Anayasa Mahkemesi, Alkol ve Kamulaştırma Kanunlarında değişiklik öngören Kanun'un, Kamulaştırma Kanunu'nda değişiklik yapan bazı hükümlerini iptal etti.
Buna göre, 'mahkemelerce idare adına tescil kararı verilen kamulaştırmalarda, tebligatlar ve diğer kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmış sayılacağı, bu kamulaştırma işlemleri sebebiyle hiçbir hak ve alacak talebinde bulunulamayacağı, kamulaştırmaya veya bedeline karşı itiraz davaları açılamayacağı, açılmış ve devam eden davaların bu esaslara göre sonuçlandırılacağı'na ilişkin hükümler Anayasa'ya aykırı bulundu.

 
Anayasa Mahkemesi'ne

CHP ve bazı mahkemeler, Alkol ve Kamulaştırma Kanunlarında değişiklikler öngören 6487 sayılı Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanununun, bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.
Davaları birleştirerek esastan karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Kanun'un 21. maddesiyle 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunun başlığıyla değiştirilen geçici 6. maddesinin 12 ve 13. fıkralarının Anayasa'ya aykırı olduklarına ve iptallerine karar verdi.

 
Hüküm şöyle

'Kamulaştırılmaksızın kamu hizmetine ayrılan taşınmazların bedel tespiti' başlıklı geçici 6. maddenin 12 ve 13. fıkraları, şu hükümleri içeriyor: '24 Şubat 1984 tarihli ve 2981 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılan imar uygulamalarından doğan ve ipotekle teminat altına alınanlar da dahil olmak üzere her türlü alacak ve bedeller, borçlu idarelerce, ipotek veya uygulama tarihinden itibaren 3095 sayılı Kanunda belirtilen kanuni faiz oranı uygulanmak suretiyle güncellenerek ilgililerine ödenir. Bu hüküm devam eden davalarda da uygulanır. Bu fıkra uyarınca yapılacak ödemeler hakkında da bu madde hükümleri uygulanır.

 
Usulüne göre ödeme

4 Kasım 1983 tarihinden bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihe kadar kamulaştırma işlemleri tamamlanmamış veya kamulaştırması hiç yapılmamış olmasına rağmen fiilen kamu hizmetine ayrılan veya kamu yararına ilişkin bir ihtiyaca tahsis edilerek üzerinde tesis yapılan taşınmazların idare tarafından kamulaştırılması halinde kamulaştırma bedeli ve mahkemelerce malikleri lehine hükmedilen tazminat ile bu davalara ilişkin mahkeme ve icra vekâlet ücretleri de idarelerce bu maddenin sekizinci fıkrasına göre bütçelerden ayrılacak paydan ve aynı fıkrada belirtilen usule göre ödenir ve işlem yapılır. Bu alacaklar için de bu maddenin on birinci fıkrası, bu fıkra kapsamında kalan taşınmazlar hakkında açılan her türlü davalarda ise yedinci fıkra hükümleri uygulanır. Bu fıkra hükmü, bu fıkra kapsamında kalan taşınmazlar hakkında açılan ve kesinleşmeyen davalarda da uygulanır.'

 
6 ay sonra yürürlüğe girecek

Yüksek Mahkeme, Kanun'un 22. maddesiyle Kamulaştırma Kanuna eklenen geçici 7. maddenin de Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.
İptal hükmünün kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 6 ay sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.

 
İtiraz davası yoktu!

İptal edilen geçici 7. madde ise şöyle: 'Mülga 6830 sayılı İstimlak Kanununun 16. ve 17. maddeleri ile 2942 sayılı Kanunun mülga 16 ve 17. maddeleri uyarınca mahkemelerce idare adına tescil kararı verilen kamulaştırmalarda tebligatlar ve diğer kamulaştırma işlemleri tamamlanmış sayılır. Bu kamulaştırma işlemleri sebebiyle hiçbir hak ve alacak talebinde bulunulamaz; kamulaştırmaya veya bedeline karşı itiraz davaları açılamaz; açılmış ve devam eden davalar bu madde hükmü uygulanarak sonuçlandırılır.'

 
Alkol aşılamadı

CHP, Kanun'un Alkol Yasası'nda değişiklik yapan bazı hükümlerinin de iptalini istemişti.
'Televizyonlarda alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilmez' hükmü ile eğitim ve öğretim kurumlarındaki alkollü içecek satışını düzenleyen maddedeki 'her türlü' ibaresinin iptali istenmişti.
Yüksek Mahkeme, Alkol Yasası ile ilgili düzenlemelerin iptal istemlerini reddetti.

 
Görevinden ayrıldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrıldı. 12 Kasım itibariyle görevinden ayrılan Öztekin, Başbakan Başmüşavirliğine atandı.
BDDK Başkanlığına 2. Başkan Mutalip Ünal vekâlet edecek.
Öztekin, 23 Eylül'de beyin ameliyatı olmuş, yaklaşık 5 saat süren operasyonun başarılı şekilde tamamlandığı bildirilmişti.
BDDK Başkanlığına 22 Haziran 2012'de atanan Mukim Öztekin, BDDK'da kurum başkanlığının yanında kurul başkanlığı görevini de yürütüyordu.

Garantili ve avantajlı yalıtım

Her türlü iklim ve olumsuz hava koşullarına karşı 10 yıl ürün, 2 yıl uygulama garantisi sunduğu 'Kale Mantolama' sistemi ile binaları koruma altına alan Kalekim; ısıtma ve soğutma amacıyla yapılan harcamaları azaltarak, yapılarda yüzde 50'ye varan tasarruf sağlıyor.

 
Hasarlara karşı

'Kale Mantolama' ile gerçekleştirdiği yalıtım sistemini, 10 yıl ürün, 2 yıl uygulama garantisiyle sunarak Türkiye'de bir ilke imza atan Kalekim; tüketici ve sektör profesyonelleri için yenilikçi çözümler geliştirmeye devam ediyor. Kalekim'in 'EPS' ve 'Taşyünü' ile sunduğu 'Kale Mantolama' sistemi, uygulama sonrası hatalı çizim, montaj ve işçilik nedeniyle meydana gelebilecek hasarlara karşı da güvence sağlıyor.

 
UTİKAD Başkanı Erkeskin konuştu

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Başkanı Turgut Erkeskin aynı zamanda meclis üyesi olduğu İstanbul Ticaret Odası'nın Kasım ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, FIATA Dünya Kongresi 2014 İstanbul'a vermiş olduğu katkılardan dolayı İTO'ya teşekkür etti.
UTİKAD Başkanı Erkeskin konuşmasında, 150 ülkeden yaklaşık 10 milyon kişinin istihdam edildiği, 40.000'e yakın Taşıma İşleri Organizatörü ve Lojistik Firmasını temsil eden bir sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu FIATA'nın 52'inci kongresine UTİKAD olarak İstanbul'da ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

***

SON NOKTA

Vali toprak'a teşekkür


CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Dr. Ülkümen Rodoplu, başlattıkları 'Bonzai'ye Hayır' kampanyasının ardından 'Bonzai şarkısı düğünlerde yasaklansın' önerisine İzmir Valisi Mustafa Toprak'tan tam destek geldi.
Vali Toprak yayınladığı bir karar ile İzmir kentinin de eğlence mekânlarında bu şarkının çalınmasını yasakladı.
Vali Toprak'a teşekkür eden Dr. Rodoplu, 'Valimiz geç te olsa sesimize ses verdi. İnsanlara sempatik gelen bu şarkının yasaklanması ile beraber İzmirliler Bonzai'ye karşı daha duyarlı olacaklar' dedi.