İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, 2023 yılının son dört ayında kentte kolluk kuvvetlerince gerçekleştirilen operasyonlar ve kontroller ilgili bilgilendirmede bulundu. Valilik binasında gerçekleşen basın toplantısında Vali Elban, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın İzmir'de katıldığı "Türkiye'nin Huzuru" toplantısında İzmirlilere yönelik "Sizin huzursuz olduğunuz ve ‘İzmir’imizde görmek istemiyoruz’ diyeceğiniz büyük küçük, önemli, önemsiz şeyleri bize 112'den haber verin" çağrısı sonrası ihbarların arttığını kaydetti. Vali Elban, “Sayın Bakanımızın çağrısından sonra belli miktarda artış var. Ben de Sayın Bakanımızın çağrısını tekrar ediyorum. Her ne olursa olsun ne tür bir problem görüyorsanız 112’yi ararsanız biz de hızlı bir şekilde olaya müdahale ederiz. Belki suç işlenmeden müdahale etmiş oluruz” dedi.

4 AYDA 21 BİN KAÇAK GÖÇMEN YAKALANDI

İzmir'de göreve başlamasının ardından aradan geçen süreçte kentteki asayişe yönelik verileri paylaşan Vali Elban, “İzmir’de göreve başlamamın üzerinden 4 ayı doldurdum. Bu süre içerisinde hem şehrimizi tanımaya çalıştık hem de kurumlarımızı ve paydaşlarımızı tanımaya çalıştım.Yoğun bir tanıma ve öğrenme dönemi oldu. İlk geldiğimiz günden bu yana ayrıca tüm kamu hizmetlerinin sunumuyla ilgili bir çaba içerisindeyiz. 16 Ağustos tarihinden 15 Aralık tarihine kadar geçen 4 aylık süre içerisinde güvenlik ve asayiş ile ilgili yürüttüğümüz çalışmalar var. İlimiz Türkiye’nin 3 büyük metropolünden biri. Göçmenler konusunda burada da ciddi bir gündem var. Ayrıca Ege sahilinde olmamız nedeniyle göçmen kaçakçılığı da ayrı bir gündem oluyor. Bu 4 ay boyunca emniyet, jandarma ve sahil güvenliğin yürüttüğü çalışmalarla 21 bin 619 kaçak göçmen yakalanmıştır. Bizim için önemli olan bu işleri organize efen 385 organizatörüne yakalanmadır. Göçmen kaçakçılığı konusundaki çalımlarımız yoğunluğunu artırarak devam edecektir. İlimizde de göçmen konusunun gündemin alt sıralarına gelmesi hatta gündem olmaması için çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

Toplantıda Vali Süleyman Elban’a İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İzmirİl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Osman Kılıç ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir eşlik etti.


UYUŞTURUCUYA KARŞI TEYAKKUZ

Uyuşturucuyla mücadeleye de değinen Vali Elban, “Uyuşturucu konusu maalesef bizde de vatandaşlar tarafından en çok şikayet edilen konulara biri.Onunla ilgili olarak da tüm birimlerimiz, 24 saat esasına dayanarak bu işlere iştirak eden örgütlerin takibi konusunda yoğun bir çalışma içerisindeler. 4 aylık süre içerisinde 10 bin 256 uyuşturucu olayı meydana geldi. 11 bin 650 kişi yakalandı.Bu kişilerle birlikte 455,5 kilo uyuşturucu ele geçirildi. Bunlarla birlikte 1milyon 247 bin sentetik hap ele geçirildi. Arazide de 7 bin 614 kök kenevir ele geçirildi. Dolayısıyla biz, gençlerimizin uyuşturucuya bulaşmamasıyla ilgili önleyici faaliyetlerimizi sürekli yürütüyoruz. Biz önleyici faaliyetlerimizi yürütürken tehdit edici ve yasa dışı işlere karşı tüm kuvvetlerimiz teyakkuz halinde” ifadelerini kullandı.


SÜREKLİ DENETİM


Hem trafik hem de sahil güvenlik denetimlerinde de yoğun mesai olduğu mesajını veren Vali Elban, “Bir yandan da vatandaşların hem can ve mal güvenliği hem de yasa dışı birçok konuda yol güvenliğini artırma mecburiyeti var. Bu kapsamda trafik denetimlerimiz de arttı. 2 milyon 75 bin araç kontrol edilirken375 bin araca cezai işlem uygulandı. Sahil Güvenliğimiz de gerek göçmen kaçakçılığı gerek denizlerin kirletilmesi gerekse denizde bulunan deniz taşıtlarının uyması gerekenler konusunda sürekli denetim yapılıyor. Bu kapsamda 2 bin 940 tekne denetlendi ve 481 tekneye yasal işlem yapıldı” dedi.

İzmir’de yeni açılan 5 trend mekan: Şehrin yeni yüzleri İzmir’de yeni açılan 5 trend mekan: Şehrin yeni yüzleri

39 SUÇ ÖRGÜTÜNE OPERASYON

Organize suç örgütleriyle mücadeleye ilişkin de verileri paylaşan Vali Elban, “Bir diğer konumuz… Birçok suçun kaynağında olan organize suç örgütleri. Bu organize yapılar hep arka planda ortaya çıkıyor. Bununla ilgili 4 ay içerisinde 39 suç örgütüne operasyon yapılarak çökertildi. 386 kişide gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi. Bu yapılarla mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Bütün konulardaki mücadelelerimizde büyük miktarda silah da yakalandı. 4 ayda bin 712 tabanca, 8 tane tüfek, 8 uzun namlulu silah ve 19 bin 57 tane fişek ele geçirildi” diye konuştu.

GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 37 DÜŞÜŞ


Hırsızlık ve mala karşı yapılan suçlarla da mücadelenin devam ettiğinin belirten Vali Elban, "Mala karşı işlenen suçlar. 4 aylık süre içerisinde 10 bin 277 maşa karşı suç işlenmiş. Bir önceki yılın 4 aylık dönemine göre geçene yıl anı dönemde 19 bin 381 mala karşı işlenen suç var. Geçen yılla kıyaslanınca yüzde 37 oranında bir gerileme görüyoruz. Hırsızlık konusunda bir önceki dönem 8 bin 877 olan hırsızlık vakaları bu dönemde 5 bin 591'e geriledi. yani yüzde 48 oranında azalma var. Bu, yürütülen yoğun güvenlik faaliyetlerinin yanı sıra; suç örgütleri ve diğer suç çeşitleriyle olan mücadelenin sonucudur. Bir tarafta yürütülen yoğun operasyonlar aynı zamanda diğer taraftan da suçlularla mücadelede ciddi baskı oluşturuyor.Yürütülen faaliyetlerle alan iyice kısıtlanıp suç ve suçla mücadele kararlılık ve süreklilik arz ettiğinde suç işleme kastı ya da potansiyeli olan kişilerin olaya karışma durumları sürekli aşağı doğru gidiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ