Son dönemde bankalardaki mevduat faiz oranları %60'a kadar yükselmişti. Ancak bu hafta itibarıyla bazı bankalar oranlarda birkaç puanlık indirim yapmaya başladı. Peki, faiz oranlarındaki bu geri çekilmenin sebebi ne? 1 milyon TL'si olan bir yatırımcı ne kadar kazanıyor? İşte detaylar...

Bankalar faiz oranlarını neden düşürdü?

Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele kapsamında uyguladığı parasal sıkılaşma politikaları, bankalarda mevduat faiz oranlarının artmasına sebep olmuştu. Son zamanlarda %60 seviyelerine ulaşan faiz oranları, bu hafta bazı bankalar tarafından birkaç puanlık indirimle yeniden düzenlendi.

Mısır Merkezli MNT-Halan, Türk şirketini satın aldı! Mısır Merkezli MNT-Halan, Türk şirketini satın aldı!

Ortalama faiz oranları ne durumda?

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, mevduat faizlerindeki değişimleri milliyet.com.tr'ye değerlendirdi. Kurtuluş, bankaların belli dönemlerde uyguladığı 'hoş geldin' faizleri gibi kampanyaların etkisinin azalmasıyla birlikte faiz oranlarının %54-55 aralığına çekildiğini belirtti.

1 Milyon TL’nin getirisi ne kadar?

%54 faiz oranı üzerinden yapılan hesaplamalara göre, 1 milyon TL mevduatı olan bir yatırımcının aylık net kazancı, vergiler düşüldükten sonra 43.500 ile 44.000 TL arasında değişiyor.

Gelecekte faiz oranları yükselecek mi?

Mevcut koşullar değişmediği sürece, faiz oranlarının sabit kalması bekleniyor. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları da bu yönde. Yılın üçüncü çeyreğinden sonra faiz indirimlerinin gündeme gelmesi bekleniyor. Uzmanlar, TL’nin cazibesinin artmaya devam ettiğini ve önümüzdeki 3-4 ay boyunca faiz oranlarının bu seviyelerde kalacağını öngörüyor.

Kaynak: Haber Merkezi