Cumhuriyet Halk Partisi'nin, Ankara Sheraton Oteli'nde düzenlediği Belediye Başkanları Toplantısı'nın ikinci gününe ben de katıldım.
Salonda beni gören 'Büyük Başkan Aziz Kocaoğlu' önce şaşırdı, "Hayrola" dedi. Ben de espriyle "Bakarsınız ben de belediye başkanı olurum diye geldim" dedim. Yanımda Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer vardı. Başkan Kocaoğlu da "Seferihisar'a mı?" dedi.

*   *   *

Baktım da özellikle İzmir ve Ege'den gelen belediye başkanları hem neşeliydiler, hem de toplantılara katılımları yoğundu.
Bütünşehir yasasının görüşüldüğü toplantı öncesi salonda görüştüğüm belediye başkanları bana iki günlük değerlendirmede bulundular.
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, özellikle diğer illerden gelen başkanlara Foça'yı ve projelerini tanıtma fırsatı bulduğunu söyledi. Özellikle foklarla ilgili çalışmalarını anlattı.
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun belediye başkanları ile yaptığı toplantının ilk günkü konuşmasının kendilerine moral verdiğini söyledi. Gökhan Demirağ, bu görüşü daha da ileri götürerek "Bize özgüven geldi" dedi. "Başkanlara sahip çıkıldığını, dayanışma olduğunu gördük" diye vurguladı. Abdül Batur bir de haber verdi. CHP yerel yönetimler atağına devam edecek. 29 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında İstanbul CNR Fuar Alanı'nda "Belediyecilik Fuarı" düzenlenecek.
Bu fuar anladığım kadarıyla sadece CHP'li belediyelere özgü olacak. CHP'li başkanın yönettiği her belediyeye bir stant verilecek. Fuarı gezenler CHP'li belediyeciliği görecekler.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, her zamanki sevimliliği ve güleryüzü ile "Hoş geldin Birolcuğum" dedi. Toplantıyı değerlendirmesini isteyince çarpıcı şeyler söyledi. "CHP, genel merkeze göre yerelde daha önde!" Bu sözü açmasını istedim. "Hedef yerelden iktidara!" dedi. "Dünyada böyle oluyor. Türkiye'de de geçmişte böyle oldu. Şimdi de böyle olacak. Yerel yönetimleri alacağız ve ardından genel iktidara yürüyeceğiz."
 
*   *   *

Doğru söze ne hacet. Sol ve sosyal demokrat belediyecilik ne zaman başarılı olsa parti iktidara yürüdü.  Fakat 1989 yerel seçim başarısı ardından tek başına iktidar getiremeyince merkez sağla yapılan koalisyon Türkiye'nin 12 Eylül koşullarından kısmen çıkışı için düşünüldü ama solun bu fedakarlığı anlaşılamadı. Sol, uzun yıllar iktidar olamadı. Bu, maç kazanamayan takım gibi gerilime neden oldu. Sağ bunu kullandı. Oysa Halkçı Parti, SODEP, SHP deneyimleri ve önce DSP'de toplanan kitle ,ardından CHP'de toplanan kitle artık iktidar için  yeterli altyapıyı oluşturuyor. Bu nedenle Tunç Soyer'in tespitini önemsiyorum.

*   *   *

İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Aziz Kocaoğlu ile şakalaştıktan sonra ciddi olarak başkanlar toplantısının kritiğini yaptık.
Kocaoğlu, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun toplantıda bir yanına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i alıp bir yanına da kendisini almasından dolayı son derece onur duyduğunu söyledi. Kocaoğlu, geniş bir yerel yönetimler değerlendirmesi yaptı. "Burada sosyal demokrat belediyecilik konuşuluyor. Başarılı yerel yönetimler genel iktidarın yolunu açıyor." Burada Başkan Kocaoğlu, tıpkı Tunç Soyer gibi çok önemli bir tespitte bulunuyor.

Baktım da belediye başkanlarının coşkusu milletvekillerinde de olsa diye düşündüm. Genel iktidar isteği başkanlarda o kadar yoğun ki... Belki de bilinçaltında iktidardan destek görememenin, bırakın desteği, destek yerine köstek görmenin etkisi ile iktidarı arzuluyorlar.

Başkan Kocaoğlu değerlendirmelerine devam ediyor: "Dünyada gelinen nokta yerelde kalkınma modelidir. CHP'li belediyelerin yerel yönetimler önderliğinde göstereceği başarılar, 2014 yerel seçimlerinde başarının en büyük anahtarı olacak. Yerelde ne kadar başarılı olursak genel iktidara da o kadar yaklaşırız."
İzmir milletvekili Oğuz Oyan da toplantıyı ilgiyle takip edenlerdendi. Zaten Oğuz Oyan'ı İzmir'le ilgili her etkinlikte, özellikle belediyelerle ilgili ne varsa orada görebilirdiniz. Ta ilk günden Aziz Kocaoğlu'nun yanında duran bir milletvekili. Geçenlerde TBMM'de kendisi ile yaptığım söyleşide partinin sol kanadında olduğunu açıkça belirtmişti.
CHP seçim havasına girmiş. İşi sıkı tutuyor. Yerelden başlaması da doğru tespit.

Ankara'ya zaman zaman gelmekte yarar var. Türkiye'nin nabzını tutuyorsun. Siyasi havayı kokluyorsun.  Ankara'dan bildirmenin hazzı bir başka oluyor!