Türk - Arap İşadamları Derneği (TURAB) İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Çetin Güvercin, Çeşme'de bu yıl 2'incisi düzenlenecek Türk - Arap Gıda Zirvesi'ne 22 ülkeden 600'e yakın iş adamının katılacağını belirtti.
Zirveyle ilgili bilgiler veren Güvercin, 1-4 Aralık 2014 tarihlerinde Çeşme Sheraton Oteli'nde düzenlenecek zirveye yoğun bir katılımın gerçekleşeceğini ifade etti.
Zirve için 22 Arap ülkesinden bin 120'ye yakın firmadan katılım talebi aldıklarını ifade eden Güvercin, 'Ama buna ne bizim ekonomimiz ne de Sheraton Oteli'nin kapasitesi yetmez. Onun için biz de 600 kişiyle konuklarımızı sınırlamak zorunda kaldık' dedi.
Araplar'ın Türkiye'de iş yapmaktan heyecan duyduklarını, ikili ilişkilerin halen istenen düzeyde olmadığını dile getiren Güvercin, zirveden yüksek miktarda ticari bağlantı beklediklerini söyledi.

 
İddialı firmalarımız var

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ise İzmir'in uluslararası bir gıda merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek et ve süt sektörlerinde iddialı firmalara sahip olduklarını, bu firmaların Arap pazarında etkili olabileceğini kaydetti.

Sabuni Attar'a göre

TURAB İzmir Şube Başkanı Sabuhi Attar ise Arap ülkelerinin ithalatın yüzde 80'inin gıda alanında yaptığını ve helal ürün hassasiyetinin de ithalatçı firmaları Türkiye'ye yönlendirdiğine dikkati çekti.

Normal olmayan!

Buraya kadar hepsi normal...
Ama normal olmayan durumlar da var.
İzmir'de bazı kesimlerin gelişmenin önüne engel koyuyor.
Bu engellemelerden biri de TURAB'a yapılıyor.
Aslında bu engellemeleri yazdığım için aklınıza hemen bizim içimizde olan 'İstemezükçüler' gelebilir...
Onlar değil...
Aklınaza gelmeyecek bir kurum ve başındaki bazı kişiler...
Örneğin İzmir Ticaret Odası..
Ve de Ekrem Demirtaş...
Nedenini bilmiyorum, ama hiçbir desteğin verilmediğini biliyorum.

Yeter ki İzmir'e gelsin

Bakın üstü kapalı olarak ne diyor TURAB destekçileri...
Bırakın bu engellemeleri.
Çünkü paranın rengi olmaz, yeter ki İzmir'e gelsin.
İzmir'de birileri kendi çıkarları için engellemeler yapıyor.
Bindiğiniz dalı kesmeyin, onun yerine çalışana destek verin.
Sözümün kime gittiğinin de iyi anlaşıldığını düşünüyorum...
Bunu söyleyen bir İzmir Milletvekili...
AKP'li biri...

 
İhracat rekoru kırıldı

Ekim ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ekim ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.
TİM, eylül ayı ihracat verilerini İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan'ın da katılımıyla Kırklareli'nde açıkladı.
TİM verilerine göre, ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar oldu. Böylelikle Cumhuriyet tarihinin en yüksek ekim ayı mal ihracatı gerçekleştirilmiş oldu.
Verilere göre ilk 10 ayda ihracat yüzde 5,6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar olurken, Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 5,3 artışla 158 milyar 516 milyon dolara yükseldi.

 
'Gümrük Birliği sürdürülemez'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin TTİP anlaşmasının içinde yer almaması halinde Gümrük Birliği anlaşmasının sürdürülemez hale geleceğini söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşmasının (TTİP) içinde yer almaması halinde  Gümrük Birliği anlaşmasının sürdürülemez hale geleceğini belirterek, 'Bir yolunu bularak TTİP anlaşmasında olacağız. Farklı birkaç formül üzerinde çalışıyoruz' dedi.

 
Stratejik hedef

AB hedefinin 50 yıllık stratejik bir hedef olduğunu ifade eden Zeybekci, 'AB'ye tam üyelik sürecinde en önemli mesele, şartların yerine getirilerek sürecin tamamlanmasıdır. Tam üyelik sonrasında bir detay haline geliyor' diye konuştu.

Yüzde 100 itaat ediyoruz!

Türkiye'nin, AB ile 4-5 yılda tam üyelik beklentisiyle Gümrük Birliği anlaşmasını imzaladığını anımsatan Zeybekci, 'Türkiye Gümrük Birliği'nin hiçbir karar ve istişare mekanizmasında yer almıyor.
AB karar alıyor ve Türkiye yüzde yüz itaat ediyor.
Bu kabul edilemez.
Ancak bunu sıhhatli değerlendirmek için o günün şartlarından bakmak lazım. Bütün bunlara rağmen Türkiye bu anlaşmadan kazançlı çıkmıştır.
Bu anlaşmanın en büyük sıkıntısı AB'nin 3'üncü ülkelerle yaptığı anlaşmalardır. AB 10 yıl önce Cezayir'le serbest ticaret anlaşması (STA) imzalamış, biz daha masaya oturamadık' değerlendirmesinde bulundu.

 
Güncenlenmesi gerekiyor

Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi gerektiğini bütün kayıtlara geçirdiklerini anlatan Zeybekci, 'Bu resmi kayıtlara girdi. Başlıkları da ortaya koyduk.
AB bir ülkeyle STA imzaladığında biz de otomatik olarak devrede olmayı kabul ettiğimizi belirttik. Benim katıldığım 4 tur görüşme oldu, teknik ekiplerin katıldığı görüşmelerin sayısı ise 10'u buldu' ifadelerini kullandı.

 
Ceviz ağacı güvence altına alınıyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2012-2016 dönemini kapsayan Ceviz Eylem Planı ile 2002'de 510 bin olan ceviz fidanı üretiminin, 2014 itibarıyla 3 milyon 612 bine yükseltildiğini kaydetti.
Türkiye'nin, cevizin gen bankası ve anavatanı olmasına rağmen ceviz üretiminin, ülkenin iç tüketimini karşılamadığını belirten Bakan Eroğlu, 'Yıllık tüketimimizin yaklaşık yüzde 60'ı ithal ediliyor. Bu sebeple Bakanlık olarak uygulamaya koyduğumuz eylem planı ile ceviz üretimine ve ceviz ağaçlandırmalarına ağırlık vererek yeni ceviz ormanları kuruyoruz' ifadesini kullandı.
Eylem planı kapsamında kurulan yeni ceviz ormanları ile bir taraftan bozuk orman alanlarının üretime kazandırılarak ülke ekonomisine katkı sağlanacak.

***

SON  NOKTA

1 milyon broşür bastırdık


 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, 'Suriyeli kadınları eğitebilmek için 1 milyona yakın broşür bastırdık, özellikle kadın haklarıyla alakalı" dedi.

 Evlatlık konusu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 'Biz kendi evlatlarımızı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan çocuklarımızı başka ülkelerdeki ailelere evlatlık ya da koruyucu aile olarak vermediğimiz gibi, başka ülke vatandaşı olan çocukları evlatlık ya da koruyucu aile sistemine dahil etmiyoruz' dedi.
Bakan; artık uzun vadeli planlar yapıldığına ve Suriyelilerin kayıt altına alınma konusunun çok ciddiyetle ele alındığına dikkati çekti.