Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen '3. Bilişim Teknolojileri Standartları Konferansı'nda, bilgi ve iletişim teknolojilerinin vatandaşların yaşam kalitesini artırdığını söyledi.
Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün dünyadaki büyüklüğünün yaklaşık 5 trilyon dolar olduğunu anlatan Işık, 'Bakanlığımızın 2013 yılı verilerine göre, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü ülkemizde yaklaşık 35 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmıştır. Şirket bilançolarına yansıyan yurt dışı satış rakamı ise yaklaşık 1,7 milyar dolara yükselmiştir' diye konuştu.

Yöntem bulundu

Geliştirilen 'Kuantum Kriptoloji Yöntemi' ile korsan dinlemeyi tespit etme imkanına kavuştuklarını belirten kaydeden Işık, 'Foton temelli iletime dayalı olan bu sistem başarılı şekilde çalışmaya devam ediyor. NATO üyesi birçok ülke tarafından kullanılan A400M askeri kargo uçaklarında yer ile uçaktaki kontrol bilgisayarı arasındaki uçuş bilgilerinin kriptolu bir şekilde taşınmasını ve aktarımını sağlayan sistem TÜBİTAK tarafından yapılmaktadır. Bu Türkiye'nin uluslararası arenada geldiği seviyeyi göstermesi açısından oldukça önemlidir' şeklinde konuştu.
Siber Güvenlik Eylem Planı kapsamında, 'Siber Güvenlik Özel Komitesi'nin kurulduğunu anımsatan Işık, söz konusu komitenin çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu bildirdi. TSE'nin yaptığı 'Beyaz Şapkalı Hacker' belgelendirmesinin de bu çalışmalar kapsamında ortaya çıktığını kaydeden Işık, 'Bunlar yıkmak için değil, yıkımı önlemek için çalışacak' diye konuştu.


Rusya ve İran'ı cezalandırmak...

Uluslararası finans piyasalarında emtia gurusu bilinen ABD'li yatırımcı Jim Rogers, petrol fiyatlarının enerji gelirlerine ihtiyaç duyan Rusya ve İran'ı cezalandırmak için kasıtlı olarak düşürüldüğünü ileri sürdü. Ünlü yatırımcı Rogers, brent petrolün haziran ayında gördüğü 115,67 dolar seviyesinden yaklaşık 40 dolar değer kaybederek 76.74 dolara kadar gerilemesinin rastlantı olmadığını, ABD ve Suudi Arabistan'ın, Rusya ve İran üzerinde baskı oluşturmak için fiyatları aşağıya çektiğini öne sürdü. Rogers, 'ABD ve Suudi Arabistan, Rusya ve İran üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Bu bazılarını, özellikle Rusya ve İran'ı cezalandırmak için hazırlanmış yapay bir oyun. Bu şekilde istediklerini yaptırabileceklerini düşünüyorlar' dedi.


***

SON NOKTA

İşsiz sayısı 6 milyonu aşacak!


TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verileri bir daha göstermiştir ki işsizlik, azalmak şöyle dursun, yükselmektedir. Ağustos ayında resmi işsizlik oranı yüzde 10,1'dir.  Ancak mevsimsel olarak tarım, inşaat ve turizmin olumlu etkileri bundan arındırıldığında işsizlik yüzde 10,4 olarak görünmektedir. 2003-2010 döneminde yüksek büyüme performansına rağmen işsizlik hep yüzde 10'un üzerinde seyretmiştir. 2011-1013 arasında geçici olarak yüzde 10'un altına (ama yine de yüzde 9'dan aşağı değil) inse de, şimdi bunun kalıcı olmadığı anlaşılıyor.
Şunu bilmeliyiz ki, büyüme düştükçe (ki önümüzdeki dönem beklentiler çok sınırlıdır) işsizlikte artış hızlanacaktır. Kaldı ki, hükümet de aynı görüşü paylaştığından Orta Vadeli Plana hiçbir olumlu tahmin koyamamıştır.

Gerçek işsiz sayısı 5,5 milyon

Resmi verilere göre açık işsiz sayısı (mevsimsel etkilerden arındırılmış) 2.980.000; yani 3 milyona yakın. Ancak iş aramaktan bezgin hale gelmiş ve o yılgınlıkla iş aramayan fakat bulduğunda çalışmaya hazır olan 2.486.000; yani 2,5 milyon UMUTSUZ vardır. Demek ki, gerçekte tam 5,5 milyon insan işsizdir.