Özel bir TV kanalında değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, enflasyonla ilgili olarak yapılan çalışmalara da değindi.

Yılmaz, Orta Vadeli Program'ın (OVP) 3 yıllık perspektifle kararlılıkla uygulandığını ve sonuçlarının görüldüğünü ifade etti.

Yaz aylarında enflasyonda bir ivme kaybı yaşanacağını belirten Yılmaz, "Yıllık bazda rakamların zirve yapacağı ay, Mayıs enflasyonu" şeklinde konuştu ve sonraki dört ayda hızlı bir düşüş öngördüğünü dile getirdi.

"Ne kadar düşer?" sorusuna karşılık olarak Yılmaz, "20 puanlık bir düşüş bekliyorum" ifadesini kullandı.

Yılmaz, düşüşün temel etkisinin program olduğunu belirterek, "Aylık bazda ciddi düşüşler göreceğiz sonra da yıllık düşüşleri göreceğiz" dedi. Ayrıca Yılmaz, enflasyonun gelecek yıl daha da düşeceğini ve 2026 yılında tek haneye ineceğini söyledi.

Türkiye'nin finansal göstergelerinde iyileşme sürecinde olduğunu belirten Yılmaz, "Halk ne zaman hissedecek?" sorusuna ise, "Yaz döneminden sonra bunu daha fazla görmüş olacağız. Aslında otomotivde, bir takım alanlarda görmeye başladık bunları. Ama gıda ve hizmetlerde katılık var, onu kırmaya çalışıyoruz. Onlarla birlikte halkımızın hayatında daha fark edilir hale gelecek. Bu, enflasyon negatif olacak anlamında değil, artış hızında çok ciddi bir yavaşlama olacak" şeklinde konuştu.

"Yatırımlar, Türkiye'ye gelmeye başladı" Yatırım yapılması üzerine, Yılmaz, "Kredi derecelendirme kuruluşları not artırımı yaptılar. Bunlar ne anlam ifade ediyor?" sorusuna, "Esas olan yatırımların gelmesi. Yatırımlar Türkiye'ye gelmeye başladı. Özellikle portföy yatırımlarında ciddi bir artış görüyoruz. Doğrudan sermayede de çok umut verici sinyaller görüyoruz. Yatırımcı ilgisinin arttığını görüyoruz." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilere kredi limitlerini artırma müjdesi verdi Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilere kredi limitlerini artırma müjdesi verdi

Türkiye'nin seçim süreçlerinin tamamlanmasıyla siyasi güven ortamını, istikrarı ve öngörülebilirliği sağladığına işaret eden Yılmaz, politika belirsizliklerini giderdiklerini ifade etti.

Reel sektörün, yüksek faiz ortamından etkilenip etkilenmeyeceği konusunda Yılmaz, tüketimi dengelemeye, tasarrufları artırmaya ve bunları üretken alanlara yönlendirmeye çalıştıklarını açıkladı.

İşgücü piyasalarındaki reformların ve mesleki eğitim alanındaki planların istihdama önemli katkı sağlayacağını dile getiren Yılmaz, ayrıca Yatırım Ortamını İyileştirme Kurulu'nu tekrar toplayacaklarını ve burada çeşitli adımlar atacaklarını belirtti.

Yılmaz, "Türkiye'de alınabilecek tasarruf tedbirlerine" ilişkin olarak ise, "Enflasyonla mücadele topyekun mücadeledir. Kamusuyla, özel sektörüyle, sivil toplumuyla bu mücadelede bütün kesimlerin elini taşın altına koyması gerekiyor. Gereksiz harcamalardan, ihtiyaç duymadığımız tüketimden kaçınmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Artan tasarrufun, Türkiye'nin geleceğini güçlendirecek alanlara yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, bunun için kamuoyuyla birlikte çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi