Bir numaralı aday her türlü ırkçılık, mezhepçilik yapmaya, Gürcülere, Ermenilere ve kendisinden olmayana hakaret etmeye devam eder olsun, biz Çin mesajlarında erdem arayalım. Ona faydası olmaz ama bize olur.

***

2500 yıl önce, Ping Dağı'nın tepesindeki manastırda Hwan adlı bir bilgeler bilgesi yaşardı. Öğrencilerinden Lao Li, Hwan'ın yanında 20 yıl kaldı. Diğerlerinin arasında en akıllı ve en kararlısı olmasına karşın, Lao Li, Hwan'ın yüce ışığını kavrayamamıştı.

Yıllarca kendisi ile de mücadele ettikten sonra, bir gün düşünü gördüğü bir kiraz çiçeği onu esinlendirdi. 'Artık kaderimle savaşamam. Kiraz çiçeği gibi kibarca çekilmeliyim, halkıma dönmeliyim' dedi. Dağdan inme kararını verdikten sonra, bilge kişiye kararını açıklamaya gitti.
Hwan, beyaz bir duvarın önünde derin düşünceye dalmıştı. 'Yüce bilge' dedi Lao Li. Ama bilge Hwan onun devam etmesine izin vermedi. 'Dağdan aşağıya doğru yarın çıkacağın yolculukta sana eşlik edeceğim Lao Li' dedi.

Ertesi sabah inişe başlamadan önce bilge Hwan dağın zirvesinden aşağıları işarete ederek sordu: Lao Li, neler görüyorsun?
Lao Li gördüklerini sıraladı: Ufukta güneşin doğuşunu, kıvrılan vadileri, sıra dağları, aşağıdaki vadide bir gölü, bir de köhne bir kasabayı görüyorum.
Bilge Hwan gülümsedi ve Lao Li ile birlikte aşağılara doğru yoluna devam etti.

***

Saatlerce yürüdükten ve güneş gökyüzünün bir ucundan diğerine geçtikten sonra dağın eteğine geldiler. Bilge Hwan, Lao Li'ye neler gördüğünü yeniden sordu.
Lao Li, bu kez, 'Kasabada kümesleri, etrafında koşuşan horozları, meralarda uyuklayan inekleri, akşamüzeri güneşinde kestiren yaşlı insanları, bir dere kenarında oynayan çocukları görüyorum' dedi.
Bilge Kwan, yine hiçbir şey söylemeden, Lao Li ile birlikte yürümeye devam etti. Kasabanın girişine gelince, yeniden duraklayıp yaşlı bir ağacın altına oturdu ve Lao Li'yi çağırdı.
'Sana verdiğim belki de son ışık olacak. Bugün neler öğrendin?' Lao Li ise cevap vermeden başını önüne eğdi.
Ve bilge Kwan anlattı:
Aydınlığa, bilgelik ışığına giden yol, dağdan aşağıya inen yoldur. Bilgelik, dağın tepesinde gördüğün şeylerin, aynı dağın eteğinde çok farklı göründüğünü bilmektedir.
Buna akıl erdiremeyen kişi, bulunduğu yerden göremediği şeylere gözlerini kapatır ve kendini iyileştirme ve geliştirme olanaklarını sınırlar. Bu bilgeliği kavrayanlar ise uyanmışlardır.
Bir kişinin tek başına, olduğu yerden gördüğü şeylerin gerçeğin tümü olmadığını bilirler. İlk bakışta göremedikleri şeylere saygı duymayı, ön fikirleri yıkmayı, kafalarını açık tutmayı bilirler.
Ve ekledi: Lao Li, hiç bir zaman unutma. Dağın tepesinden göremediklerini, dağın başka bir yerinden, daha aşağılardan görebilirsin.

***

Dağın tepesinden göremedikleri için aşağıya inmek ne kelime, 1 numaralı aday, daha da yüksek dağlara tepelere çıkmak, Tanrı'ya yakın bir yere yerleşmek ve müritlerince kutsanmak istiyor.
Kutsayamayacağım. 1 numaralı adayı, bilge Hwan'a teslim etmek gerek. Zaten kafası bugünün kafası değil. 2500 yıl öncesine hapsetmek gerek.