Yavuz hırsız hikâyesini biliyorsunuz...
İyot gibi açığa çıkmayı da duymuşsunuzdur.
Yenilen pehlivanın güreşe doymadığını da...
Muzlum rolünü oynayanları da duymuşsunuzdur.
İşine geldiğinde,  'evet', gelmediğinde 'hayır' diyenleri de...
Madalyonun tersini gösterenleri de...
Bunlardan biri de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız...
Bir ara 'İstifa edecektim!' diyen ama koltuk sevdası ve makam daha ağır bastığı için, 'Enayi miyim?' diyerek hizmet aşkı ile görevini sürdürdüğünü belirten sakallı bakan Taner Yıldız bu kez Kocaeli'nde, 'Ne zeytinlikten ne de enerji santrallerinden vazgeçeriz!' dedi.
Güzel bir söz...
Ama ağzından çıkan ile icraatı birbirini tutmuyor.
Şu kadarını söyleyeyim:
Tarım Bakanı kendisine 'haklı!' desin, ben de kabul edeyim...
Daha dün Haber Ekspres'te 'AKP'li Başkan için santral Zeytinden daha kıymetli' başlığıyla verilen haberi okudum.
Vah zeytincim, vah üreticim, dedim.
Geleceğimiz, çocuklarımız, torunlarımız için üzüldüm...
Ne biçim bir zihniyet bu?

 
Onlar gibi yapmam

Şimdi size Bakan Taner Yıldız'ın Kocaeli Gebze'de, AKP kongresinde yaptığı konuşmayı ve gelişmeleri değiştirmeden, cımbızla çeker gibi bazı kısımlarını almadan vereceğim.
Önce 'Bravo' diyeceksiniz, sonra da 'Huylu huyundan vaz geçer mi?' diyerek sonuca gideceksiniz...
Nasreddin Hoca'nın dediği gibi parayı veren düdüğü çalıyor, ne yazık kı!
Parayı veren de belli, alan da!
Köylünün hali de ortada...
Laf cambazları vardır ya, bazılarımızın onların pabucunu dama atmış durumda...
Biz zeytin de zeytin diyoruz...
Tepiniyoruz...
Kim ne derse desin?
Yazdım...
Ben madem Mühendisiyim...
Ve avukatlar gibi, Türkiye Barolar Birliği Başkanı  Prof. Dr. Metin Feyzioğlu gibi, hem hukuksuzluğa karşıyım, hem de zeytinlerin katledilmesine...

 
Bakana sormuşlar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da kurulması planlanan termik santrale ilişkin, "Bize soruyorlar, 'zeytinlikten mi vazgeçiyorsunuz, santralden mi?' diye...' soru sorduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürüyor:
'Şunu bilin ki bu, bir keyfiyet meselesidir, kemiyet, rakam meselesi değildir. Biz ne zeytinlikten ne de enerji santrallerinden vazgeçmeyiz' dedi.
Bakan Yıldız, zeytin ve elektrik santrali konusunda birini tercih etmenin diğerinden vazgeçmek anlamına gelmediğini, madenlerde de enerji santrallerinde de ülkenin gelişmesine, büyümesine katkı sağlayacak, cari açığı azaltacak her türlü projeyi gerçekleştireceklerini söyledi.
İktidar olduklarında, Türkiye'de 100 milyonun altında (92-95 milyon) zeytin ağacı bulunduğunu, şu anki zeytin ağaçlarının 170 milyona ulaştığına dikkati çeken Yıldız, 'Hani biz zeytin ağacını kesiyorduk.
Hayır, zeytin ağacının artışını bütün iklim şartları uygun olan yerlerde gerçekleştirdik.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın bu manada çok önemli hizmetleri oldu' ifadesini kullandı.

 
Ne demek istemiş?

Bu ülkenin tek kaynağının, tek zenginliğinin zeytin ağaçları olmadığını, yer altı kaynakları bulunduğunu belirten yıldız, Eti Holding'in yaklaşık 685 milyon dolar ciro, 685 milyon lira kar yaptığını, yer altındaki toprağı çıkartıp işlediklerini ve sattıklarını kaydetti.
'O yüzden ne yer altından ne de üstünden vazgeçelim. Bunu başarabiliriz' diyen Yıldız, şöyle devam etti:
'O sahada 153 milyon ton kömür var.
Bunun piyasa değeri yaklaşık 7,5 milyar dolar.
Bu para hepimizin. 77 milyonun...
Santralde yaklaşık 4 bin kişi çalışacak.
Zeytin ağacı sayımızın 170 milyona ulaştığını gördüm.
Orada ne kadar eksilirse en az 10 katını da dikme zorunluluğu getiriyoruz. Yaptığımız anlaşma gereği her üretilen elektrikten 150 milyon lira yıllık bedel alacağız.
Bu parayla her yıl 9 milyon zeytin ağacı dikebiliyoruz.
Oraya kurulacak santralle 230 milyon dolarlık her yıl daha az doğalgaz ithalatı yapacağız. Aklın yolu bir.'
Zeytin ağaçlarının hoyratça sökülmesinden yana olmadıklarını, üslup hatalarının, bir kısım yanlışlıklarının yanında olmadıklarını vurgulayan Yıldız,  'Ama ne zeytin ağacından vazgeçeriz ne de elektrik santralinden. Her birisini de bu ülkeye kazandırmak durumundayız' diye konuştu.

 
'7,5 milyon zeytin ağacı diktik'

Sadece Türkiye Kömür İşletmeleri olarak 50 bin zeytin ağacı diktiklerini, 7,5 milyon ağaç oluşturduklarını dile getiren Yıldız, bunun için 7,5 milyon dolar harcadıkları bilgisini verdi.
'Şimdi algı nasıl, gerçek nasıl?' diye soran Yıldız, 'Ben iki gazete okuyarak yola çıkamam. Biz ne yapacağımızı istişare ettikten sonra bunlara karar veriyoruz' görüşünü paylaştı.

 
Kemiyet, rakam meselesi değil!

Yıldız, kömür sahaları üzerine diktikleri zeytin ağaçlarından ürün hasat edildiğini aktararak, konuşmasını şöyle tamamladı:
'Bize soruyorlar, 'zeytinlikten mi vazgeçiyorsunuz, santralden mi?" diye.
Şunu bilin ki, bu, bir keyfiyet meselesidir, kemiyet, rakam meselesi değildir.
Biz ne zeytinlikten ne de enerji santrallerinden vazgeçmeyiz.

 
Doğalgaz lobisi devredeymiş!


Ülkenin bütün kaynaklarına sahip yapı olarak hepsini harekete geçirmemiz lazım. Ben sadece doğalgaz lobisinin yürütmeleriyle, yönlendirmeleriyle iş yapmam.
Yaptırmam da.
Biz o lobilerin arkasında nelerin olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu iş yalnızca bir kanun, yalnızca bir denetim, yalnızca bir ve işçi işi değil. O da bir zincir. O zincir halkalarının her birinin sağlam olmasıyla bunlar gerçekleştirilebiliyor.'
Yorumu yine siz okuyucularıma bırakıyorum...
Zeytindostlarına...
Geleceğimizi düşünenlere...

***

SON NOKTA

Kadın gözüyle yaşanabilir kent

EMBARQ Türkiye-Sürdürülebilir Ulaşım Derneği ve İzmir Kalkınma Ajansı tarafından İzmir'de yapılacak olan Yaşanabilir Şehir Sempozyumu'nun basın sponsorluğunu yapan Ege İş Kadınları Derneği de (EGİKAD)  sunum yapacak. EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu 'Kadın Eli Değince' başlıklı sunumun moderatörlüğünü gerçekleştirirken, sunumda Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar'da 'Kadın Gözüyle Yaşanabilir Kent' kavramını anlatacak.

 
20 Kasım'da

Başkanı Sibel Uyar, Buca Belediye Başkan Yardımcısı Beril Özalp, Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer birer sunum gerçekleştirecek. Sempozyum 20 Kasım'da gerçekleştirilecek.