Devlet Personel Başkanlığı (DPB) verilerine göre;Türkiye'de 2,36 milyon devlet memuru bulunuyor.
Kamu kurum ve kuruluşlarında toplam çalışan sayısı 3,2 milyona yaklaşıyor.
Genel olarak bakıldığında, kamu kurum ve kuruluşlarında devlet memuru, sözleşmeli personel, sürekli ve geçici işçi, öğretim üyesi, hakim ve savcı ile askeri personel dahil toplam 3 milyon 195 bin 938 kişi çalışıyor.

 
Şöyle bir göz atalım

Eylül 2014 itibarıyla, DPB'nın görev alanına giren kamu kurumlarında toplam 2 milyon 366 bin 279 devlet memuru, 94 bin 850 sözleşmeli personel, 302 bin 678 işçi, 23 bin 666 geçici personel istihdam ediliyor.
Kamu iktisadi teşebbüslerinde 5 bin 148 memur, 70 bin 429 sözleşmeli personel, 61 bin 996 sürekli ve geçici işçi, 3 bin 444 kapsam dışı personel çalışıyor.
Kamuda istihdam edilen personelin yüzde 13,64'ü merkezde, yüzde 84,23'ü taşra teşkilatında çalışıyor.
Bu yılın eylül ayı itibarıyla yurtdışında çalışan personel sayısı 553 oldu.
Devlet memurlarının yaklaşık 62,45'ini erkek, yüzde 37,55'ini ise kadın çalışanlar oluşturuyor.
Üst düzey devlet memurlarına bakıldığında toplam üst düzey 5 bin 152 devlet memuru bulunuyor. Üst düzey devlet memurlarının 5 bin 872'sini (yüzde 90,80) erkekler, 595'ini (yüzde 9,20) ise kadınlar oluşturuyor.

 
En fazla memur, eğitim ve öğretimde

Bu arada, Türkiye'de en fazla devlet memuru, eğitim-öğretim hizmetlerinde istihdam ediliyor. Eğitim-öğretim hizmetlerinde 821 bin 320 memur çalışırken, bunu 451 bin 85 kişi ile genel idare hizmetleri, 386 bin 561 kişi ile sağlık hizmetleri, 251 bin 672 ile emniyet hizmetleri izliyor.

 
74 bin personel alınabilir


Gelecek yıl merkezi yönetim kapsamındaki idarelere 40 bini kontenjan olmak üzere toplam 74 bin yeni personel alınması programlanıyor.
Toplam personel giderlerinin GSYH'ye oranının da önceki yıla göre 0,1 puan azalarak yüzde 7,2'ye gerilemesi öngörülüyor.
Gelecek yıl genel maaşı ve ücret artışı oranı da toplu sözleşmelerde belirlendiği üzere ocak ve temmuz dönemlerinde yüzde 3 olarak uygulanacak.


Hayır denilebilir mi?

Bunların hepsi güzel de, benim asıl merak ettiğim konu şu:
Acaba bunların yüzde kaçı Atatürkçü...
Kaçı Laik Türk Devletinden yana?
Kaçının evinde Türk Bayrağı var, ya da Bayramlarda Türk bayrağına saygı gösteriyor.
Ve de son zamanlarda azıp, devletten maaş aldıklarını unutup, gerçek yüzlerini ortaya koyuyor ve devlet dairelerini tahrip ediyor.
Okulları kullanılmaz hale getiriyor.
İşyerlerine zarar veriyor.
Gerçek girişimcinin önünü kesiyor.
Faydalı yatırımların yapılmasını engelliyor ya da uzatıyor.
İstihdama katkı koyuyor?
Ben içimizdeki hainleri görüyorum...
Yaşıyorum...
Acaba devleti ve bireyleri korumakla görevliler ne yapıyor?

EGİKAD Ata'nın huzurunda

Günün ve haftanın önemini kavramayanlara hatırlatmak istedim:
Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı Betül Elmasoğlu ve dernek yönetimi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 76. yıldönümünde İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen resmi törene katıldı.
İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Galip Mendi'nin de hazır bulunduğu törende Atatürk Heykeli'ne çelenk bırakan EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu, 'Büyük önder Atatürk'ün şahsında Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını bir kez daha sevgi, saygı, rahmet ve şükranla anıyorum' dedi.
Atatürk'ün öngörüleri, reformları ve yaptıklarıyla sadece bir milletin kaderini değil, dünyadaki dengeleri de değiştirdiğini belirten Elmasoğlu, '10 Kasım 1938'de ebediyete intikal eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bıraktığı eserler ile milletimizin kalbinde sonsuz bir sevgiyle sonsuza dek yaşatılacak' diye konuştu.

 
Tek adam

Şevket Süreyya Aydemir,  bir eserinin girişinde, 'İnsan kendini yapma kudretinin bir hammaddesidir' yazmıştı.
'Tek adam, bu hammaddeyi yoğurarak hem kendini yaratan, hem zuhuru, milletinin, kavminin, çağının tarihinde bir dönüm noktası olan adam'dır.
Mustafa Kemal, tek adam'dı.
Çünkü şartlar, olaylar ve yaşadığı atmosfer içinde kendi hammaddesini yoğurarak kendi kendini yarattı.
Mücadelesi milletinin kaderine damgasını vurdu ve hayatı, çağımızın yön tayin edici hadiselerinden biri oldu.'
İşte böyle...
Bilmeyenlere bir hatırlatma yaptım.

Sanayi üretimi yüzde 2,2 arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1,7 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, eylülde bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 0,1 arttı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde eylülde yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 8,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 6,4 arttı.
Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,11 arttı.

***

SON NOKTA

'Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar' konseri

Ege Üniversitesi'nin düzenlediği EÜ Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsamında Bornova Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu tarafından  'Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar' konseri verilecek. Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi Rektörlüğü işbirliği ile yapılacak olan konser 11 Kasım 2014 tarihinde saat 20.00'de Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.