Türk iş dünyası yeni proje için hazır | 5.5 milyar dolarlık dev ihale geliyor Türk iş dünyası yeni proje için hazır | 5.5 milyar dolarlık dev ihale geliyor

Çalışmayan kadınlar ve ev hanımları artık emeklilik hakkına sahip olabilecekleri sevindirici gelişmeler yaşanıyor. İsteğe bağlı sigorta imkanları ile ev kadınları da emeklilik hayali kurabilecek.

Peki, ev hanımları nasıl emekli olabilir? İşte detaylar..

Evde Üretim Yapıp Satanlar: Kendi işini kurarak evde üretim yapan kadınlar veya tarım işleriyle uğraşanlar, isteğe bağlı sigorta kapsamına girerek emeklilik için prim yatırabilecek. Bu yıl için aylık prim tutarı 6 bin 400 lira 80 kuruş.

Devlet Prim Desteği Geliyor

Ev kadınlarının yükünü hafifletmek için devlet, isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini karşılamayı planlıyor. Bu durumda şu anki prim tutarı olan 6 bin 400 lira 80 kuruşun 2 bin 133 lira 60 kuruşunu devlet üstlenecek. Ev kadınları ise kalan 4 bin 267 lira 20 kuruş tutarındaki primi ödeyerek emekliliklerini garanti altına alabilecekler.

Evde Yardımcınız Varsa

Ev işlerinde yardımcısı olanlar dikkat! Eğer ev çalışanınızı ayda 10 günden fazla çalıştırıyorsanız siz de onun emeklilik primini ödemek zorundasınız. Ayda 10 gün çalışan birinin sigorta primi 2 bin 500 lira civarındayken, 30 gün çalışan birinin primi ise 7 bin 500 lira 94 kuruş. Ancak düzenli ödemelerde %5 indirim uygulanıyor. Yani 10 günlük çalışan için 2 bin 166 lira 94 kuruş, 30 günlük çalışan için ise 6 bin 500 lira 81 kuruş prim ödeyebilirsiniz. Ayrıca ev çalışanınızın eksik primlerini de tamamlama hakkınız bulunuyor.

Emeklilik Şartları Değişebilir

Yakın zamanda Bağ-Kur emeklilik şartlarında gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e düşürülmesi söz konusu. Emeklilik yaşının ise çocuk sayısına göre kadınlarda esnetilmesi gündemde. Bu düzenlemede ağır işlerde çalışanlara uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir modelin uygulanması bekleniyor. Böylece hem prim desteği hem de yaş konusunda emekli olacak kadınlara kolaylık sağlanabilir.

Evde Temizlik, Bakıcılık Yapanlar

 Ev hizmetlerinde haftada 10 günden az çalışanlar için günlük 13,34 lira iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödeniyor. Bu prim dışında emeklilik için kendi sigortanızı yatırmak isterseniz şu anki tutar aylık 6 bin 500 lira 81 kuruş.

Unutmayın! Bu haber yazılırken geçerli olan prim tutarları ileride değişebilir. En güncel bilgiler için SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ile iletişime geçmeniz önerilir.

Editör: Haber Ekspres