de benim biriktirdiğim puanları kullanmış. Eminim ki çok şaşırmıştır, 12 puanı olduğunu görünce.
Yaptıkları hatadan dolayı bana yeni kart çıkartmışlar. Bir de puan yüklemişler yüklemesine ama sadece ve sadece 8 puan. Lütuf etmişler! Benim kartımda 12 + 2 (son gittiğim film) = 14 puanım olması gerekirken 8 puan neyin nesi?

Üstelik zararım da 6 puan değil aslında. Başkasının kartını bana vermeyip, düzgün iş yapmış olsalardı, 29.50 lira cebimde kalacaktı. 12 puanım 2'ye düşecek, son filmden de 2 puan daha kazanacak, 4 puanım olacaktı. Ve girdiğim filmi de gönül rahatlığı ile izleyecek, bunu kafama takmayacaktım.
Asıl sorun şimdi başlıyor. Yanlış yükleme yapıldığını söyledim, telefon ederek. Neymiş efendim, 8 puandan fazla yükleyemezlermiş. Bu nasıl bir firma? Müşteri ne kadar zarara uğratılmışsa hepsini kuruşuna kadar geri ödemek zorundasınız. Hatta bunun için ekstra ödeme yapan firmalar da var, müşterisini kaybetmemek için, özür karşılığı olarak.

Böyle bir uygulama yapılmış ama sorun olduğunda çaresi düşünülmemiş. Tüketici haklarına tamamen ters bir durum. Ticarette her üründe geri iade hakkı vardır ve her satıcı müşterinin zararını bir şekilde karşılamak zorundadır. Benim gibi daha nice zarara uğrayanlar çıkacak. Burada 3-5 kuruş değil önemli olan, insanların insan yerine konmaması ve adeta dolandırılması. Kart uygulaması bu kanunu karşılayamıyorsa, ya düzeltilecek ya da kaldırılacak, başka yolu yok.
Mars Cinema Group ve bünyesindeki Cinemaximum Sinemaları, tüketici haklarını hiçe sayıyorsunuz ve büyük bir hata yapıyorsunuz.