İşte İzmir usulü kabak çiçeği dolması için gerekli malzemeler ve yapılışı:

Malzemeler:

12 adet kabak çiçeği
1 su bardağı pirinç
1 büyük soğan
2 domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
Tuz
Karabiber
1 limon

Ege Bölgesine has 5 tatlı tarifi Ege Bölgesine has 5 tatlı tarifi


Yapılışı:

Pirinci yıkayıp süzün ve bir kaba alın.
Soğanı küçük küçük doğrayın, domatesleri rendeleyin. Maydanoz ve taze naneyi ince ince kıyın.
Bir tencerede zeytinyağını ısıtın ve soğanları pembeleşene kadar kavurun.
Kavrulan soğanların üzerine pirinci ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun.
Domates rendesini ve tuzu ekleyin, karıştırarak pişirin.
İnce doğranmış maydanoz ve taze naneyi ekleyin, karıştırın ve ocaktan alın.
Kabak çiçeklerinin saplarını kesin, içlerini temizleyin.
Hazırladığınız iç harçla kabak çiçeklerini doldurun, ağızlarını sıkıca kapatın.
Tencerenin dibine dizdiğiniz dolmaların üzerine limon dilimleri yerleştirin.
Üzerlerine su ekleyin, kapağını kapatın ve orta ateşte pişirin.
Dolmalar yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin.


Tarih:


İzmir'in tarihine baktığımızda, kabak çiçeği dolmasının kökenleri antik döneme kadar uzanıyor. Antik Yunan döneminde, İzmir ve çevresinde yetişen kabaklar, çeşitli yemeklerde kullanılıyordu. Kabak çiçeği dolması da o dönemden günümüze kadar gelen ve lezzetiyle fark yaratan bir tarif olarak varlığını sürdürüyor.

Editör: Sude Kula