Yargıtay Ceza Genel Kurulu, bir işçinin parmaklarını kaybetmesine neden olan kaza nedeniyle, iş güvenliği konusunda gerekli eğitimi vermeyen sorumlu müdürün cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

Olay Manisa'da yaşandı

Manisa'da kablo imalatçısı bir firmanın fabrikasında çalışan işçi, bir makineyi temizlerken yaşanan kaza nedeniyle 3 parmağını kaybetti.
İşçi, makinenin orijinal ayarlarıyla oynandığı, hızlı üretim için yeniden programlandığı, makineye sensör konulmadığı gerekçeleriyle şikâyetçi oldu.
Fabrikanın genel sorumlusu savunmasında, kaza anında fabrikada olmadığını, işçiye makineyle veya çalışmayla ilgili eğitim verilmediğini, işçinin deneyimli olduğunu, kazaları önlemek için sözlü uyarılarda bulunduklarını beyan etti.

 
Bilirkişi raporu

Manisa 1. Sulh Ceza Mahkemesinin talebi doğrultusunda, makine yüksek mühendisi, iş güvenliği uzmanı ve makine mühendisinden oluşan bir heyet tarafından bilirkişi raporu hazırlandı.
Bilirkişi raporunda, olayda, işçilere gerekli eğitimi vermeyen, çalışmalarını denetlemeyen, iş disiplini ve iş organizasyonunu sağlamayan sorumlu müdürün tali kusurlu olduğu belirtildi.
Mahkeme ise sorumlu müdüre isnat olunan suçun unsurları oluşmadığından beraatine karar verdi.
Mahkeme kararında, sırf iş güvenliği mevzuatı uyarınca gerekli eğitimin verdirilmemesi, gerekli denetimin yaptırılmamasının ceza sorumluluğu bakımından yeterli olmadığı kaydedildi.

 
Ahbaplık olmuyor

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.
Daire kararında, bilirkişi raporuna göre, sorumlu müdürün, işyerinin genel sorumlusu olarak iş güvenliği konusunda işçilere gerekli eğitimleri vermemesi, işçilerin çalışmalarını denetlememesi ve iş organizasyonunu sağlamaması nedeniyle tali kusurlu olduğuna işaret edilerek, beraat yerine hukuki durumunun buna göre tayin edilmesi gerektiği belirtildi.


Yine direndiler

Bozma kararı üzerine dosyayı tekrar görüşen Manisa 1. Sulh Ceza Mahkemesi, ilk kararında direndi.
Direnme kararında, tazminat hukuku ilkeleri bakımından sorumluluğu doğuran kusurluluk ile ceza hukuku ilkeleri bakımından mahkumiyet sonucunu doğuran kusurluluğun ayrı değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Kararda, gerekli eğitimlerin verilmemesinin cezai müeyyideyi doğurmayacağı savunuldu.

 
'Yeter artık' denildi

Bu kararın da temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulunun gündemine geldi.
Kurul, yerel mahkemenin beraat kararını bozarak, yaşanan kaza nedeniyle iş güvenliği konusunda gerekli eğitimi vermeyen, işçilerin çalışmalarını denetlemeyen ve iş organizasyonunu sağlamayan sorumlu müdürün cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

 
19 yıllık petrolümüz kaldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri hız kesmeden sürüyor.
Yılın 8 ayında, ruhsat sahalarında 3 bin 61 kilometresi denizlerde, 262 kilometresi karalarda olmak üzere toplam 3 bin 323 kilometre iki boyutlu sismik arama, 8 bin 933 kilometrekaresi denizlerde ve 593 kilometresi karalarda olmak üzere toplam 9 bin 526 kilometrekare üç boyutlu sismik arama çalışması gerçekleştirildi.
Bu dönemde petrol ve doğalgaz bulmak amacıyla, 65 arama ve tespit kuyusu, 62 üretim kuyusu olmak üzere toplam 127 kuyu açıldı. Açılan bu kuyularda 249 bin metraja ulaşıldı.

 
Yapılan sondajlar

Arama faaliyetleri kapsamında 1934'ten bu yana 2 bin 726 arama ve tespit, bin 840 üretim kuyusu olmak üzere toplam 4 bin 566 kuyu açıldı ve toplam 8 bin 497 kilometre sondaj yapıldı. Açılan kuyuların yüzde 70'i Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 22'si Trakya Bölgesi'nde, yüzde 8'i ise diğer bölgelerde yer alıyor.
Bu çalışmalar sonucu 130 ham petrol sahası, 56 doğalgaz sahası keşfedildi. Bu sahalarda halen bin 309 kuyudan ham petrol, 235 kuyudan ise doğalgaz üretimi yapılıyor.
Bu yılın 8 aylık dönemde 1,6 milyon ton ham petrol, 343 milyon metreküp doğalgaz üretimi yapıldı. Ortalama günlük ham petrol üretimi 46 bin 536 varil, doğalgaz üretimi ise günlük 1,41 milyon metreküp olarak gerçekleşti.
Türkiye'de 1934'ten bu yılın ağustos ayı sonuna kadar toplam 144,3 milyon ton ham petrol ve 13,9 milyar metreküp doğalgaz üretimi yapıldı.
Ağustos sonu itibarıyla Türkiye'nin 46,3 milyon ton ham petrol, 6,3 milyar metreküp doğalgaz rezervi kaldı.

Yeni keşif şart

Yeni keşifler yapılmadığı takdirde, bu yılki aylık ortalama üretim seviyeleri ile Türkiye'de 19,3 yıllık ham petrol rezervi, 12,2 yıllık doğalgaz rezervi kaldı.
Türkiye, yılın 8 ayında 1,6 milyon tonluk ham petrol üretimine karşılık, ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 10,8 milyon ton da ithalat gerçekleştirdi. Ham petrol üretimi, ithalatın yaklaşık yüzde 13'üne karşılık geldi.
Aynı dönemde 343 milyon metreküp doğalgaz üretimine karşılık 32 milyar 256 milyon 700 bin metreküp doğalgaz ithal edildi. Doğalgaz üretimi ise ithalatın yaklaşık yüzde 1'inde kaldı.
Türkiye'de 29 yerli, 17 yabancı olmak üzere toplam 46 petrol şirketi, 189 arama, 89 işletme ruhsatında ham petrol ve doğalgaz arama faaliyetinde bulunuyor.

***

SON NOKTA

Vergi oranlarında artış yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  'Önümüzdeki seneye ilişkin maktu vergiler var, enflasyon kadar artırılmazsa gelirlerimizin düşeceği alanlar var. Onun dışında vergi oranlarında artış görmüyoruz. Yeni bir vergi getirmeyi öngörmüyoruz' dedi.
G-20 ülkelerinin reform yapacağını, bu reformlar sayesinde 2018'e kadar ilave yüzde 2,1'lik büyüme öngörüldüğünü anlatan Şimşek, 'Şu ana kadar ülkeler 800'e yakın reform niteliğinde tedbir açıkladılar. Türkiye'nin de son dönemde çok kapsamlı bir reform paketi gündemde. Bu süreçte liderlik rolünü oynuyor. Bunun amacı işsizliği azaltmak, refahı artırmak' diye konuştu.