Türkiye’nin deprem tehlike haritası, AFAD tarafından yenilenerek 18 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış ve 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir1. Bu harita, Türkiye’nin deprem riskini belirlemek için kullanılan en güncel ve kapsamlı kaynaktır.

Memur-Sen'den yıllık izin açıklaması Memur-Sen'den yıllık izin açıklaması

Deprem tehlike haritası nedir?

Deprem tehlike haritası, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki deprem riskini göstermektedir. Deprem tehlikesi, bir bölgenin deprem riskini belirlemek için kullanılan bir ölçüttür. Bu tehlike, bir bölgedeki yapıların deprem sırasında ne kadar hasar görebileceğini tahmin etmek için kullanılır.

En güncel ve kapsamlı kaynak

Deprem tehlike haritası, Türkiye’nin deprem riskini belirlemek için kullanılan en güncel ve kapsamlı kaynaktır. Bu harita, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki deprem riskini göstermektedir. Bu nedenle, deprem tehlike haritasının düzenli olarak güncellenmesi ve bu haritanın, deprem riskinin belirlenmesinde kullanılması büyük önem taşımaktadır.

Türkiye Deprem Haritası

Büyük İstanbul depremi nedir?

Büyük İstanbul depremi genellikle İstanbul’un ve çevresinin büyük bir deprem riski altında olduğu gerçeğine atıfta bulunmak için kullanılır. Bu risk, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın (KAF) varlığından kaynaklanmaktadır. KAF, batıda Ege Denizi’nden başlayıp doğuda İran-Türkiye sınırına kadar 1500 km uzunlukta sağ-yanal atımlı olarak uzanmaktadır.

Türkiye’nin deprem tarihinde İstanbul ve çevresini etkileyen birçok büyük deprem olmuştur. Bunlardan bazıları:

  • 1509 Konstantinopolis Depremi: 10 Eylül 1509 tarihinde merkez üssü Marmara Denizi’nin kuzeydoğusu olan, 7.2 M s (± 0.8) büyüklüğünde meydana gelen deprem2. Bu deprem sonucunda Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti Konstantiniyye’de 4 bin ila 13 bin arasında kişi hayatını kaybetti, 10 binden fazla kişi yaralandı, yaklaşık 1070 hane yıkıldı ve binlerce yapı ağır hasar aldı.
  • 1766 İstanbul Depremi: 22 Mayıs 1766 Perşembe sabahı olmuş büyük bir depremdir. Deprem İzmit’ten Tekirdağ’a kadar uzanan geniş bir alanda etkili olmuştur.

En tehlikeli şehirler belli oldu

Beklenen büyük İstanbul depremi için önlemlerin bir an evvel alınması gerekirken İstanbul dışında deprem riskinin yüksek olduğu diğer şehirler şunlardır:

  • İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik
  • Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay
  • Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl
  • Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.