Yıl 2023, geliyor, geldi, giriyoruz, girdik derken yeni yılın ilk ayını yarılamışız. Ne olup bitiyor, Bir dünyaya bir de bize bakalım. Amerikan uzay ve havacılık dairesi NASA uzun bir aradan sonra hayat insanı uçuş yapmayı hedefliyor. Kurum göre planı kapsamında 203 hedefini belirledi. Görevin ilk adımı olan Artemis 1 görev kapsamında Orion 3 uzay aracı geçen ay ayın çevresinde bir tur atıp başarı ile dünyaya döndü.  

***

Artemis 1 diğer adımlar için öncü niteliği taşıyor bu ilk adım Artemis 2 programı ile ayın yörüngesine mürettebatını bir uçuş öncesi roketleri ve sistemleri test etmek için öncü niteliğinde. İkinci programda başarılı geçerse Artemis 3 ile ay yüzeyine mürettebatlı bir iniş yapılacak NASA bu seferleri 2028 yılına kadar tamamlamak istiyor. Ayın çevresinde bir uzay istasyonu da kurulacak. NASA ikinci astronot grubuna aya taşımak için Elon Musk’ın Starship roketini seçti. SpaceX’in NASA i·le sözleşmesi 2,9 milyar dolar değerindeydi. Ancak son anlaşma ile bu değer artış gösteriyor. NASA ikinci astronot grubunu aya taşımak için bütçeye 1,15 milyar dolar ekleme yaptı. Starship aya iniş aracının 2025 yılında ilk kez aya astronot götürmesi bekleniyor. NASA’nın planları arasında ay yüzeyinde ilk defa bir kadın astronotun da yürümesi var. Devam eden süreçte bu kez marsa ilk insanlığı uzay yolculuğu yapmak için kolları sıvayacaklar.

***

Bir de bizden haberlere bakalım… Diyanet TV'deki bir programda kendisine Sorulan “kadınlar yalnız yolculuk yapabilir mi?” sorusuna Zeki Sayar şöyle cevap verdi: “Eğer yanlarında oğlu, kocası gibi bir mahremi yoksa İslami ölçülere göre 90 km ve daha fazla bir sefer mesafesini yalnız gitmeleri caiz, uygun değildir”.  Birleşik Arap Emirlikleri TV’lerinde İslam’ın günümüze uygun yorumlanması tartışılırken, Suudi’ler kadınlara yalnız araç kullanma hakkı verirken hale bakın. Kadın hakları konusundan geri gitmeye devam ediyoruz. Birileri uzayda 384.000 km ötede aya kadın indiriyor, bizde kadını 90 km ile sınırlamaya çalışıyoruz. Atatürk’ün kadınlara kazandırdığı haklara sahip çıkmadıkça, medeniyette bağnaz Arapların bile gerisine itilmeye çalışılıyoruz.