EXPO Genel Sekreteri sayın Vicente Gonzalez Loscertales, üç günlük ziyaret için Türkiye'de. Ziyaretin ilk ayağı olan İzmir'de medya ile buluşan Loscertales, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı sürecinde basın desteğinden memnun.
Büyük Efes SwisOtel'de düzenlenen basınla buluşmaya davet üzerine katıldım. İzmir'in EXPO'yu kazanmasının başından beri destekleyen, gündeme getirenlerdenim. Tahminen 1992 yılında Ekrem Demirtaş fikri ortay attı, 2005'te ancak üye olabildik. 2015 EXPO'suna aday olduk, son anda Milano'ya kaptırdık. Ancak 1992 den 2012'ye bu 20 yılda çok yol aldık.
Ama biz masalda olduğu gibi "Az gittik, uz gittik, döndük bir de baktık ki bir arpa boyu yol almışız" diye aldığımız yolu küçümsemeden 2020'yi almaya kilitlendik.
* * *
'Diğer aday şehirler ve ülkeler İzmir'i takip ediyor ve ona göre tedbirlerini alıyorlar' görüşünden hareketle bazı çalışmalar medya önünde yapılmadı. Bu ne kadar doğru şu anda bilmiyorum ama peki biz diğer aday şehirleri takip ediyor muyuz diye akla soru geliyor?
EXPO Genel Sekreteri neden İzmir'e geldi? Kendi ifadesiyle gelişinin iki amacı var. Birincisi İzmir'in EXPO isteği konusundaki güçlü diyaloğunu ve bağını görmek. Hükümet ve devlet desteğini görmek.
İkincisi teknik ekiple görüşmek, dosyaların nasıl hazırlandığına bakmak!
Bakın bu çok önemli. EXPO bir proje ise, sayın Valimiz Cahit Kıraç'ın deyimi ile bu bir devlet projesi ise herhangi bir projenin uluslararası hazırlanış kuralları vardır ve ona bakılır. Projede en küçük bir eksiklik veya ihmal ve hata red nedenidir.
Türkiye'de biz her aklımıza gelen fikri, 'Bir projem var' diye ortaya atarız. Fikir başka proje başka şeydir.
Avrupa Birliği projeleri de öyledir. Çok ciddi hazırlık süreçlerinden geçerler.
Umarım İzmir EXPO teknik heyeti dosyaları büyük bir titizlikle hazırlıyordur. Bu konuda bir açıklamaları, bilgilendirmeleri olursa seve seve yer veririm.
* * *
EXPO Genel Sekreteri Loscartales bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek.
Cumhurbaşkanımız EXPO 2015 sürecinin başında Dışişleri Bakanı idi. EXPO yeri olarak İnciraltı'nın seçimi, EXPO'nun kazanılması konularında inisiyatifli çalışmalar yaptı. Cumhurbaşkanı olunca da bu gayretini en üst düzeye çıkardı.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun EXPO desteği de çok önemli. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in EXPO sunumundaki başarısı anamuhalefet partisinin İzmir'e desteğinin en üst boyutta olduğunu ortaya koyuyor.
* * *
EXPO Genel Sekreteri Loscartales konuşmasının bir yerinde EXPO'nun miras bıraktığından bahsetti. Sonra ben tam bu miras nedir diye düşünürken kısmen açıklık getirdi ve "EXPO tamamlandıktan sonra mirası ne olacak? Finansal sorumlulukları garantiye almak için bu çok önemlidir" dedi.
Ben bu cümleye takıldım. Ne demek garanti? Neyin garantisi isteniyor? Garanti için taviz anlamına gelebilecek bir ima mı var?
Yine konuşmasının bir yerinde "Bizim kurallarımıza uyup uymadığınızı görebiliriz" dedi.
Gördüğüm kadarıyla EXPO tam bir finansal temelde yürüyor. Biz biraz duygusalız. Bakın dünkü Swis Otel toplantısından bir örnek vereyim. Türkiye'nin en büyük ilik bankası İzmir'de kuruluyor. Bunun İzmir'e EXPO sürecinde katkısı soru olarak Loscartales'e iletildi ama sayın Genel Sekreter 'Banka' sözünü duyunca bunu Finansal Banka olarak algıladı. Algıda seçicilik bu işte. Sonra İzmir'in ana temasının Herkes için Sağlık olduğu, dolayısı ile İlik Bankasının sağlık teması ile bütünleştiği akla geldi.
Acaba bizim temamıza duygusal, romantik gözü ile mi bakılıyor? Daha finansal, daha ticari, daha kapitalist bir tema mı seçilmeliydi?
Yok, yok. Hayır. Temamız doğru. Sağlık ticarileşmemeli. Şüphesiz kapitalist sistemde her şeyin bir bedeli var ama sağlık; ticari kaygıların çok ötesinde bütün insanlığın savaşlardan, sömürüden geriye buluşacağı bir ortak nokta.
* * *
Sayın Genel Sekreter Loscartales'e eğer İzmir basını tercüme edilip veriliyorsa şu notu da düşmeden geçemeyeceğim: Biz EXPO 2020'yi istiyor ve çalışıyoruz. Biz Türkler sabırlı ve inatçıyız. Alırız dedik mi alırız. Yenilen pehlivan güreşe doymaz diye atasözümüz var. 2015'i kaybettik, 2020'ye aday olduk. Onu da kaybedersek 2030'a aday oluruz. Bizden kurtuluş yok sayın Loscartales. Bu mesajımı tebessümle ve sevgiyle alın lütfen!