Biraz da damak tadı!


Nurşen HACIEYÜPOĞLU

Nurşen HACIEYÜPOĞLU

29 Kasım 2018, 08:56

Dünyanın ilk turisti Heredotos 'Dünyanın en güzel gökyüzüne ve en iyi iklimine sahip bölgesi ' dediğinden bugüne, milyonlarca insan hayranlıkla Kuşadası'nı ziyaret ediyor.

Bence Vali Özer Türk'le birlikte Türkiye'de turizm dediğimiz olgu ortaya çıktı ve olgunlaştı.
Benim bildiğim o bol yıldızlı otellerden önce turizmin yolunu açan Kısmet Otelleri oldu...
İzmir'de de Kuşadası'nda da krallardan kraliçelere, devlet başkanlarından sanatçılara kadar en önemli misafirlerimiz hep bu otellerimizde kalıyordu.
Turizm hem ülkelerin hem de siyasilerin kurtarıcısı oluyor, uzun yıllar.
Ama işin bir başka yönü var ki, son zamanlarda sözünü etmeye başladık.
Bölgesel lezzetler...
Bugün Kuşadası ile yazıma devam etmek istiyorum:

Geleneksel bir tat: Gözleme

Gözleme her turistin denemesi gereken geleneksel bir besindir.
Gözleme bir hamur işi, ancak çok ince hamurdan dolayı düşük kaloriye sahiptir.
Gözleme, içinde çeşitli doldurma ile pişirilir.
Bu dolgu patates püresi, ıspanak, peynir ve diğer sebzeler olabilir.
Ayrıca bazı insanlar içinde çikolata tercih edebilir.
Gözleme, Kuşadası ve Türkiye'de geleneksel bir besindir.
Aynı zamanda bir Türk sokak yemeği.
Türk kadınlarını yuvarlak şekilli fırının yanında otururken görebilirsiniz.
Top biçimli hamurları yuvarlarlar ve daha sonra yuvarlak şekilli bir ince hamur oluştururlar.
Daha sonra dolguyu hamurun yarısına eklerler.
Hamurun yarısı diğer yarısına kapanır ve fırında pişirilir.

Gözleme ne demektir?

Kuşadası'ndaki geleneksel yemekler olan gözlemenin adı, Türkçede 'göz' anlamına gelen 'goz' kelimesinden gelmektedir.
Gözleme yan yana pişirilir ve pişirildiğinde göze benzer şekiller oluşmaya başlar. Bu sayede iştah açıcı bir lezzet ortaya çıkar.

Turistik merkezlere yayıldı

Türkiye'ye gelen turistler bu sokak yemeğini çok seviyorlar ve genellikle ona 'yassı kurabiye' ya da geleneksel 'Türk gözleme' diyorlar.
Gözleme mayasız pişirilir, bu yüzden düşük kaloriye sahiptir ve sağlıklı bir atıştırmalık veya fast food olabilir.
Gözleme ayran ile servis edilir ve Kuşadası'nda kafeler, restoranlar ve sokaklardaki diğer yerlerde bulabilirsiniz.
Gözleme, Türkiye'de ucuz ve sağlıklı bir lokanta olabilir çünkü ucuz ve kolayca bulabilirsiniz.
Kafelerden restoranlardan daha ucuz olabilir.

Sadece biri...

Türkiye'de ve Kuşadası'ndayken, geleneksel Türk yemeklerini denemekte tereddüt etmeyin.
Türk mutfağı çok zengindir ve sebze, sağlıklı yemekler ve sağlıklı atıştırmalıklar ile yapılan yemekleri çokça bulabilirsiniz.
Gözleme Kuşadası'nda geleneksel bir besindir ama lezzetli geleneksel yiyeceklerden sadece bir tanesidir.

Şimdi Giresun'a gidelim!

Ekşi maya ekmeği yüzyıllardır devam ediyor ve bu olağandışı ekmek, mayalanmış mayadan değil, düzenli ekmek ve Ramazan pidesi için kullanılan taze mayadan üretiliyor.
Maya hamurunun bir kısmı ekmeğin bileşenleri ile karıştırılırken, geri kalan kısmı daha sonraki hamurlarda kullanılmak üzere daha fazla un ve su ile beslenir.
Hamur mayası ekmeğini benzersiz yapan şey, bir hafta boyunca tazeliğinin gitmemesi.
Hamur mayası ekmeğinin bir diğer eşsiz özelliği ise diğer ekmekler gibi makinelerle yoğrulabilmesi ve aynı zamanda fırıncılar tarafından elle karıştırılması ve çok su ile karıştırılmasıdır.
Türkiye'de, özellikle kırsal alanlarda ekşi hamurlu ekmek oldukça yaygındır.
Baker Mehmet Atlı ve oğlu, her hafta Giresun ilçesindeki dükkanlarında mayasız ekmek pişirmeye devam eden iki kişidir.
Atlı ailesinin dükkanlarında kullandığı mayanın 150 yıldan fazla bir süredir var olduğu biliniyor.
Atlılar, 'Bu mesleği babamdan öğrendim. Büyükbabam da bir fırıncıydı. Taş fırında haftada bir kez 'sulu somun' ('ıslak ekmek') olarak adlandırılan mayalı ekmeği pişiriyoruz. Bu ekşi mayanın kökenleri dedemin zamanlarına geri dönüyor' diyorlar...

***

GÜNÜN HABERİ

Haftada bir kez

Genç Ayhan Atlı, bu ekmeği sadece Giresun'da satmakla kalmayıp, Türkiye'nin diğer bölgelerine gönderdiklerini söyledi.
Sağlık profesyonellerine ve diyetisyenlere yaptıkları maya ekmeğini de gönderdiklerini söyleyen Ayhan Atlı şunları söyledi:
Giresun'da ekşi hamur ekmeğini pişiren tek fırın biziz.
Haftada bir kez pişiriyoruz, çünkü yediğimiz normal ekmeklere göre hamur hazırlamak oldukça zor.
Hamur mayası ekmeği 7 ile 8 kilo arasındadır.
Müşterilerimizin taleplerine göre bazen parçalar halinde satıyoruz.
Bu ekmeği kargo şirketleri aracılığıyla başka illere de gönderiyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.