Onları tanımayan hiçbir eski İzmirli yoktur. Opr. Dr. Halim Şima ve eşi Yıldız Şima'dan bahsediyorum. 14 Mart 1926'da doğan Halim Şima, 1949'da İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, İstanbul Cerrahpaşa hastanesinde göz hastalıkları uzmanı olarak eğitimini tamamlayıp hayata başlarken, diğer yarısı Yıldız Şima ile tanıştı. 1962 yılında göz muayenesi için doktora giden Yıldız Hanım, 62 yıl sürecek birlikteliğinin, bu olayla başlayacağını bilebilir miydi? İlk muayene ve müdahale sonrası Halim Bey, Yıldız hanımı ikinci kez çağırdı. Muhtemelen o biliyordu. Sanırım o gün başlayan sevgi, iki yıl süren nişanlılık dönemi sonrası 14 Şubat 1955'te evlenme kararları ile sonuçlandı. Evlilik evraklarının askıya çıkması 23 Şubat’ı bulunca, öne almak için yapılan teklifleri Halim Bey, "Ben evliliğime yalan, yanlışlarla başlamam" diyerek reddetti. Yıldız hanım "İşte o gün ne kadar ne kadar doğru karar verdiğime ve düzgün bir insanla evlendiğime inandım, 62 yıl her gün bir öncekinden mutlu günler yaşadım" diyor.  

*** 

Halim bey, mesleğine ve hastalarına duyduğu saygı ve verdiği değer nedeniyle, evini tam döşenmeden, muayenehanesini o zamanın en gelişkin aletlerini alarak, İzmir'e modern göz hekimliğini getirdi. 52 yıl aktif hizmet verdikten sonra, Halim Bey muayenehanesini 2007 yılında resmen kapattı. "Mekânında, ihtiyacı olanlara, dostlara, fikrini soranlara gönüllü hizmet verdi, ben de bu mekâna muhabbethane adını taktım" diyor Yıldız Hanım. Hayatlarına dokunmadığı, gözlerine bakmadığı onu minnet ve şükran ile anmayan çok az İzmirli vardır. Benim de ilk göz doktorumdu Halim Şima. Kim derdi ki seneler sonra İzmir Rotary de onlarla yakın dost olacağız, hizmetlerinin sadece tıp alanı ile sınırlı kalmadığını yaşayacağız.  

***
Gerçek bir seramik sanatçısı olan eşi Yıldız Şima ile bir İzmir Rotary projesi olarak başlattığı "Altın Testi Seramik yarışması" Türkiye'ye kök saldı, yakın zamanda dünyaya açıldı. Ülke çapında sinerji yaratarak birçok büyük üniversitenin katılmak için can attığı bir yarışma bu. Jüri üyeleri her yıl ülkemizin önde gelen seramik sanatçıları ve öğretim üyeleri oldu. İzmir Rotary kulübünün düne kadar en yaşlı üyesiydi, adı gibi halim selim, tam bir beyefendiydi. Yaptığı son konuşmada şunları söyledi: "Her zaman yenilikleri izleyiniz. Sana yapılmasını istemediğin şeyleri başkalarına yapmayınız. Verici olunuz, verilen şey kazanılan şeydir. Hiçbir zaman paranın esiri olmayınız".  

***
Tam 10 yıl önce Halim beyi ve geçtiğimiz hafta sonu Yıldız Şima’yı da ebediyete uğurladık. Değerli eşi Halim beyle yoktan var ettiği ve büyük bir özveriyle sürdürdüğü ‘Altın Testi Yarışması’nın yanı sıra tutkuyla sevdiği seramik sanatını gençlere ve çocuklara öğretmek, Resim-Heykel müzesinin yıkılıp yok olmaması için verdiği büyük mücadele İzmir’e ve seramik sanatına verdiği emeklerle yeri doldurulamayacak bir İzmir kadınıydı. Birçok ödüllerin yanı sıra Kültürpark tenis kulübünün “İzmir'e uzanan beş kadın eli” ödülünün sahiplerinden biriydi. Ruhu Şad olsun…