Pazar günü annem yürürken sol bacağının boşa attığını söyledi. Olur ya o bacağın üstüne çok oturursunuz ya da belde bir problem vardır. Ama benim aklıma her zaman olduğu gibi daha kötüsü geldi ve hemen sordum ‘sol kolda uyuşma, güç kaybı var mı?’ diye. Sol kolda çok hafif güç kaybı hissettiğini söyledi. Bu sefer çapraz olarak yüzünün sağ tarafında bir his kaybı var mı dediğimde aldığım cevap içimi rahatlattı. Aradan yarım saat geçti ki belli belirsiz ağzında sağa doğru kayma oldu ve hemen düzeldi. Bunun üzerine tepeden tırnağa nörolojik muayenesini yaptım. Basitçe anlatayım; ‘ıslık çal’ dediğimde dudaklar kayıyor mu, dilini çıkarınca bir tarafa düşüyor mu, iğne ve pamuk değdirince gözü kapalıyken hissediyor mu, kol ve bacaklarda güç kaybı var mı ve elbette refleksler ne durumda diye kontrol ettim. Her şey normal. ‘İyi, çok şükür normal” deyip geçemiyor tabii hekimler. İnsan kendi annesinde böylesine ciddi bir durumu atlamak istemez bu yüzden ikinci bir göz görsün diye iç hastalıkları uzmanı karşı komşumuzu çağırdım. Gündüz Amca da aynı muayene sonucunda nörolojik bir sorun bulmadı.

Annem 45 yıldır sigara içtiği ve 25 yıldır da şeker hastası olduğundan başına neler gelebileceğini çok iyi bildiğimden pazartesi sabahı erkenden nöroloji uzmanına gittik. Her zaman işin uzmanına gitmek de yarar var. Muayenesinin ardından bilgisayarlı tomografi çekildi. Sonuç olarak öğrendik ki beynin arka tarafında bulunan, sağ ve sol beyin bağlantısını sağlayan önemli sinirlerin geçtiği, kafa çiftlerinin çekirdeklerinin bulunduğu ve solunum merkezinin olduğu PONS adı verilen bölgede damar tıkanmış! 

Genel adıyla Serebro Vasküler Hastalık (SVH) yani beyin damar hastalığı denir. Yüksek tansiyon, yüksek kolestrol, sigara ve şeker hastalığı başlıca SVH sebepleridir. Çok sağlıklı olsanız, sizde ne kolestrol ne şeker ne tansiyon olsa, tek kusurunuz sigara içmek olsa yine de SVH olursunuz. Sigara sadece akciğer hastalıkları ve akciğer kanseri yapmaz! Tüm damarlara zarar verir. Bazen çok sigara içenler solunum fonksiyon testi normal çıkınca ya da akciğer filmi temiz çıkınca sigaranın onlara hiç zarar vermediğini sanıyor. Oysa ki zehir içten içe damarlarda yapacağını yapıyor.

Çok tehlikeli, ciddi sekel bırakabilecek hatta ölümle sonuçlanabilecek bir olayı annem ucuz atlattı. Bir gece hastanede yattı, şimdi evde dinleniyor. Şimdi önemli olan bir daha tekrarlamaması için önlem almak. Bunun için de sigarayı bırakması gerek. Eh bir ömür 45 yıl! Günde 1,5-2 paket 45 yıldır sigara içen birine İÇME dedik. Annemse çantasında kalan son paket sigarasına özlemle şarkı mırıldanıyordu “yalnız benim için bak yeşil yeşil!” 
Hayatta sağlıktan önemlisi yok. İki nefes sigara uğruna inme inmesin, kalp krizi geçirilmesin, kanser olunmasın, hayatlar yitirilmesin.

                                       Sağlıkla kalın.