Ticaret ile uğraşan bir baba ve ressam bir annenin tek çocuğu idi. Ortaokulu İstanbul Notre Dame de Sion da, liseyi Fransa’da Versaille lisesinde tamamladı. Müziğe beş yaşında piyano öğrenerek başladı. Aynı zamanda şan ve bale eğitimi aldı. Amerika’da tiyatro eğitimi aldı. 1971’de gelen “Olimpia” teklifi onu şöhret’in zirvesine çıkardı. Paris onu ayakta alkışladı ( Olimpia konser salonunda sahne alan ilk Türk sanatçı olarak tarihe geçti). Yedi yıl Fransa’da yaşadı. Türk Turizm Bakanlığının teklifi ile Yunus Emre’nin 650. Yıl dönümü için albüm hazırladı. Bulgaristan’da “Altın Orfe”’de savaş karşıtı şarkısıyla ikinci oldu. UNICEF onur ödülüne layık görüldü. Polonya Sopot Festivali’nde Kızıldereler için şarkı söyledi Dünya birinciliği kazandı. Berlin’de tiyatro yaptı. 1972’de devlet sanatçısı unvanı verildi. Tiyatro sanatçısı sinema oyuncusu ve olağanüstü bir şarkıcıydı. Yunus Emre’yi şiirlerini İngilizce, Fransızca ve Almanca okuyarak dünyayı tanıtan bir usta idi. Dünyanın sayılı sahne yıldızlarından biriydi. Mizahi bir dil ile seslendirdiği “Koca öküz türküsü” ile halka mal olmuştur. Tiyatroda hamlet rolünü oynayan dünyadaki sayılı kadın oyunculardan biri olarak yıllarca erkek hamlet olarak anıldı. Sayısız filmde oynadı. “Ah güzel İstanbul”’daki rolü ile Türkiye’de değil ama İtalya’da en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görüldü uzun yıllar önce. 

***
Aç kalırım, kötü rol oynamam, kötü karakter canlandırmam diyen, doğum tarihi bile 29 Ekim olan çok değerli bir Cumhuriyet kadını idi. Bir röportajda soruyorlar Ayle Algan “Funny Girl” filmi için “Brica rolü Barbara Streisand’an önce size teklif edilmiş, kabul etmemişsiniz neden?” Cevabı: ”Columbia Pictures Funny Girl için sekiz yıllık mukavele imzalamak istiyordu. Marlon Brando bana Colombia Pictures’tan hala kendimi satın alamadım o kontratı imzalattı mı ne istiyorlarsa oynatıyorlar, porno bile” dedi, bunun için imzalamadım. 
4 Ocak 2024 günü kaybettiğimiz değerli Ayla Algan, bırakın Türkiye’yi dünyanın sayılı sahne yıldızlarından biriydi. Anmak ve paylaşmak istedim adını yaşatmak adına…