Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerin Önlenmesi başlıklı BM Ortak Programı kapsamında 'Türkiye'de Erkeklerin Çocuk, Erken Yaşta ve Zorla Evliliklere İlişkin Algısı Araştırması' gerçekleştirdi.
9 ilde toplam 2 bin 857 kişiyle hem nitel hem de nicel yöntemle gerçekleştirilen araştırma, erkeklerin çocuk yaşta, erken  ve zorla evliliklerle ilgili düşüncelerini ortaya koydu.

İzmir'de de yaptılar

Birim, 'Türkiye'de Erkeklerin Çocuk, Erken Yaşta ve Zorla Evliliklere İlişkin Algısı Araştırması"nın ilk bulgularını paylaştı.
Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAM) tarafından gerçekleştirilen araştırma çerçevesinde, Eylül 2019'da Adana, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Şanlıurfa, Mardin, Kars, Ağrı ve Niğde illerinde 2 bin 532 erkekle anket görüşmeleri yapıldı.
Çoğunluğunun erkeklerin oluşturduğu 325 katılımcıyla ise derinlemesine görüşmeler ve odak grup çalışmalarıyla çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerle ilgili temsili düzeyde kişilerin algısı araştırıldı.
Araştırma sonuçları 3 Aralık'ta Hilton Otel Ankara'da düzenlenen bir tanıtım toplantısı ile tanıtıldı.

Erkeklerin rolü

Toplantının açılış konuşmasını yapan UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, Hacettepe Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerine göre Türkiye'de 18 yaşın altında evlenen kadınların oranının  yüzde 14.7 olduğunu belirtti.
Varbanova şunları söyledi: 'Türkiye'de bu konuda yapılan ilk kapsamlı araştırma, erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesinde erkeklerin rolünün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.'

 15 yaşına kadar

'Erkeklerin Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklere İlişkin Algısı' araştırma sonuçlarını SAM Yönetim Kurulu Başkanı Cenap Nuhrat paylaştı. Nuhrat, 'Nicel araştırmanın sonucuna göre, araştırma örnekleminin dörtte biri, bir kadının en fazla 15 yaşına kadar çocuk sayılabileceğini düşünüyor.
Bu örneklem, temsili düzeyde Türkiye'de 7.5 milyon erkeğe tekabül ediyor.
Nitel araştırmanın sonuçlarına göre ise bazı katılımcılar, 12-13 yaşlarında regl olan bir kız çocuğunun ve cinsellikle ilgili dürtüleri belirginleşen bir oğlan çocuğunun aklının evliliğe erecek yaşa geldiğini düşünüyor ' dedi.

Kadınlar, kadınlar

Tanıtım toplantısında konuşma yapan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Sancar da erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesinde kamu politikalarının öneminden şu sözlerle bahsetti: 'Kamu politikalarının hedef kitlesi kadınlar.
Ancak kamu politikalarının erkeklerin algısını değiştirmek gibi bir hedefi de olması lazım. Erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesinde kamunun kamu yararı bilinciyle devreye girmesi gerektiğini düşünüyoruz.'

İdeal evlilik yaşı 22-25

Araştırmaya göre, katılımcılar kadın ve erkekler için ideal evlilik yaşının 22-25 olduğunu belirtiyor.
Katılımcıların yüzde 59'u bir erkeğin iş sahibi olduğunda, yüzde 53'ü ise bir kadının eğitimini tamamladığında evlilik için hazır olduğunu söylüyor. Katılımcılara göre, bir kadın en geç 20'li yaşlarının ortasından 30'una kadar evlenmelidir, erkekler için ise en geç evlilik yaşı 20'lerin sonlarıdır.
Katılımcıların yüzde 19'u çocuk yaşta evlilikler nedeniyle çevresinde eğitimine devam etmeyen en az bir kız çocuğu olduğunu belirtirken, yüzde 10'u ise çevrelerinde erken yaşta evlilik nedeniyle eğitimine devam etmeyen bir oğlan çocuğu olduğunu belirtiyor.
Araştırmanın devamı 2020 yılının ilk haftasında açıklanacak.

HAFTANIN HABERİ

Yılbaşı alışveriş alışkanlıkları

Yılın belki de en eğlenceli ve heyecan verici zamanı yeni yıl kutlamalarının yaklaştığı şu günlerde, hazırlıklar tam gaz devam ederken kime, ne hediye alacağım endişesini beraberinde getiriyor.
AdColony'nin yaptırdığı 'Yılbaşı Alışveriş Alışkanlıkları Araştırması' satın almanın akıllı telefonlar üzerine kaydığı yönünde.
Akıllı telefonların her sektörde olduğu gibi alışveriş sektörünün de yıldızı olduğu günümüz de, tüketicilerin artık sevdiklerine hediye alırken mağaza gezmek yerine ürünlere daha kolay ve daha ulaşılabilir olan alışveriş uygulamalarını tercih ettikleri artık bir gerçek.
Koskoca bir yılı geride bırakırken yeni yıl alışverişlerini akıllı telefonlar üzerinden yapanların sayısı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 8 artarak bu yıl yüzde 56'ya çıkmış durumda.