İngiltere, ülkede çalışan Türk vatandaşlarının Ankara Anlaşması kapsamında sahip olduğu sosyal yardım haklarını kısıtlamak için Avrupa Adalet Divanı'na açtığı davayı kaybetti.
İngiliz basınında çıkan habere göre geçen hafta alınan mahkeme kararı, İngiltere'de yasal olarak çalışan Türk işçilerin aynı Avrupa Birliği (AB) vatandaşı ülkelerden gelen işçiler gibi devletin sunduğu sosyal yardım ve emeklilik haklarından yararlanmaya devam edebileceği anlamına geliyor.
İngiltere'de çalışan Türk işçiler 1963 tarihli Ankara anlaşması kapsamında hem kendileri hem de aileleri için devletten yardım alma hakkına sahip.
Türk işçiler ayrıca ülkede emekli olma ve emekli olduktan sonra Türkiye'ye geri dönerlerse emeklilik maaşlarını burada almaya devam etme hakkına da sahip bulunuyor.

 
12 milyar dolarlık yatırım

Afşin-Elbistan kömür santraline Katar da talip oldu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kahramanmaraş'a Türkiye'nin en büyük kömür yatırımlarından birini yapacaklarını, toplamda 12 milyar dolarlık yatırımı içeren projeye birkaç ülkenin talip olduğunu söyledi.
Bölgeye 3 milyar liralık yatırım yaptıklarını, 4 yıl içinde 3.6 milyar dolarlık yatırım daha yapacaklarını, bunun mevcut yatırımların dışında olduğunu söyledi. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin Türkiye ziyaretinde Afşin-Elbistan santrallerinin konuşulduğunu dile getiren Yıldız, 'Buraya Japonya, Güney Kore ve Çin'in de ilgisi var.
Kahramanmaraş'a Türkiye'nin en büyük kömür yatırımlarından birini yapacağız. Bazı aksamalar oldu ama telafi edeceğiz.
Katar Yatırım Ajansı özellikle takip ediyor.
İnşallah önümüzdeki süreçte yatırımları Kahramanmaraş'a tekrar kazandıracağız.
Bölgeye 12 milyar dolar civarında yatırım olacak. Nihai bir noktaya ulaşmadık ama önümüzdeki 3-4 ay çok önemli' dedi.

 
Koyun ve keçilere mikroçip

Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker 2015 yılında koyun ve keçilerin kimliklendirilmesinde yeni bir sisteme geçeceklerini açıkladı.
TİGEM Karacabey Tesisleri'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Eker 'Koyun ve keçilerin kimliklendirilmesinde mikroçip (elektronik küpe) uygulamasını başlatıyoruz. Bu, hırsızlıklar konusunda, hayvanın takibi konusunda da kolaylık sağlıyor. Bu sistemi sığırlarda da hayata geçireceğiz' dedi.

 
10 bin personel

Gelecek günlerde tanıtımı yapılacak Tarım Bilgi Sistemi hakkında da bilgi veren Eker 'Tarım Bilgi Sisteminde Türkiye'nin bütün tarımsal hayvansal varlıkları sahadaki 10 bin personel tarafından anlık olarak tespit ediliyor ve bilgisayar üzerinden merkeze aktarılıyor.
Aynen seçimlerde sandıklardan gelen sonuçlar gibi.
Köylerde şu anda 10 bin personelim var. Bu arkadaşlar ahıra gidiyor, kulak numarasına bakıyor. Kaç ağaç var, ağaç ve ürünlerin türü ne, bu bilgileri anında giriyor ve sisteme işleniyor.
Tarlada hububat ne kadar ekti hepsini biliyoruz.
Çiftçiler de bu verileri göreceği için patates ekimi fazla ise ona göre kararını verecek' diye konuştu.
Eker, bu sistemle ayrıca güvenilir gıdada izlenilebilirliği de bu sayede takip edeceklerini dile getirdi.

 
Noel'de tatil olur mu?

Bu hafta Noel haftası olduğundan 'kısa' geçecek.
Çarşamba günü ABD piyasaları yarım gün çalışacak ve tüm Hristiyan alemi 25 Aralık Perşembe günü 'Noel tatiline' çıkacak.
Haftaya da yeni yıl derken tüm finansal piyasalara 'geleneksel yıl sonu tatil' havası hâkim olacak.
İhtimaldir ki piyasalar sakin bir tatil geçirecek.
Bunda Fed'in 17 Aralık'taki toplantı sonrasında aldığı kararların da payı var. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada 'Normalleşme süreci için sabırlı olunacağı' ifadesi gelirken, daha önce vurgulanan 'kayda değer süre' bunun ile uyumlu bir şekilde yer alsa da etkisi azalmış.
Bundan sonra Fed'in ne kadar 'sabırlı' olacağını izleyeceğiz.

Faiz artacak mı?

Fed Başkanı Yellen; faiz artırımı için birkaç toplantı bekleneceğini söyledikten sonra 'birkaç toplantının tam olarak kaç olduğu' sorusu üzerine 'iki toplantı' olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz haftaki toplantıdan sonra piyasalar; Ocak ve Mart ayındaki toplantılardan herhangi bir artış beklenmeyecek, 28- 29 Nisan ve 16-17 Haziran aylarındaki toplantılar, faiz artırım ihtimalinin yükseleceği zirveler olacak. Tahminim uzun bir zamandan beri; Haziran'daki toplantıda ilk faiz artışının geleceği yönünde.

 
Dolar tahmini: 2.70 TL

İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye'nin 2015'te yüzde 4-5 arasında büyümesini beklediklerini belirterek, 'Şu anki faiz oranlarına yakın oranların olacağını öngörüyorum. Doların euro karşısında güçlenmesini beklediğim için gelecek yılsonunda doların TL karşısında 2.70 civarında olacağını tahmin ediyorum' değerlendirmesinde bulundu.
Olası bir faiz artışının sanayi açısından ciddi sıkıntı olacağını belirterek, 'Faiz artışı bizim için maliyet artışı demektir. O anlamda faiz artışının olumsuz etkisi olacağını ve dünya şartlarında bir faiz oranının oluşması gerektiğini düşünüyorum' diye konuştu.

İhracat artabilir!

Türkiye'nin AB'ye ihracatının 2015'te yüzde 5 ila yüzde 10 arasında artacağını öngören Tanrıverdi, şöyle devam etti:
'Avrupa pazarında birçok ürün gamında çok fazla pazar payına sahip değiliz. Buradaki rekabet şartlarının pozitife döndüğünü görebiliriz.
Konfeksiyon alanında ihracatçılarımız birçok ülkeden daha iyi şartlarda üretim yapıyorlar ancak bu durum maliyetleri artırdığı için daha pahalı oluyor. Bunun karşılığını alabilirsek ihracatımızın artmamasında bir sebep görmüyorum.'

***

SON NOKTA

Tapu dairelerinde kredi kartı


Çalışma sistematiklerinde büyük değişiklikler yapılan tapu dairelerinde yeni yılla beraber bir uygulama daha başlıyor.
Artık tapu harcı ve döner sermaye bedelleri 2015 yılından itibaren kredi kartıyla ödenebilecek.
Bugüne kadar pek çok işlemin prosedürle yürütüldüğü tapu dairelerinde son dönemde devreye giren uygulamalar kamu dairelerindeki vizyon değişikliğiyle şaşırtıyor.
Tapu dairelerinde sıra numarası alınması ve ödemelerin bloke çekle gerçekleştirilmesiyle başlayan güvenli, otomasyona dayalı sistem değişikliği şimdi de ödemelerin yeni yılla beraber kredi kartından tahsil edilebilmesiyle devam edecek.