İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu ve İYİ Parti İzmir Milletvekili ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale arasında yaşanan tartışmaların ardından parti genel merkezi tarafından il başkanı, il yönetimi ve divan kurulu görevden alındı. İYİ Parti İzmir Teşkilatı'nda depreme neden olan görevden almalar sonrası il başkanlığı binasında düzenlenen basın toplantısında Sinan Bezircilioğlu, görevden almaların kongrede seçilmiş yönetime karşı yapılan anti demokratik bir girişim olarak değerlendirdi. Bezircilioğlu, görevden almaların İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale tarafından parti genel merkezine dayatıldığını kaydetti.

"YÖNETİM GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLDİ"

Bezircilioğlu, "İYİ Parti İl Yönetim Kurulu, Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı'nın 10 Ocak 2024 tarihli yazısı ile 11 Ocak 2024 tarihinde görevden el çektirilmiştir. El çektirme kararında gerekçe belirtilmemiştir. Bu nedenle Genel Merkezimizin bu tasarrufu ile ilgili il Yönetim Kurulumuz üzerinde bir töhmet oluşmaması adına, görevden alınma nedenini kamuoyu ile paylaşmak bizim açımızdan zaruri olmuştur. Yılbaşından hemen önce İl Başkanlığı makamında İl Sekreterimiz, Siyasi İşler Başkanımızın üzerine yürümüş, sözlü ve fiili saldırıda bulunmuştur. Bunun üzerine İl Sekreterinin görevinden istifası istenmiş ancak Ümit Özlale devreye girerek, İl Başkanımıza 'İl sekreteri yoksa ben de yokum' diyerek sürecin baş aktörlüğüne soyunmuştur. İl yöneticilerini görevlendirme yetkisi il başkanındadır. Bu yetki milletvekili ya da herhangi bir adayın uhdesinde değildir. Parti içinde bu tarz bir olayın hoşgörülmesinin mümkün olmadığı kendisine iletildiğinde 'ben de Genel Başkana gidip ya il ya ben derim' diyerek ısrarcı olduğunu belirtmiştir. Olayın akabinde Ümit Özlale Ankara'ya giderek Genel Başkanımız sayın Meral Akşener ile görüşmüş 'ya ben ya da il yönetimi diye diretmesi neticesinde de Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener terceni Ümit Özlale lehine kullanmak zorunda kalmış ve yönetim görevden el çektirilmiştir" dedi.

I M G 0608

"TEŞKİLATI DİZAYN ETME ÇABASI"

Açıklamalarının devamında ise Bezircilioğlu, "Büyükşehir Belediye Başkan adayının, İl Yönetim Kurulu'nu görevden el çektirmek için aylardır fırsat kolladığı bilinmekteydi. Ümit Özlale, adaylığı açıklandığı günden bugüne, il binasında alan tahsis edilmesine rağmen il binası dışında, seçim çalışmalarına İl Başkanı ve yönetimi hiçe sayarak bir kaç kişi ile sürdürmekteydi. Son olayda da Ümit Özlale, müdahale yetkisi olmamasına rağmen il yöneticileri arasında geçen ve disiplin cezası gerektiren bir olayı bahane ederek, gerek partimizi gerekse Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener'in zor durumda bırakmıştır. İYİ Parti İzmir İl Yönetim Kurulu, demokratik bir kongrede delegenin oyu ile seçilmiştir. Partinin tüm üyelerinin yeterlilik onayı anlamına gelen, Genel Seçim Temayül Yoklaması'na katılmadan kontenjan adayı olarak İzmir Milletvekili seçilen Ümit Özlale'nin, yerel seçimlere 80 gün gibi kısa bir süre kala İl Yönetimini görevden aldırarak teşkilatı dizayn etme çabası, kendisinin demokrasiye alan bakış açısını, onun için çalışan parti teşkilatına karşı demokrasiden uzak ben merkezci yönetim anlanını açıkça ortaya koymaktadır" diye konuştu.

BEZİRCİLİOĞLU'NDAN "ŞIMARIK" ÇIKIŞI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale'ye yüklenen Bezircilioğlu, "Seçim çalışmalarında 'İzmirliyim, İzmir'in değerlerine sahibim' diyen ve partimizin en iddialı belediye başkan adayı olarak kabul ettiği Ümit Özlale'nin, seçilerek göreve gelmiş il yönetiminin, şımarık bir kaprisle görevden el çektirilmesini sağlayarak, mevcut yönetime karşı kongrede kaybetmiş kişileri yönetime getirmek istemesi İzmir'in demokratik, cumhuriyetçi, özgür, çağdaş yapısıyla bağdaşamadığının göstergesidir. Bizler İYİ Partimizin neferleriyiz ve her zaman da partimizin emrinde olacağız. Biz dün vardık, bugün varız, 1 Nisan'dan sonra da burada olacağız" ifadelerini kullandı. 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e 'Cemaatçi misiniz?' sorusu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e 'Cemaatçi misiniz?' sorusu


"MÜSAVAT BEYİN GÜCÜ YETMEDİ"

Yaşananlara İYİ Parti İzmir Milletvekilleri Müsavat Dervişoğlu ve Hüsmen Kırkpınar’ın müdahil olup olmadığına ilişkin bilgi de veren Bezircilioğlu, Özlale’nin kendisine önyargıyla yaklaştığının altını çizerek “Bu olay 26 Aralık’ta başlayan 15 günlük bir durum. Ben Sayın Hüsmen Kırkpınar ve Müsavat Dervişoğlu’nun bu kapristen, şımarıklıktan geri dönülmesi için ellerinden geleni yaptığına şahidim. Ama Ümit Bey geri adım atmadı. Müsavat beyin de yapabileceği bu kadardı herhalde, gücü yetmedi. Benim gönlüm ve vicdanım rahat. Üzerime düşeni fazlasıyla yaptım. Kimseye bir saygısızlığım da olmadı. Üzüldüğümüz konu da bu. Biz Ümit Bey’i yalnız bırakmadık. Ama kendisi bize bilerek ve isteyerek uzak ve mesafeli durdu. Ben kendisinin Büyükşehir Başkanı olmak istediğini bir ilçe başkanımızdan duydum. Kendisi ana bizzat söylemdi. Kendisi bize peşin hüküm ve önyargıyla yaklaştı” ifadelerini kullandı.

"İNŞALLAH DAHA İYİ İL BAŞKANI BULABİLİRLER"

Açıklamalarının sonunda "İYİ partiyle var olmadık İYİ partiyle devam edeceğiz" diyen Bezircilioğlu, "Kimseye kırgın değilim. Ben de onların yerinde olsam farklı bir şey yapamazdım. Koskoca İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı seçime 80 gün kala 'Ya ben ya o','ben çekliyorum' diyor kolay mı? Ben oturduğum koltuktan hiç güç almadım oturduğum koltuğa güç vermeye geldim. Ben buraya 6-7 başkanlığı bırakarak geldim. İzmir beni İYİ Parti İl Başkanı olamAdan önce de tanıyordu. İnşallah, Sinan Bezircilioğlu'ndan daha iyi il başkanı bulabilirler" dedi.


KADIN POLİTİKALARI BAŞKANI DA İSTİFA ETTİ

Bziriclioğlu’nun açıklamasının ardından İYİ Parti İzmir İl Kadın Politikaları Başkanı Müzeyyen Dolapoğlu da yaşananların ardından kendi istekleriyle görevden ayrıldıklarını açıkladı.

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ