Türkiye'nin, Washington'da imzalanan yeni Ülke Grubu Anlaşması ile 2014-2016 yılları arasında Dünya Bankası İcra Direktörü Vekili, 2020-2024 arasında ise İcra Direktörü görevini üstleneceği bildirildi.
Dünya Bankası nezdinde gerçekleştirilen 2010 Oy Gücü Reformu kapsamında Türkiye'nin oy gücü yüzde 0,53'ten yüzde 1,08'e yükseldi. Böylelikle Türkiye, oy gücü bakımından ülke grubu içinde Belçika'nın ardından ikinci sırada yer aldı.
Bu çerçevede, 10 Ekim 2014'te Washington DC'de imzalanan yeni Ülke Grubu Anlaşması ile Türkiye 2014-2016 yılları arasında İcra Direktörü Vekili, 2020-2024 yılları arasında ise İcra Direktörü görevini üstlenecek. Böylelikle Türkiye, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ardından Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu'nda da ilk defa yer alacak.

 
TÜGİAD'ın kongresi

Bugün, yani 17 Ekim 2014 Cuma günü saat 14:00 İzmir Hilton Oteli'nde gerçekleşecek olan, TÜGİAD EGE Şubesi 2. Olağan Genel Kurulu yapılacak.
TÜGİAD Ege Şube Koordinatörü Bahar Kocaman, kongreye tek liste halinde gidileceğini Ege Şube Başkanı Musa Turan'ın liste çıkaracağını belirtti.
Musa Turan da, 'Tek liste yönetimimize gösterilen güvenin göstergesidir' dedi.
Turan, yeni dönemde İzmir'in uluslararası eğitim merkezi olma yönünde, Ekonomi Bakanlığı ile ortak çalışma yürüteceklerini söyledi.

 
Dikili ağacınız AvivaSA'dan

AvivaSA, müşterilerinin doğum günlerinde TEMA Vakfı aracılığıyla diktiği toplam 16.580 fidanla iki hatıra ormanı kurdu.
Bireysel emeklilik ve hayat sigortası sektörünün lider şirketlerinden AvivaSA Emeklilik ve Hayat, müşterilerinin doğum günlerinde yaptığı fidan bağışları ile iki hatıra ormanı kurdu. AvivaSA, İzmir'in Urla ilçesinde ve Balıkesir'in Bigadiç ilçesinin Güvemçetmi Köyü'nde kurduğu hatıra ormanlarına TEMA Vakfı aracılığıyla toplam 16 bin 580 adet fidanı toprakla buluşturdu. AvivaSA'nın kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin bir parçası olarak 2012'nin Kasım ayında başlattığı proje, iklim değişikliği etkilerinin azaltılabilmesi için karbon yutağı yeni orman alanları oluşturularak bugüne ve geleceğe hizmet vermeyi hedefliyor. Proje kapsamında AvivaSA'nın katkılarıyla İzmir ve Balıkesir'de yaklaşık 25 futbol sahasına denk gelen alan ağaçlandırılarak erozyon ve iklim değişikliği ile mücadeleye destek olundu.
MESE İletişim Danışmanlığı'ndan Mert Aybars'ın belirttiğine göre; 1,5 yıl içerisinde AvivaSA müşterileri adına, İzmir-Urla'daki 6 hektarlık AvivaSA Hatıra Ormanı'na kızılçam, servi ve geniş yapraklı değişik 10.080 fidan dikilirken,12 hektarlık Balıkesir-Bigadiç'teki Güvemçetmi AvivaSA Hatıra Ormanı'na ise 6.500 adet fıstıkçamı, servi ve yalancı akasya fidanları dikildi.

 
Bedri Baykam katılacak

İtalya'da faaliyet gösteren Associazione di Promozione Sociale Lunaria kuruluşu ve UPSD - Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği ile ortak yapılan projenin açılış toplantısına UPSD'nin Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Baykam da katılacak.

 
Aliağa'da önemli toplantı

Basın Müşaviri Tamer Eroğlu, 23-24 Ekim tarihleri arasında, Aliağa Ticaret Odası'nda, Aliağa'nın liman ve lojistik sektöründe hızlı yükselişine paralel sektörel gelişmelerin ve sorunların tartışılacağı, ayrıca yeni teknolojilerin ve uygulamaların anlatılacağı, sadece denizcilik ve lojistik sektöründen sorumlu kişilerin davet edildiği '2. Aliağa Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi' yapılacağını bildirdi.

 
Kendilerini tanıtacaklar

BESİAD Bostanlı Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin 10 EKİM 2014 tarihinde yapılan olağan Genel Kurulu sonucunda seçilen yeni yönetim kurulu üyleleri ilk tanıtım toplantısını yaptı. BESİAD Yönetim kurulunda şu isimler bulunuyor:
Feyyaz Sungur (Yönetim Kurulu Başkanı), Altuğ Algur (Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı), Ali Akdaş (Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı), Fatoş Alpuğan (Sivil Toplum Komitesi Başkanı), Murat Çoban (Hukuk İşleri Komitesi Başkanı), Gökmen Aykan (Bilişim, Tanıtım Organizasyon Komitesi Başkanı), Emre İpek (Halkla İlişkiler, Komitesi Başkanı), M. Aziz Koçdar (Kentsel Dönüşüm Komitesi Başkanı), Taha Okan (Sağlık İşleri Komitesi Başkanı), Doğan Fırat Çakmak (Bülten Komitesi Başkanı), Türker Cevher, Zerrin Tuncer, Mehmet Emin Tok, Mülazım Akbulak, Orkun Sadi Örnek (Sekreter), Lokman Hüseyin Uc, Hakan Solak (Sayman), Sami Arslan, Selahattin Baykara, Cevdet Aytar, Fikret Solkol, H. Alper Alpman, Yıldız Tüm, Özer Ergin, Abbas Bodal, Cemalettin Coşkuner, Yener Akıska, Cemile Aktan, Ercan Aybat, Abdülkadir Akgün...

 
'Talih kuşu' yeni şirketle uçacak


Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının lisans verilerek özelleştirilmesi ihalesini kazanan Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu (OGG), bu alanda faaliyet göstermek üzere yeni şirket kurdu.
Net Şans-Hitay OGG, Rekabet Kurulu ve Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından, şans oyunları lisansının 10 yıl süreyle verilmesini onaylamasının ardından yeni şirketin kuruluşunu tamamladı. Yeni şirket, Net Piyango ve Şans Oyunları Ticaret Anonim Şirketi adıyla kuruldu. Yeni şirketin kuruluşu, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından tescil edildi.

Net Piyango ve Şans Oyunları Ticaret AŞ'nin sermayesi, 10 milyon lira oldu. Bu sermaye, her biri 1 lira değerinde olmak üzere 10 milyon paya ayrıldı. Bu payın, 9  milyon liraya karşılık gelen kısmı Net Şans Oyunları Yatırım AŞ'ye, kalanı da Hitay Şans Oyunları Yatırım AŞ ile Hitay Yatırım Holding AŞ'ye ayrıldı.
Şirketin kuruluş amacı, şans oyunlarını, faaliyete geçiş tarihinden itibaren 10 yıl süreyle planlamak, tertip etmek ve çekilişini düzenlemek, ayrıca şans oyunlarıyla ilgili yan faaliyetlerde bulunmak olarak tanımlandı.

 
Bundan sonra ne olacak?

Net Holding kaynaklarından aldığı bilgiye göre, yeni kurulan şirketin bütün yazılım ve donanım hizmetlerini, Amerikalı bir operatör şirketi yürütüyor. Yeni kurulan şirkette, lisans sözleşmesi çerçevesinde teknolojinin imkanlarından maksimum derecede faydalanılacağı belirtiliyor.
Şirket ile Milli Piyango İdaresi ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı arasında parafe edilecek lisans sözleşmesi Danıştay'a gönderilecek. Lisans sözleşmesinde, Danıştay'ın onayı ya da yapacağı değişiklikler sonucunda oluşacak nihai metin imzaya açılacak.
Lisans sözleşmesinin bedeli imza tarihinde KDV dahil peşin olarak ödenebileceği gibi bedelin yüzde 40'ı ile KDV'nin defaten, bakiye tutar ise hesaplanacak faizle birer yıllık vadelerde üç eşit taksitte olmak üzere ödenebilecek. Devir-teslim için imzalar atıldıktan ve Danıştay süreci tamamlandıktan sonra 360 günlük süre bulunuyor.

Özelleştirmenin kapsamı

Özelleştirme, karşılığı nakit olmak üzere, şans oyunlarını planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı Milli Piyango İdaresine ait piyango, hemen kazan, on numara, şans topu, sayısal loto ve süper loto ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek benzer şans oyunları lisansının topluca devrini içeriyor.
Lisans sahibi, 10 yıl lisans süresince her takvim yılı için elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 28 pay alacak.

***

SON NOKTA

10 bin besilik sığır için ithalat başvurusu yapıldı

Hayvancılık Genel Müdürlüğünce ithalatına izin verilen besilik materyallere yönelik şartnamelerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerine gönderilmesinin üzerinden geçen yaklaşık 1 ayda 25 üretici başvuru yaptı.

İhalat başvurusunda bulunan besiciler, yaklaşık 10 bin besilik hayvan ithal etmek istedi. İl müdürlüklerine besilik materyal ithalatı başvuruları devam etse de henüz yurda fiilen hayvan girişi gerçekleşmedi. Bakanlığın ithalat izni konusunda bir süre kısıtlaması bulunmazken, Türkiye'ye ithal besilik materyal girişinin bu ay içerisinde gerçekleşmesi öngörülüyor.
Hayvancılık Genel Müdürlüğünce belirlenen teknik şartnameye göre, etçi ve kombine ırkların saf veya melez erkekleri ithal edilebiliyor, sütçü ırklarla bunların melezleri alınmıyor. Ülkeye giren hayvanların 12 aylıktan küçük ve ağırlıklarının 300 kilogramı geçmemesi, ayrıca kendi ırk özelliklerini taşıyacak hayvanlarda herhangi bir fiziki kusur bulunmaması gerekiyor.