Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca’nın dört yıllık görev süresinin dolmasıyla yapılacak seçimlerde uzun bir sürenin ardından ilk kez birden fazla adayın yarışması bekleniyor.

Büyük Emekliler Mitingi yapılacak | Özgür Özel tarihi verdi! Büyük Emekliler Mitingi yapılacak | Özgür Özel tarihi verdi!

Yüksek yargıdaki seçim süreci devam ediyor. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ardından Yargıtay’da da seçim gerçekleştirilecek. 24 Mart 2020’de başkanlığa seçilen Akarca’nın dört yıllık dönemi sona erdi. Yüksek Mahkeme'nin yeni başkanını belirlemek için 348 üye bugün oy kullanacak. Mevcut başkan Akarca dahil tüm üyelerin aday olabileceği seçimde, salt çoğunluğu alan aday başkan seçilecek. Salt çoğunluk sağlanamazsa seçimler devam edecek. Dördüncü ve beşinci oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçimler tekrarlanacak. Bu seçimlerde üye tamsayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekecek.

Kaynaklardan alınan bilgilere göre Akarca'nın tekrar aday olması bekleniyor. Akarca'ya karşı dört adayın rakip olarak çıkabileceği konuşuluyor. Bu adaylar arasında, Yargıtay Birinci Başkanvekili Adem Albayrak, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez, 12. Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal ve 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk bulunuyor.

Adaylardan Şentürk'ün iktidara yakın olduğu ve Saray'la temaslarının olduğu iddia ediliyor. Şentürk, muhafazakâr bir kimliğe sahip.

Albayrak ve Kerkez'in "milliyetçi kesim" olarak adlandırılan üyeler için tercih edilebileceği konuşuluyor. Kerkez'in FETÖ iddialarıyla gündeme gelmesine rağmen, milliyetçi kesimin oyunu alabileceği düşünülüyor. Albayrak'ın da milliyetçi kesimin bir kısmının oyunu alabileceği belirtilirken, sosyal demokrat kesimden de destek görebileceği ifade ediliyor.

Yeniden aday olması beklenen Akarca'nın sosyal demokrat kesimden de destek alabileceği, diğer kesimlerden de desteklerin gelme ihtimalinin olduğu belirtiliyor. Ancak Akarca'nın seçimi kaybetmesi durumunda erkenden emekli olabileceği iddiaları da gündemde. Diğer aday Tuncal ise geçmişte FETÖ soruşturmalarına karıştığı ancak Yargıtay tarafından aklandığı söyleniyor.

Editör: Nurican ALBAYRAK