Yerel seçim öncesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının en önemli vaatlerinden biri olan toplu ulaşımda 90 dakika ücretsiz aktarma uygulamasının geri getirileceği söylentileri dolaşırken, bugün Cumhur İttifakı'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, konuyu yeniden gündeme getirdiğini sosyal medya hesabından açıkladı.

Dağ, yaptığı açıklamada Büyükşehir’in 90 dakika talebinin reddedildiğini belirterek Büyükşehir’e ‘sübvansiyon’ eleştirisi yöneltmiş ve “İzmir’de toplu taşımada 90 dakika uygulaması, seçim sürecinde vaatlerimizden biriydi. UKOME gündemine geldiğinde büyükşehir belediyesi olarak sübvanse etmek suretiyle hayata geçireceğimizi ifade etmiştik. Sübvansiyon olmaksızın bunu UKOME gündemine getirmek sorumluluktan kaçmaktır, topu taca atmaktır ve İZBAN’a kaldıramayacağı bir mali yük yüklemektir. 90 dakika uygulaması İzmirli hemşerilerimiz için büyük bir ihtiyaçtır, şarttır. Teknik olarak sübvansiyonun hangi kurum ve kuruluşlarca karşılanacağı net bir şekilde protokol altına alınmalıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda taşın altına elini koymalıdır” demişti.

Çandarlı'daki yangın 8 saat sonra söndürüldü Çandarlı'daki yangın 8 saat sonra söndürüldü

Büyükşehir'de gündemde

Öte yandan; bugün gerçekleştirilen Meclis Toplantısında konu gündeme getirildi. AK Parti tarafından teknik inceleme konusunda eleştiri gelirken İzmir büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise talebi reddedenin UKOME’deki hükümet temsilcileri olduğuna dikkat çekti.

Tugay, 90 dakika taleplerinde ısrarcı olacaklarını ve yine UKOME’ye götüreceklerini söyledi.

Yıldız; Teknik inceleme yapıldı

Gündemdeki önergelerin görüşülmesinin ardından gündem dışı konuşmalara geçilirken Ak Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız yeniden söz alarak 90 dakika uygulamasına ilişkin bir konuyu gündeme getirdi.

UKOME toplantısının ‘yüzeysel’ yapıldığı eleştirisini getiren Yıldız, “Bugün Kamuoyunda yer alan UKOME’de bir 90 dakika konusu var. Biz Hamza Dağ’ın projelerinden de olan 90 dakikanın geri getirilmesi konusunda destek verdiğimizi belirtmiştik. Tunç Soyer döneminde hiçbir altyapısı olmaksızın 90 dakika kaldırıldı. Bugün böyle bir süreç yaşandı. İzmir’de toplu taşımanın 4 ayağı var. Üç ana şirket taşıma ücretini karşılıyor. 90 dakikanın en büyük paydaşlarından biri olan İZBAN A.Ş. yetkileri konu hakkında bilgilendirilmemiş. Teknik komisyona havale edilerek görüşülmesini talep ettiler. UKOME’ye başkanlık yapan genel sekreter yardımcımız ya evet ya hayır oylaması yapılmasını istediği için konuya teknik bakılmadı. Sizin samimiyetle İzmir’in sorunlarını çözme noktasında iradeniz olduğunu düşünüyoruz. Biz de konuların ortak müzakereyle yürümesi gerektiği kanaatindeyiz. Bunun en somut örneklerinden biri İZBAN A.Ş.. İki farklı siyasi yapının ortak iradesiyle kurulmuştur. Biz konuşarak sorunların çözülmesi gerektiğini düşünürken teknik komisyona havale edilmesi gereken bir konunun ‘evet’ ya da ‘hayır’ gibi bir iradeyi ortaya koyan bir anlayışla yapılmasını üzüntüyle karşılıyoruz.  Bizim 90 dakikanın ortaya çıkaracağı yükün bir kısmının belediye tarafından sübvanse edilmesi gerektiğini söyledik” dedi.

Toplu ulaşımda kredi kartıyla yapılan ödemelerde önceki dönemde yaşanan sorunun çözülüp çözülmediği konusunda da bilgilendirme isteyen Yıldız, “Ayrıca bugün getirilen 90 dakika konusunun içinde yine bir kredi kartı uygulaması gündeme gelmiş. Geçmiş yıllarda bu uygulama ‘bindiğin kadar öde’ uygulamasının dışındaydı. Bu düzeltildi mi düzeltilmedi mi bilmiyoruz. Bu konuda bilgilendirme talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Cemil Tugay; "Defalarca kez yapacağız dediğimiz şey reddedildi"

Yıldız’ın sözlerine yanıt veren Başkan Tugay, talebin hükümet temsilcileri tarafından reddedildiğine dikkat çekerek şunları söyledi; “90 dakika talebi halkımızın isteğiydi. Ben ve diğer büyükşehir adaylarının da vaadiydi Arkadaşlarımızla uzun süre bir çalışma yaptık. Bu çalışma sonrasında bu talep UKOME’nin gündemine getirildi UKME gündeminde İZBAN bize gerekçe gösterildi İZBAN’ın sorun yaşayacağı söylendi. Zaman zaman seferlerde aksamalar oluyor. Mesela raylar bozuluyor. İnsanlar ‘Raylara bak… Belediye bakmıyor raylara’ diyor. Bilmiyorlar ki raylar devletin rayları ve biz onlara para ödüyoruz. Bir sözleşme yapılmış: O sözleşmede TCDD'nin yükümlülükleri var ve Büyükşehir’in yükümlülükleri var. İZBAN A.Ş.’nin yüzde 50’si TCDD’nin yüzde 50’si de Büyükşehir’in. Rayların bakımı gibi konular TCDD’de. Rakamlar… İZBAN’ın toplu ulaşımdaki payı yüzde 14. Büyükşehir'in diğer ulaşım hatları yüzde 86. Bize ‘siz bu ulaşım kararını alırsanız İZBAN mağduriyet yaşar’ deniyor. Kimse belediyenin yaşadığı mağduriyetle ilgilenmiyor. Ve mali yükünü Büyükşehir taşıyor. Ulaşımdaki o yüzde 14’lük 90 dakika konusunun yüzde 50’nin Büyükşehir’e ait olduğunu düşünürsek ulaşımın yüzde 93’ünün Büyükşehir tarafından karşılandığını herkesin bilmesi gerekiyor. Yüzde 50’lik gibi bir algı var. O değil. Yüzde 7’dir TCDD’nin. Bunun finansmanı sağlandığı halde 15’e 13 merkezi hükümeti temsil eden bürokratların oylarıyla halkın defalarca istediği, bizlerin de defalarca kez ‘yapacağız’ dediğimiz şey reddedildi. Siz bana canlı yayından bahsediyorsunuz. Çok kolayca alınacak bu karar, tekrar tekrar gündeme getirilecek. Biz her defasında bunları halkımızın istediğini size hatırlatacağız. Üzerimize düşeni yaptık yapacağız. Orada hayır oyu veren arkadaşlarımızın öncelikle vicdanlarına sonra da onlara bu talimatı verenlere seslenmek gerek. Bu vatandaşlara 90 dakikayı daha ne kadar süre çok göreceksiniz!”

Editör: Sude Kula