Gelir İdaresi Başkanlığı, işletmelerde kullanılan POS cihazlarından elde edilen gelirlerin beyan edilip edilmediğini denetledi. Bu kapsamda 2021 ve 2022 yıllarına ait veriler üzerinden incelemeler yapıldı.

Vergi mükellefi olmadan POS cihazı kullanılıyor

Denetimlerde omrtaya çıkan çarpıcı bulgulardan biri, vergi mükellefi olmadan POS cihazı kullanıp gelir elde edenlerin sayısı oldu. Toplamda 2 bin 320 kişinin bu şekilde kayıt dışı gelir elde ettiği ve vergi idaresinin bilgisi dışında bıraktığı tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 3 milyar lira kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi.

Mükelleflerin de kaçakçılığı var

Vergi mükellefi olan 1342 kişinin de POS cihazları üzerinden elde ettiği toplamda 2 milyar lira hasılatı beyanlarına yansıtmadığı veya eksik yansıttığı tespit edildi.

Toplam 5 milyar lira vergi cezası

Bu çalışmalarla birlikte 3 bin 662 kişiye toplamda 5 milyar lira vergi cezası kesildi. 18 bin 500 vergi beyannamesi alınırken, 1,5 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi.

Bakan Şimşek: Mücadele devam edecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelelerinin tavizsiz ve güçlü şekilde devam edeceğini vurguladı. 2023 yılı verileri üzerinden de benzer çalışmaların yapılacağını ve elde edilen sonuçlara göre gerekli işlemlerin yapılacağını söyledi.

Denetimlerde çarpıcı örnekler

Denetimlerde vergi mükellefi olmadan 1 milyon liranın üzerinde POS hasılatı elde eden 81 kişi bulundu. Bu mükelleflerin ilgili dönemlerdeki hasılat tutarının yaklaşık 253 milyon lira olduğu görüldü.

Başkent Menkul’den sermaye piyasalarına güçlü dönüş! Başkent Menkul’den sermaye piyasalarına güçlü dönüş!

Hangi sektörlerde kaçakçılık var?

Vergi mükellefi olmadan POS cihazı kullanarak kayıt dışı gelir elde eden kişiler arasında toptan ayakkabı, hırdavat malzemeleri, tekstil ürünleri ve beyaz eşya ticareti gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösterenler yer aldı.

Kaynak: Haber Merkezi