Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreter Yardımcısı Mirvokhid Azimov, Türk devletleri adına ortak uydu üzerinde çalışacak mühendislerden özel bir ekibin oluşturulması konusunda mutabakata varıldığını duyurdu.

Küp uydu için geri sayım

Azimov, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, “Şimdi bu grubun faaliyetinin sonuçlarını tartışıyoruz. Üye devletlerimiz, araştırmalarına başlamak üzere mühendislerini Kazakistan’a gönderecek. Nihai hedefimiz, TDT adına bir küp uydu fırlatmak. Bununla amacımız, üye devletlerimizdeki çevre koşullarını araştırmak ve bazı çalışmaları hayata geçirmek” dedi.

Küp Uydu Nedir

Küp uydu nedir?

CubeSat ya da küp uydu, uzay araştırmaları için yapılan küçük, 1 kg’dan az ağırlığa sahip nano uydulardır. 1999’dan itibaren Stanford Üniversitesi ve Kaliforniya Politeknik Eyalet Üniversitesi öncülüğünde geliştirilmişlerdir. Küp uydu tasarımı sayesinde hem fırlatma maliyetleri düşmekte aynı zamanda nanoteknolojik yapısı sayesinde gelecekte askeri uyduların temelini oluşturması beklenmektedir.

Teknolojinin bir benzeri halihazırda Elon Musk’ın sahibi olduğu ve dünyanın her yerine internet bağlantısı yaymayı amaçlayan Space X şirketi tarafından Starlink ismi altında fırlatılmakta.

Yapılan bu proje sayesinde gelecekte Türk Silahlı Kuvvetleri, sayısı fazla olan ve nano teknolojiye sahip uydular sayesinde savaş alanında hem kriptolu (şifreli) iletişim imkanını güçlendirecek hem de ağ destekli istihbarat ve muhabere alanında eşi benzeri olmayan durumsal farkındalık imkan ve kabiliyetine sahip olacak.

Türk Devletleri Teşkilatı nedir?

Uluslararası bir örgüt olan Türk Konseyi, Türk Dili Konuşan Ülkeler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacıyla 2009 yılında Nahçıvan’da düzenlenen Türk Devlet Başkanları Zirvesi’nde imzalanan Nahçıvan Anlaşması’yla kurulmuştur. 2021 yılında İstanbul’da Türkiye evsahipliğinde gerçekleştirilen Türk Konseyi Devlet Başkanları VIII. Zirvesi’nde kuruluşun adı Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) olarak değiştirilmiştir.

İhbar edenlere 15 milyon TL ödül verilecek | GİB açıkladı İhbar edenlere 15 milyon TL ödül verilecek | GİB açıkladı

Kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'dir. Gözlemci üyeleri Türkmenistan, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. Özbekistan 2019 yılında Türk Devletleri Teşkilatı’na katılan son asil üyedir.

Kaynak: Haber Merkezi