İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım yolları başta olmak üzere asfalt, parke taşı döşeme, altyapı hizmetlerini veren en önemli şirketi İZBETON’da yaşanan mali sorunlar içinden çıkılamaz hale geldi.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Genel Müdür Heval Savaş Kaya’nın yerine getirdiği eski Genel Müdür Hüseyin Sezer’in süreci toparlamak üzere çalışmaları hızlandırdığı öğrenildi.  Görevi devraldıktan sonra mali durumu inceleyen yeni yönetim başkanlığa verdiği raporda son durumu gözler önüne serdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin her yıl yaptığı Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen büyük ihaleyi de alan İZBETON şirketinin batma noktasına geldiği ifade edildi.  Seçimlerin ardından şimdiye kadar piyasada çekleri bulunan İZBETON’un 30’a yakın çekine zamanında ödeme yapılmadığı için kaşe vuruldu. Ticari kurallar gereği bankaların da alarm verdiği son durum karşısında alacaklılar da kapıya dayandı.

9Ef2D542 28Fe 444E Aa5E C3A5627224C2

Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay Çocuk Kitaplığı'nda Ödül Töreni'ne Katıldı Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay Çocuk Kitaplığı'nda Ödül Töreni'ne Katıldı

Çalışmalar durdurulacak

İZBETON'un alacaklı olduğu şirketlere kesilen belirli tarihli ödemeler, bazı şirketler tarafından ya başka alacaklılara ya da bankalara devredildi. Bazı şirketler, alacaklarını temlik göstererek bankalardan kredi dahi çekti. Ancak, çeklerin ödeme zamanı geldiğinde İZBETON'un kasasında yeterli para bulunmadığı için şirketler ve bankalar çeklerin karşılığını alamadı. Günlük 200 milyon ile 300 milyon TL arasında ödeme yapması gereken İZBETON, ödemelerin durdurulmasıyla birlikte bankaların da şirketlere çağrıda bulunarak "ya yeni bir çek getirin ya da krediyi kapatın" dediği duruma geldi. İZBETON'un piyasadaki çeklerinin karşılıksız çıkması, şirketin sicilinde büyük bir yara açtı.

İZBETON'un acil sermaye artışı talebinde bulunması bekleniyor ancak para aktarılamazsa şirketin işlerinin hiçbiri yapılamayacak duruma geleceği ifade ediliyor. Ayrıca, şirketin ana malzemesi olan bitümün piyasada dövize endeksli olması da soru işaretleri yaratıyor. Yaz dönemi öncesinde asfalt serimi ve altyapı çalışmaları durdurulacak.

Editör: Haber Ekspres