Öncelikle; 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nü kutluyorum.

Bu hafta, ‘Birinci yılını dolduran uzaktan eğitimde başarı yakalandı mı?’ sorusunun yanıtını birlikte arayacağız.
Bundan bir yıl önce, 16 Mart 2021’de ilk ve orta derecelerdeki okullarda yüz yüze eğitime ara verildi.
Bir hafta sonra; 23 Mart 2020’de ise uzaktan eğitime geçildi.
Özel okulların birçoğu internet üzerinden canlı derslere başlarken, devlet okullarındaki öğrenciler, sadece önceden kaydedilmiş ders içeriklerini Eğitim Bilişim Ağı (EBA) internet sitesi ve televizyon üzerinden izleyebildi.
Süreç içinde devlet okullarında da canlı derslerin sayısı arttı, özel gereksinimli öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik düzenlemeler yapıldı. Ancak yine de milyonlarca çocuk internete erişimi olmadığı için ya da dersleri izleyebilecek yeterli cihaz bulunmadığı için bu bir yıllık süreçte eğitime ulaşmakta zorluk çekti.
Bir yıllık sürecin en önemli özelliklerinden biri de yüz yüze eğitime geçiş konusunda yaşanan belirsizliklerdi.
Yetkililerin farklı dönemlerde yüz yüze eğitime geçiş konusunda yaptıkları farklı açıklamalar, bazı sınıf kademelerinde yüz yüze eğitime başlanıp ardından tekrar uzaktan eğitime dönülmesi, son olarak da illerin risk kategorilerine göre farklı uygulamalara gidilmesi hem öğrencilerde hem de velilerde geleceğe ilişkin belirsizlik duygusunu artırdı.
1 Mart’ta başlayan yeni kontrollü normalleşme sürecinde Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumları, ilkokullar, 8. ve 12. sınıflar yüz yüze eğitime başladı.
Buna göre, ilkokullar iki gün okulda seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze, üç gün ise uzaktan eğitime devam ediyor.
Ortaokullarda ise 5, 6 ve 7'inci sınıflar, mavi renkli düşük riskli ve sarı renkli orta riskli illerde seyreltilmiş şekilde iki gün okulda, üç gün uzaktan eğitim alıyor. Nüfusun büyük bir kısmının yaşadığı turuncu ve kırmızı renkli illerde ise tam zamanlı uzaktan eğitim devam ediyor.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 12 Mart’ta yaptığı açıklamada yaklaşık 14 bin 800 EBA destek merkeziyle mevcut duruma uyum sağlamaya ve gereken altyapıyı hazırlamaya gayret ettiklerini söyledi.
Süreçte eksikliklerin ve bazı sorunların yaşanabileceğine işaret eden Selçuk, dünya ülkelerine bakıldığında gelinen durumun kendileri açısından memnuniyet verici olduğunu ifade etti.
Bakanlığın yanı sıra belediyeler de öğrencilerin internete erişimine destek vermeye çalışıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de kırsal mahallelerde uzaktan eğitim alan çocuklar için ücretsiz internet bağlantısı kurarak EBA noktaları oluşturuyor.
Mart ayı içinde ücretsiz internet hizmeti verilen köy sayısı 86'ya ulaşacak.