Bence çok önemli bir haber bu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Yalı Mahallesi'nde kurduğu 'Kompost Üretim Prosesi' sayesinde pazaryeri atıklarını organik gübreye dönüştürüyor.
Verilen bilgiye göre:
Büyükşehir Belediyesi, pilot uygulama yaptığı semt pazarından yıllık 65 ton organik atıktan 30 ton katı, 10 ton sıvı organik gübre elde edecek. Elde edilen gübreler park ve bahçelerde kullanılacak, tarımsal üretim yapan çiftçilere dağıtılacak.
Bunu kim düşündüyse kutlamak lazım…
Uygulayanları da…
Son yıllarda sürdürülebilir tarım ve ekosistem için örnek çalışmalar yapılıyor.
Bir karış toprağı olanlar bile bundan yararlanmaya çalışıyor.
Birçok kişi balkonunda sebze ve meyve yetiştiriyor.
Özellikle bahar aylarında bahçe hazırlıkları yapanlar biliyor, özel bir ad  verilen otlardan, yapraklardan kıyılarak yapılan, un haline getirilen gübrelerin fiyatlarının yanına yaklaşmak bile cesaret istiyor.
Temizlik görevlileri şimdi yaprakları topluyor…
Toplanmayanlar kanalları doldurup kapatıyor…
Demek istediğim şu:
Bunlar her ilçede yapılacak küçük işletmeler sayesinde ekonomiye büyük katkı sağlarlar…
Yalnız çiftçiye değil, saksılarında çiçek yetiştirenlere bile büyük yarar sağlar.
Verim artar…
Bir zamanlar bu yapraklar, dallar bir yerde toplanır, çürümeye bırakılır ve sonra gübre olarak kullanılırdı.
Bunu hatırlayanlar olacaktır.
Şimdi bu özellikle belediyelerin temizlik ile parklar ve bahçeler müdürlüklerinin el birliği ile büyük kazanca bile döndürülebilir,
Mühim olan vizyon sahibi olmak ve ziraat mühendislerinden yararlanabilmek.
Bir taşla iki üç kuş vurmak buna denir.
Hem caddeler temizlenecek, hem kanallar tıkanmaktan kurtulacak, hem de belediyeler bu işten önemli maddi gelir elde edebilecek…
Yani sık sık Ankara'ya gidip halkın deyişi ile el açmayacaklar, kimseye de yağcılık, yalakalık yapmayacakları gibi ağlamayacaklar da…
 
'Deniz varsa yaşam var!'
 
Aliağa'da 'Uluslararası Kıyı Temizliği Günü' kapsamında, 'Deniz Varsa Yaşam Var' vizyonuyla düzenlenecek etkinlikte denizden çıkarılan atıklar ile çevreden toplanan atıklar insanların dikkatini çekmek ve toplumu bilinçlendirmek için rıhtımda sergilenecek.
Avcı Ramadan Çocuk Oyun ve Rekreasyon Alanı'nda 18 Eylül 2021 Cumartesi günü organize edilecek etkinlik saat 10.30'da başlayacak.
Aliağa Belediyesi ile Aliağa Amatör Balıkçılar ve Deniz Sporları Derneği (ALDER) iş birliğinde düzenlenecek etkinlikte dalgıçlar dip temizliği yaparken Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler kıyıda çevre temizliği yapacak.
 
Üzüm festivali gün sayıyor
 
Karabağlar Belediyesi'nin, Kavacık Üzümü'nü geniş kitlelere tanıtmak amacıyla düzenlediği Kavacık Üzüm Festivali bu hafta sonu gerçekleştirilecek.
Geçen yıl salgın kısıtlamaları nedeniyle yapılamayan festivalin, yine binlerce İzmirliyi ağırlaması bekleniyor.
Kırsal kalkınmayı desteklemek ve toprak yapısı, iklim koşulları nedeniyle sadece Kavacık'ta yetiştirilebilen üzüm bağlarını korumak amacıyla yoğun çaba harcanıyor.
Etkinlik bu cumartesi pazar yapılacak.