“Bir gün geriye dönüp baktığınızda mücadele yıllarınız, sizin en güzel zamanlarınız olarak hatırlanacaktır”. Bu satırları Dev ajanstan sevgili Erhan Gölbey yollamış. Son yazımın konusuna yorum olarak. Ne güzel ve ne kadar anlamlı. Günümüzde her türlü kargaşa içinde kavram, anlam olarak ne kadar dingin, motive edici. Düşündüm hepimizin hayatında başucu satırları olmalı bu söz. Günümüzde insanlar başkaları olmak için o kadar gayret sarf ediyorlar ki görüntü ve parıltılara kapılıp. Halbuki kendilerini gerçekten görüp dinleyip sevdiklerinle görecekleri duyacakları duygular ne kadar gerçek, yapıcı mutluluk verici olacak. 

***
Yıllar önce gönüllülük adına koşuntularımız da bazı kurumlarda şu sözler yazılıyordu “Bugün Allah için ne yaptın?” Biz bu değerli sözü (STK yani toplum için karşılıksız hizmet veren gönüllüler olarak) şöyle belirginleştirdik “Bugün insanların için ne yaptın?” Bu yolda çalışan eski arkadaşlarım o günleri hatırlayacaklardır. Çabalarımızın karşılığı, görüntülü, görüntüsüz, sesli, sessiz   çok da ödülümüz oldu. Ancak yaşadığımız zaman kesitinde Cumhuriyetimizin 100. yılını görmek kutlayabilmek en güzel ödüldü, Tanrının nasip ettiği. Kendi adıma döndüm anılarıma baktım mutlu oldum yapabildiklerimle… O kadar çok ve geniş bir yelpaze varmış ki bir köşe yazıma sığdırmak mümkün değil. Ancak yaşarken bu ayrıcalıklı zaman dilimine sahip olmak çok büyük ayrıcalık.  

***
Gönüllülük yaşamımda; 10 Ocak’ta Uluslararası Inner Wheel gününde aynı zamanda 100. yılını kutladığımız yelpaze de, 1992’den bu yana içinde bulunduğumuz dernekte, bu güzel hizmet kurumunun Ege Inner Wheel kulübünün kurucu başkanı olarak, İzmir’de de bir bölge olmasını teşvikle muhteşem kadınların çoğalmasında rol aldım. Dünya teşkilatında yer almamızı sağlayan donanımlı sevgili İclal Kardıçalı arkadaşımla Türkiye adına kazanımlar anılar da çorbada tuzumun olduğu eşsiz hatıralar.  Inner Wheel dünyada beş kıta, 110 ülkede yaklaşık 3900 kulüp 120.000’den fazla üye ile faaliyette olan dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisidir. Temel amacı gerçek dostluğu kişisel hizmet ideallerini teşvik etmek uluslararası anlayışı güçlendirmektir. Değerli İzmir Inner Wheel ve kurucu başkanı rahmetli Gülen Muşkara kulübe davet bilgilendirmesinde ifade ettiği gibi, ikinci Dünya Savaşı’nda askere giden Rotaryenlerin topluma yaptıkları hizmetlerin devamı için eşler devreye girer, çalışırlar, o kadar başarılı olur, keyif alırlar ki eşlerin savaş sonu geri dönüşlerinde eşleri olarak iç tekerlek (Inner Wheel) tanımıyla ayrı bir dernek kurmaya karar verirler. Doğduğu Manchester’da de başı çeken kurucu Başkan Margaret Golding ve arkadaşları tarafından kurulur. Önceleri sadece Rotaryen eşlerine açıktı. Şimdilerde herkese açık. Ben yaşadığım tarihte Amazon kenti olan bir İzmir’in bir kadını olarak o zaman Inner Wheel üyesi olmanın, kadınların verdiği her türlü mücadele ve hizmetin evrensel olduğunu düşünüp kabul etmiştim. Bugün de anılarımda iyi ki dediğim, Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlarken 100. yılını kutlayan bir kuruluşun üyesi olmak.