‘Yanındayız Derneği’ tarafından Türkiye’nin 81 ilinde yapılan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ araştırmasında eşitliğin en fazla olduğu iller İzmir, İstanbul, Çanakkale ve Ankara olduğu belirlendi.

En kötü iller ise Ağrı, Mardin, Şırnak ve Şanlıurfa oldu.
Mahmut Bozarslan’ın haberine göre; 81 ile bağlı 234 ilçeyi kapsayan araştırmada ‘İlçe düzeyinden başlayarak eşitsizliklerin görünür kılınması ve yerel düzeyde hizmet sunan kamu otoriteleri ve belediyelerle cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik politika geliştirmelerine zemin sunacak bir diyaloğunun geliştirilmesi’ hedeflendi.
Endeks hazırlanırken Politik Katılım ve Karar Alma, Eğitim, Ekonomik Yaşam ve Kaynaklara Erişim ile Sağlık ve Spor başlıkları altında 27 parametreye bakıldı.
Dernek yönetimi, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ni, resmî kurumlardan, kurumların internet sitelerinden alınan bilgiler ve TUİK verilerini derleyerek hazırladı.
Endekse yansıyan verilere göre, 4 ana başlığın ortalamasına göre toplumsal cinsiyet eşitliğinin en fazla olduğu ilk beş ilçe, İzmir’in Karşıyaka, İstanbul’un Kadıköy ve Bakırköy, Çanakkale’nin merkez ve Ankara’nın Çankaya ilçeleri olarak belirlendi.

Sıralamadaki son 5 ilçe ise şöyle; Ağrı’nın Patnos, Mardin’in Nusaybin, Şırnak’ın Cizre ile Şanlıurfa’nın Suruç ve Akçakale ilçeleri.
Endekste araştırılan başlıklardan biri ‘Politik katılım ve karar alma’ oldu. Bu başlık altında toplumsal cinsiyet eşitliği en fazla olan yerler sırasıyla; İstanbul’un Kadıköy, İzmir’in Karşıyaka, İstanbul’un Bakırköy, İstanbul’un Beylikdüzü ve Çanakkale’nin Merkez ilçeleri ilk 5 sırayı paylaştı.
Bu başlık altında son 5 sırada ise Mardin’in Nusaybin, Diyarbakır’ın Yenişehir, Trabzon’un Akçaabat, Ağrı’nın Patnos ve Adıyaman’ın Kahta ilçeleri yer aldı.
Endeksin ‘Eğitim’ başlığı altında yapılan değerlendirmeye göre ise İstanbul’un Beşiktaş, İzmir’in Bornova, İstanbul’un Bahçelievler, İzmir’in Karşıyaka ile Muğla’nın Menteşe ilçeleri toplumsal cinsiyet eşitliğinin en fazla olduğu ilçeler olarak tabloda yer aldı.
‘Eğitim’ başlığının son 5 sırasını ise yine Güneydoğu’daki ilçeler aldı. Şanlıurfa’nın Akçakale, Suruç, Eyyubiye, Mardin’in Kızıltepe ve Şırnak’ın Silopi ilçeleri bu kategorideki son sıralarda yer aldı.