CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'a zeytinyağı ihracat yasağı ile ilgili soru önergesi verdi ve yasağın kaldırılması çağrısında bulundu. Bakırlıoğlu, zeytinyağı ihracatında geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 70, değer bazında ise yüzde 44.4 gerileme yaşandığını vurguladı.

Manisa Milletvekili

Yasak nedeniyle ihracatçı taahhütlerini yere seriyor

Bakırlıoğlu, yasağın uygulanmaya başlandığı kasım ayından itibaren zeytinyağı ihracatında yaklaşık yüzde 70 bir azalış olduğunu ve ihracatçıların yıllık yaptıkları kontratları yerine getirememelerine neden olduğunu ifade etti. Dış pazarda zeytinyağı fiyatının 9-10 euro iken şu anda 6-7 euroya düştüğünü ve çiftçinin kilo başına 2 euro zararda olduğunu belirten Bakırlıoğlu, yasağın iç piyasadaki fiyatların düşmesi için alınmış olmasına rağmen bir fiyat düşüşü de yaşanmadığını söyledi.

Yasak hem üreticiyi hem de vatandaşı zarara uğratıyor

Bakırlıoğlu, yasağın hem yurttaşı hem de üreticiyi zarara uğrattığını ve Türkiye'deki zeytinyağı sektörü için prestij kaybına neden olacağını dile getirdi. Yıllarca emek vererek geliştirilen ve dünyaya açılan zeytinyağının önündeki ihracat engelinin kalkmaması halinde, önümüzdeki yıllarda ihracatçıların yeni pazar ve müşteri bulmakta zorlanacağını ve eldeki müşterilerini de kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağını vurguladı.

Jandarma, sağlık personeli temin edecek Jandarma, sağlık personeli temin edecek

Bakırlıoğlu, Ticaret Bakanı Bolat'a şu soruları sordu:

  • Son üç yılda alınan ihracat yasakları hangi nedenlerle alınmıştır?
  • Zeytinyağı ihracat yasağı ne zaman kaldırılacaktır?
  • Zeytinyağı ihracatının teşvik edilmesi için hangi adımlar atılacaktır?

Bakırlıoğlu, zeytinyağı ihracat yasağının kaldırılması ve zeytinyağı sektörünün desteklenmesi için Ticaret Bakanlığı'ndan acil adımlar bekliyor.

Kaynak: Haber Merkezi