Başbakan Davutoğlu, 'Büyükşehir belediyelerimize bağlı kuruluşlara, il ve ilçe belediyelerimize genel bütçeden gönderilen paydan 6 ay boyunca kesinti yapılmaması kararı alındı' dedi. Edirne'de yaptığı konşmada konuya değinen Başbakan'ın önümüzdeki günlerde bu konuda geniş açıklama yapacağı, özellikle AKP'li belediyelerin büyük borç yükü altında olduğu bu nedenle bu kararın alındığı, milletvekili genel seçimleri öncesinde bir sıkıntı meydana gelmemesi için bu yolu seçtiği uzmanlarca belirtildi.


Çağdaş kölelik


CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, 'çağdaş kölelik' olarak tanımlanan taşeron sisteminde ve 4-C kadrosunda çalışanların sıkıntılarının bitmek bilmediğini belirterek, 'Kadroya alın diyoruz, almıyorlar. Atanmayı bekleyen öğretmenler, gıda mühendisleri, ziraat mühendisleri, veterinerler, bilgisayar mühendisleri, su ürünleri mühendisleri, arkeologlar, sanat tarihçileri, daha birçok meslek grubundan vatandaşlarımız var. Fakat ne yapılıyor?
Maliye Bakanı açıkladı, 1 milyar 370 milyon liraya saray yapılıyor, 185 milyon dolara uçak alınıyor.
İnsanlar atanmayı beklerken, bu kadar büyük paraların lükse harcanması yanlıştır' dedi.


Belirleyici nokta oldu

AKP döneminde kariyer ve liyakat sistemine dayalı çalışma hayatının tahrip edildiğini vurgulayan Türeli,  'Taşeron hizmet alım sözleşmesi gittikçe yaygınlaştırılmış ve bu sistem şu anda çalışma hayatı içinde çok belirleyici bir noktaya gelmiştir.
2002 yılında kamuda taşeron uygulamasına çok az rastlanmaktaydı. 2004 yılında 3 bin 183 kişiye yükseldi. Günümüzde 781 bin kişi. Böyle bir şey olabilir mi?' diye konuştu.
'Taşeron,  çağdaş kölelik, demektir' ifadesini kullanan Türeli, şöyle devam etti.
'İnsanların hiçbir güvencesi yok. Çalışanların gelecekleri şirket sahibinin iki dudağının arasına bırakılmış durumdadır. Asgari ücretle uzun çalışma saatleri var, ikramiyesi yok, yıllık izin hakkı yok. İşte böylesine kötü bir model Türkiye'de yaygınlaştırılıyor. CHP olarak, iktidara geldiğimizde ilk yapacağımız işlerden biri kamuda taşeron çalıştırmanın engellenmesi ve kamuda çalışan taşeronların derhal kadroya alınmasıdır.'


Kesin Hesap Komisyonu kurulmalı

Bütçe görüşmelerinin olması gerekenin dışında 'şeffaflık' ve 'saydamlıktan' uzak bir şekilde gerçekleştirildiğini belirten Türeli, '(Hesap verilebilirlik) diyorsunuz, bazı hesapları kamuoyunun ve TBMM'nin denetiminden kaçırıyorsunuz. Bunlar yanlış uygulamalardır.
Programları, eylem planları hazırlıyorsunuz. On iki yıldır neredeydiniz? Türkiye ekonomisi kan kaybederken, üretim, istihdam dibe doğru vururken, Türkiye ekonomisi ithalata dayalı bir ekonomi haline gelirken, cari işlemler açığı bu kadar artarken, dış borç stoku bu kadar artarken, istihdam artmazken, işsizlik oranları yükselirken, yoksulluk artarken aklınız neredeydi?
Şimdi kötü gidişatın farkındasınız birtakım adımlar atarak ekonomiyi dönüştürmeye çalışıyorsunuz ama artık çok geç.' dedi.


Ankara-İstanbul 80 dakikaya inecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ankara-Eskişehir-İstanbul YHT hattını açtıklarını, seyahat süresinin 3,5 saate düştüğünü anımsattı.
Ankara'yı İstanbul'a doğrudan bağlayacak YHT hattına ilişkin de çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Elvan, bu hatta Sincan'dan Köseköy'e kadar olan 280 kilometrelik bölüm için fizibilite çalışmalarının yapıldığını kaydetti.
Bu hattın yapımını yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Elvan, şöyle konuştu:
'Ankara-İstanbul YHT hattına ilgi duyan firmalara bu fizibilite çalışmamızı ve detay bilgileri veriyoruz. 5-6 firma ilgi duyduğunu belirtti. Bu hatta YHT'ler saatte 350 kilometre hız yapacak ve vatandaşlarımız 1 saat 15 dakika, maksimum 1,5 saatte Ankara'dan İstanbul'a ulaşacaklar. Firmalarımız ilgi gösterirse ihalesine 2015 yılında çıkmak istiyoruz.'


Uçak bilet fiyatları düştü

Havayolu maliyetlerinin yaklaşık yüzde 30'unun yakıttan kaynaklandığını, petrol fiyatlarının düşmesinin havayolu bilet fiyatlarının da düşmesini sağladığını belirten Elvan, bu çerçevede  havayolu şirketlerinin çok sayıda promosyon programını ortaya koyduğunu, 39-59 liradan bilet sattıklarını kaydetti.
Bakanlık olarak bu bilet fiyatlarına doğrudan müdahale etme haklarının bulunmadığını bildiren Elvan, 'Bilet fiyatları yükseldiğinde firmalarla zaman zaman bir araya geliyoruz. Firmalar kendi aralarında bir tavan rakam belirliyor, o rakama da tüm firmaların uymasını istiyoruz. Petrol fiyatlarının düşmesi uçak bileti fiyatlarında da değişikliğe neden oldu. Özellikle promosyon yoluyla bilet fiyatlarında ciddi düşüşler yaşandı' diye konuştu.


Rakam gittikçe büyüyor

Hava trafik yoğunluğu  açısından Türkiye'nin önemli bir merkez konumuna geldiğinin altını çizen Elvan, 2013 yılında 150 milyon yolcu taşınırken, 2014 yılı sonu itibarıyla bu rakamın 170 milyona ulaşacağını söyledi. Özellikle yolcu sayısındaki artışa bakıldığında yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 10'un üzerinde olduğunu belirten Elvan, 'Türkiye'nin yolcu sayısı itibarıyla sıralamadaki yeri yukarılara çıkıyor. Muhtemelen Türkiye yolcu sayısı sıralamasında bu yıl dünyada ilk 7 veya 8'e girecek diye düşünüyorum' dedi.


4G çalışmaları

Elvan, 2015 sonu itibariyle 4G uygulamasına geçileceğini belirterek, 'Artık veri transferi çok daha önem arz etmeye başladı. Veri transferinde yılda yüzde 300'lük, 500'lük, 1000'lik artışın olduğunu görüyoruz. Veri transferini ve diğer hususları dikkate alarak hem kentsel alanda hem de kırsalda tüm vatandaşlarımıza 4G sistemini ulaştıracağız' dedi.


Sıçrama yapacağız

4G'ye geçişle veri transferinde 10 katlık hız artışının söz konusu olacağını ifade eden Elvan, mobil altyapıda çok ciddi bir gelişmenin söz konusu olacağını kaydetti. '4G ile sıçrama yapacağımızı düşünüyoruz' diyen Elvan, 2015'ten itibaren bilgi ve iletişim sektöründe özellikle Ar-Ge faaliyetlerine ciddi destek vereceklerini söyledi.
Bakan Elvan, Türkiye'de yılda ortalama 15 milyondan fazla mobil telefon cihazı satıldığını belirterek, 'Bunların yüzde 90'dan fazlası özellikle son yıllarda akıllı telefonlar' dedi.
Geçen yılın verilerine bakıldığında cep telefonu ithalatına 2,7 milyar dolar ödeme yapıldığını anlatan Elvan, son 7 yılda ithal edilen cep telefonu sayısının 90 milyonu geçtiğine dikkati çekti.


***


SON NOKTA

Kriz savaş gemileriyle aşılacak


Gemi söküm sektöründe Türkiye'nin tek bölgesi olma özelliğine sahip Aliağa'da Gemi Geri Dönüşüm Sanayiciler Derneği (GEMİSANDER) üyeleri 2015 yılına umutlu giriyor.
Çin'in kütük demiri düşük fiyattan dünya piyasasına sürmesiyle birlikte, söküm kapasitesinde yüzde 30 seviyesinde düşüş yaşayan gemi söküm firmaları, taktik değişikliğine gidiyor.

Sektöre doping

Sektörde yaşanan düşüşü bertaraf etmek adına harekete geçen GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek, Avrupa ülkelerinin savunma bakanlıklarıyla yakın temasa geçti. Avrupa ülkelerinin hurda savaş gemilerine göz koyan Başkan Şimşek, sektöre adeta doping etkisi yaratacak olan gerekli anlaşmaları büyük ölçüde tamamladıklarını bildirdi.
Bu arada; AB bayrağı taşıyan gemiler, Türkiye haricinde başka bir ülkede sökülemeyecek. Çünkü bizim tesislerimiz dünyada çevre, iş ve işçi sağlığı kriterlerine uygun olan yegâne tesis unvanını taşıyor.
Aliağa'da Gemi Geri Dönüşüm Sanayiciler Derneği olarak gemi söküm tesislerine  5 milyon TL'lik çevre yatırımı yaptıklarını sözlerine ekleyen Başkan Şimşek, 'Tüm dünya bu işin yeşil sektör olarak Aliağa'dan başka bir yerde yapılamadığını anlamış durumda' diye konuştu.