Kıdemli doktorlarımızdan Hüseyin Adaca, boş zamanlarında, 'atasözü' değerinde yazdığı değimleri paylaşıyor. Ben de birkaçını köşeme aldım...
Dr. Hüseyin Adaca, 'Boşuna kendinizi kandırmayın; sürekli yaptığınız şey neyse, siz o'sunuz!' diyor...
Baktım mevki sahibi 33 kişi 'aynen' ya da 'doğru' demiş...
Şimdi birkaç taneyi daha sıralamak istiyorum:
'Evlilikte, ev işleri kimin görevidir?'
Çok yanıt var, biri dikkatimi çekti:
Mihriban Ojalvo, 'Normal olarak herkesin ortaklaşa yapacağı işler olmalı iken, ne yazık ki Türkiye de her statüden erkeğin kral olduğu bir ortam yaşıyor Türk kadını. Tüm işler ne yazılı sadece ve sadece kadına düşüyor. İstisnalar kaideyi bozmaz. Nadir erkek karısına yardım ediyor' diyor...
'Bir şeyin haklı olduğunu bildiğin halde, o şeyden yana çıkmazsan 'korkaksın!' demektir.'
'Çıkarcı!' ve 'Sonun hapistir!' diyenler de var...
Albert Einstein bakın diyor: 'İnsanoğlu; Ağzından çıkan cümlelerin, beyninden çıkan düşüncelerin, bütün evreni dolaşıp tekrar onlara geri döndüğünü bilse, eminim çok daha dikkatli olurdu...'
Bu sözü politikacılara ya da Dr. Hüseyin Adaca için mi söylemiş, pek çıkaramadım...

Durakladığım an

Şimdi yine devam edelim: 'Kadın ne bir cinsel sömürü objesi, ne de söz hakkı olmayan bir insandır.'
Çok büyük bir söz ve iddia değil mi?
'Barış içinde bir dünya!' dilerek söze başlayan Öznur Demir, cümlesini şöyle sürdürüyor:
'Kadın nefestir, kadın cennettir, kadın hayattır, kadın dünyadır!'
'Mücevher nasıl sürtünmeden parlamazsa, insan da sınanmadan mükemmelleşemez...'
Acaba çevremizde mükemmeli bir yana bırakalım, mükemmele yakın kimse var mı?
Devam edelim:
'Hiç kimse görmek istemeyen kadar kör değildir'
'Düşünmeden yaşayabilenlerin ortak özelliğidir ön yargılar ve sorgulamadan ön kabul ile inanmak.'
'Okuyarak öğreneceksin ama, severek anlayacaksın!'
İşte bu özdeyişten sonra bir duraklama yaptım. Çocuğunu dersini çalışmadığı için döverek hain baba aklıma geldi. Üstelik çocuğun karnesi geldiğinde, derslerinin iyi olduğu ortaya çıktı. Bu durum,  'çocuğu ders çalışmayan aileler ne yapmalı?' sorusunu da gündeme getirdi. Eğitim uzmanı Adil Maviş, çocuğu ders çalışmayan ailelerin yapması gerekenleri söyledi.

Çocuğa ilgi

Çocuklar zaman zaman ders çalışmak için gerekli motivasyonlarını kaybederler. Bu gibi durumlarda çoğu aile ne yapacağını bilemez ve çocuğunu zorlamaya başlar. Çocukların ders çalışma alışkanlıkları üzerine 29 yıldır araştırmalar yapan, 'hipnotik öğrenme' kitabının yazarı, eğitim uzmanı Adil Maviş, ders çalışma alışkanlığı geliştiremeyen çocukların aileler tarafından zorlanmasının hatalı bir davranış olduğunu söyledi. Maviş, 'Çocuk ders çalışmıyorsa kızmak yerine altında yatan sebepleri aramak daha doğrudur. Kızmak çocuğu ders çalışmaktan ve okuldan soğutur' dedi.
Yani çocuğunuza kesinlikle kızmayın!

Etrafı sarılı cami

Çok yönlü bir İzmirli hemşerimiz var...
Soyadı gibi 'çalışkan' Necmi Çalışkan önemli bir noktaya dikkat çekiyor: 'Hisar Cami İzmir'in en bilinen tarihi camisidir. Bu cami ve önündeki küçük meydan yanındaki Kızlarağası Hanı ile birlikte İzmirlilerin ve İzmir ziyaretçilerinin uğrak yeridir.
'Hisar camisinin şekli şemalı nasıldır?'
'Görünüşü nasıldır?' diye sorsam, eminim kimsenin gözünün önüne, bir görüntü gelmez.
Caminin etrafı tamamen kötü görüntülü barakalarla duvarlarla ve dükkanlarla kapalıdır, cami gözükmez. Bir zamanlar, Hisar Cami ve meydanını yeniden düzenlenmesi etrafının açılması için öneri yaptım. Kabul edildi. Sanki arı kovanına çomak sokmuştuk!
Bir tarafta vakıflar, ilçe belediyesi, şahıslar ve ucu o dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a kadar uzanan siyasi ve çıkar ilişkiler nedeniyle hiçbir şey yapamadık yapılamadı.
Oraya her gidişimde oradaki mezbeleliği görünce içim sızlar.'

GÜNÜN HABERİ

Sonuncu şehir; İstanbul...

Dünya şehirleriyle ilgili istatistiksel raporlar yayınlayan World Cities Culture'ın son raporunda İstanbul, sahip olduğu yüzde 2.2'lik yeşil alan oranıyla 37 şehir arasında son sırada yer alıyor.