Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda yaşanan küresel ve bölgesel risklerin, gıda fiyatlarında yukarı yönlü bir trend oluşturduğuna ve bu durumun özellikle temel tarım ürünlerinde ülkelerin iç piyasa arzını koruma faaliyetlerini tetiklediğine vurgu yapıldı. Türkiye'nin, iç talebi ve yurt dışı talebi karşılayabilecek kabiliyete sahip olduğu belirtilirken, sektördeki dengenin korunması için alınan kararların önemi üzerinde duruldu.

Kurbanlık ne zaman alınmalı? | Kurban fiyatları cep yakıyor! Kurbanlık ne zaman alınmalı? | Kurban fiyatları cep yakıyor!

Enflasyonun önüne geçiliyor

Açıklamada, 2024 yılının başlarında tavuk eti fiyatlarında yaşanan artışın genel enflasyonun, yem ve enerji gibi maliyet kalemleri ile döviz kurundaki değişimlerin çok üzerine çıktığına dikkat çekildi. Bu durumun normal piyasa şartlarının dışına çıkıldığını ve fiyat oluşumlarının bozulduğunu gösterdiği belirtildi. Yapılan analizler sonucunda, iç piyasada tüketici refahının korunabilmesi için arz yönlü sıkıntılara engel olmak amacıyla tavuk eti ihracatına sınırlama getirilmesi gerektiği sonucuna varıldı.

Firmalara ceza yağdı!

Tavuk eti ürünlerindeki fiyat artışlarına ilişkin yapılan incelemelerde, aykırılık tespit edilen firmalara idari para cezaları verildiği açıklandı. Son dönemde yaşanan fiyat artışı şikayetleri üzerine, 16 tavukçuluk firmasının denetimine yeniden başlandığı belirtildi. Ayrıca, Rekabet Kurumu tarafından bazı firmalara açılan soruşturmanın sonuçlandığı ve idari para cezalarının verildiği ifade edildi.

Tedbirler artılıyor

Açıklamada, önümüzdeki dönemde gıda arzının ve güvenliğinin korunması, vatandaşların makul fiyatlarla gıdaya erişiminin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi için Ticaret Bakanlığı'nın güçlü bir işbirliği içinde olacağı belirtildi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli bir şekilde hareket edilerek, ülkede sürdürülebilir bir gıda arzının sağlanması ve iç piyasadaki istikrarın korunması amaçlanıyor.

Kaynak: DHA