IDC Raporuna göre, Gelişmiş Tehdit Zekâsı, Büyük Veri Analizi ve Bulut Güvenliğindeki Teknik Uzmanlığıyla IBM dünya lideri.
Değerlendirmesinde IDC, IBM'i gerçek anlamda bütünsel ve küresel çapta vizyon ile yönetilen güvenlik hizmetleri sunan nadir kurumlardan biri olarak nitelendiriliyor.

11 şirket incelendi

'IDC MarketScape: Dünya Genelinde Yönetilen Güvenlik Hizmetleri 2014' değerlendirmesinde IBM, hizmet sağlayıcı kurumlar arasında birinci sırada yer alıyor. 
Değerlendirme kapsamında dünya genelinde yönetilen güvenlik hizmetleri sunan 11 şirketi inceleyen raporda IDC analistleri, IBM'in 'tehditlere ilişkin gelişmiş zekası, tehdit zekasının büyük veri analizi, bulut güvenliği, ek hizmetler ve müşteri portalı alanlarındaki başarıları' ile liderler kategorisine yerleştiriyor.
Hem sayısal olarak hem de seviye olarak internet ortamındaki saldırılar artış gösterirken, bu gibi hizmetler, işletmelerin  - buluttakiler de dahil olmak üzere- en değerli varlıklarını korumaya yönelmesiyle birlikte kritik önem kazanıyor.

Görülmemiş derecede fazla


IBM'in bu alandaki liderliğini değerlendiren IBM Küresel Bütünleşik Teknoloji Hizmetleri Ülke Müdürü Levent Esensoy şunları söylüyor: 'Daha önce benzeri görülmemiş kadar çok fazla tehditle karşı karşıya olmaları, güvenlik konusunu günümüzde şirketlerin yönetim kurulu gündeminin ilk sırasına taşıyor. IDC MarketScape tarafından yapılan bu olumlu değerlendirme ise IBM'in güvenlik hizmetlerinin gücünü ve dünya genelinde müşterilere destek olma, kurumları etkilemesi muhtemel tehditleri analiz etme, tanımlama ve önleme yeteneğini gözler önüne seriyor.'

Nadir kurumlardan biri

IDC raporu IBM'i aynı zamanda 'gerçek anlamda bütünsel ve küresel çapta vizyon ile yönetilen güvenlik hizmetleri sağlayan nadir kurumlardan' biri olarak adlandırıyor.
IBM portföyünün bir parçası da 'müşterilere ait güvenlik bilgileri ve vaka yönetimi çözümlerinden elde edilen sonuçları geliştirme ve kendi güvenlik operasyonu merkezini kurmak isteyen müşterilere destek sağlamaya yardımcı olan' IBM Güvenlik Operasyonları Merkezi. IBM'in halihazırda dünya çapında 130'u aşkın ülkede müşteriler için haftanın yedi günü 24 saat olmak üzere günde 15 milyar güvenlik olayını yönettiği ve izlediği 10'dan fazla merkezi bulunuyor.
IBM güvenlikle ilgili 3,000'in üzerinde patente ve bünyesinde 1,200'ü aşkın güvenlik yazılımı geliştiricisi, 2,000 güvenlik danışmanı ve 6,000 güvenlik araştırmacısı, geliştiricisi ve konusunda uzman çalışana sahip.

İnternet'e Büyük Gözaltı

Füsun S.Nebil'in belirttiği gibi, biz artık alıştık bu tür hilelere.
Torba yasa yapıp, 'baskın' şeklinde, son anda bir maddeyi sokuşturuverirseniz, hem tartışma daha az oluyor, hem de madde fazla değiştirilemeden geçiriliyor. Gerçi maddeler her hâlükârda fazla değişemiyor.
Ne de olsa demokrasi ve milli irade var!

Hapı yuttuk gibi


Torba Yasa Tasarısı'na, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerde son dakikadaki önergelerle tüm internet trafik bilgilerinin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) toplanması eklendi.
TİB Başkanı'nın talimatıyla internete resen (başvuruya gerek kalmadan) erişim engelleme yapılacak hallere, 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi' durumları da eklendi.

Gül değiştirtmişti

Bu madde aslında yeni değil.
Cumhurbaşkanlığı döneminde, Gül'ün önüne gelip, güya değiştirilen madde. Ama milli irademiz 'illa benim dediğim olacak' modunda. Dolayısıyla tekrar önümüze sürüldü. Maddenin en önemli özelliği: Takip.
Yani bundan sonra herkesin internet seyrüseferi TİB'in elinde olacak. Yani, hangi gün, hangi saatte, hangi siteye girdiniz ve orada ne kadar kaldınız bilgileri artık merkezi olarak TİB'in sunucularında toplanacak. Hani yetkililerin 'O kadar kapasite nerede?' dedikleri sunucularda. Bu bilgiler üzerinden coğrafi yer bilgisi almak da mümkün.

Sorular ve cevaplar


'Daha önce nasıldı?' derseniz, İnternet Servis Sağlayıcılar (ISS) bu verileri, belirli bir süre boyunca kendilerinde tutuyorlardı.
Neden tutuyorlardı?
Örneğin internette birisi kendisini gizleyerek ya da gizlemeden, birisine hakaret etti diyelim. Hakaret edilen mahkemeye gittiğinde, mahkeme ISS firmaya başvuruyor ve o gün, o saatte kimin bağlandığını soruyordu.
Neden belli bir süre tutuluyor?
Çünkü bu mahkeme süreci tahmin edeceğiniz üzere zaman alıyor. Bu zamana karşı makul bir süre bu veriler tutuluyor.
Sonra siliniyor.
Neden siliniyor?
Çünkü bu bilgiler 'Kişisel mahremiyete' giriyor.
Sizin hangi siteye girdiğiniz, ne yaptığınız sizin kendi gizliliğinizdir.
İşte şimdi bu bilgiler TİB tarafından merkezi olarak toplanmaya başlıyor.
Peki TİB'de toplanması ile ISS'lerde toplanması arasında ne fark var?
Zaten temel soru da bu.
BTK yetkilileri bu konuda bir algı yönetimi ile 'AB'de de toplanıyor bu bilgiler' savunması yapıyorlar.
Çok doğru; bu bilgiler AB'de de toplanıyor.
Ama yukarıda belirttiğimiz en önemli husus nedir; 'Kişisel mahremiyet.'
AB'de toplanan bu bilgiler konusunda, ISS tarafında 'kişisel mahremiyeti koruyan' önemli kurallar var.
Bu bilgilere bakmak için ise ancak 'mahkeme kararı' ve 'suç şüphesi' gerekiyor. Üstelik toplanan bilgiler saklanamıyor. Ancak mahkeme işlemlerini gerçekleştirecek bir süre boyunca tutulabiliyor.
Ama en önemlisi, bu bilgilerin merkezi toplanması. Yani 'profilleme' yapılmasının yolunun açılması. Bu bir anlamda Orwell Dünyasının gelmekte olduğunu gösteriyor.
Kısacası yeni eklenen madde tamamıyla 'kişisel mahremiyete' aykırı.
Yine tekrarlayalım; 'özel hayatı koruyacağız!' denilerek getirilen internet değişikliklerinin hepsi aslında özel hayatı ihlal etmek için getiriliyor.


DİP NOT

Lüks, elektrikli BMW


Kuruluşunun 30. yılını kutlayan Borusan Otomotiv, merakla beklenen ve tüm dünyada büyük ilgi gören lüks elektrikli BMW i markasının BMW i3 ve BMW i8 modellerini Borusan Oto Ataşehir'in açılışında düzenlenen görkemli bir tanıtım etkinliğiyle Türkiye'de satışa sundu. 
BMW AG Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ian Robertson'ın da özel olarak katıldığı BMW i3 ve BMW i8 Türkiye tanıtım etkinliğinin ev sahipliğini Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız ve Borusan Oto Genel Müdürü Uğur Sakarya yaptı.
Dünyanın dört bir yanındaki çevresel, ekonomik ve sosyal değişimlerden etkilenen sürdürülebilir mobilite çözümlerinin ilk somut kanıtı olarak birçok ülkeden sonra ülkemizde de yollara çıkmaya başlayan BMW i3, 46 bin 100 Euro'dan başlayan anahtar teslim satış fiyatıyla dikkat çekiyor.