Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, görevdeki 4,5 yılını değerlendirip yeni döneme ilişkin hedeflerini paylaştı. Çiğli'deki belediye sosyal tesisilerinden basın mensuplarıyla bir araya gelen Gümrükçü, 2019 yerel seçimlerinde seçim beyannamesinde yer alan vaatlerinin yüzde 93'ünü 4,5 yıllık süreçte gerçekleştirdiğini kaydetti.

Başkan Cemil Tugay, İzmir Tabip Odası Seçimlerinde Başkan Cemil Tugay, İzmir Tabip Odası Seçimlerinde


ÇİĞLİ METROPOL BİRİNCİSİ


Çiğli Belediyesi'nin mali yapısıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gümrükçü, "Belediyenin güçlü olması için ekonominin güçlü olması gerekir. Aslında bu bir ekonomik devrim öyküsüdür. 166 milyon 682 bin lira 2018’de kasamıza giren gelirdi. Bütçe bir tasarım, hayaldir. Gelir ve gider bütçemiz vardır. Çiğli 2018 yılında 205 milyonluk gelir tasarlamış ama 166 milyon gelir toplanmış. Bunu 2022 506 milyon 600 bin liraya çıkardık. 2018’den 2022’ye gelirimiz üç kat artmış. Karşıyaka, Bayraklı gibi komşu ilçelerimizde ise bu rakam 2.5 kat artmış. Yani Çiğli Belediyesi gelir elde etmede çok başarılı olmuş. Bu yılı zannımca 850 ila 840 milyon civarında kapatacağız. Bu da göreve geldiğimiz günden bu yana gelirimizi 5 kat artırmışız anlamına geliyor. Nüfusumuz 220 bin bandında. Belediyenin gelirinin nüfusa oranı ile kişi başına düşen gelirle Çiğli İzmir’de metropol birincisi" dedi.

"BORÇSUZ BELEDİYE OLMAZ"

Başkan gümrükçü sözlerinin devamında ise ‘Peki Çiğli Belediyesi gelir artırırken neden ekonomik anlamda zorlanıyor?’ derseniz maalesef ki enflasyon. Bu durum geliri artırmasa da gideri artırıyor. Göreve geldiğimizde 6 milyon lira personel maaşı ödüyorduk bugün bu rakam 36 milyon lira. Gelirimiz 5 personel giderimiz 6 kat arttığı için arada bu dengeyi korumakta zorluk yaşıyoruz. İyi çalışan ve nüfusu yüksek bir belediyeye İller Bankası’ndan pay gelir, bu payla maaşlar ödenir. 6 milyon lira maaş yatırırken bize İller Bankası’nda 2 milyon geliyordu. 36 milyon lira öderken de şimdi 18 milyon civarında geliyor. 2018 yılında ayda 4 milyonu kapatmaya çalışırken şimdi 25 milyonu kapatmaya çalışıyorum. ‘Ben borçsuz belediyeyi verdim’ diyenler var ya onların da kulağına gitsin; o dönemde 1.5 milyon lira kasa para vardı. 2014-2019 döneminde çekilen kredi 55 milyon, ödenen 23 milyon lira. Toplamda 32 milyon lira bize ödenmemiş kredi var. Kasa borcu ise 20 milyon bandında. Devlet ve vergi hariç. 52 milyon 225 bin lira piyasa borcuyla toplamda ise dolar bazında 10 milyon 500 bin dolar bir önceki dönemden gelen dolar bazında rakam. Bugün 300 milyonu buluruz. Biz geçmişten borç aldık, onu da ödedik. Özel ve banka borçlarının tamamını ödedim, bitti. Borçsuz belediye olmaz, böyle bir şey yok. Borç yiğidin kamçısı ama ödeyebiliyorsan… Büyükşehir’in de borcu var ama kredi notu AAA. Bu gelirin gidere karşılığı. Gelire borcun oranı 2018 sonunda yüzde 92’ymiş. Şimdi en borçlu belediyeyiz ya… Şimdi bu rakam yüzde 69,39’a düşmüş. Şu anda Çiğli Belediyesi’nin yapılandırma yaparak 540 milyon borcumuz var" diye konuştu.

İSİM DEĞİL KRİTER KONUŞULMALI

4,5 yıllık çalışmalarını tek tek anlatan Başkan Gümrükçü soruları da yanıtladı. Çiğli’deki aday adaylığı sürecine dair konuşan Gümrükçü, "Çiğli dinamik bir şehir. Kentleşmesi devam ediyor bu siyasetine de yansıyor. Çiğli’de her dönem aday olan arkadaşlar vardır, herkes onu bilir. Dışarıdan gelinir Çiğli’ye… Çiğli’ye geliyorum deyip Çine’ye gitmiş meclis üyemiz oldu. Birinciliği kaptırmışız bu sefer aday adaylığı başvurusunda. Bu sene aday ihraç etmeye başlamışız. Artık Foça’da, Dikili’de bile Çiğli’de siyaset yapmış arkadaşlar aday oluyor. Bu demokratik haktır. Eleştirilebilir mi, eleştirilebilir. Bu konuları Çiğli’de çok tartıştık. İsimleri değil kriterleri konuşmak lazım, bu kriteri CHP genel merkezi konuşacak" diye konuştu.

GÜMRÜKÇÜ DE ÖN SEÇİM İSTEDİ

Göreve gelmeden önce Çiğli’de iki dönem belediye başkanlığı yapmak istediği hedefinin hatırlatılması ve ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bir sonraki dönemde aday olup olmayacağına dair tartışmaların hatırlatılması üzerine Gümrükçü, "Ben göreve geldiğimde meydana ciddi bir tören alanı yaptık. Orada yaptığım konuşmada ‘Benim siyasi hedefim iki dönem üst üste belediye başkanlığı yapmak’ dedim. Ben ikinci dönem adayım. Ben Tunç Soyer’in yanında olduğunu bildiğim arkadaşların bugün aday olduğunu gördüm. Bana da ‘Aday olacak’ deniliyordu, olmadım. ‘Tunç Soyer ne olacak’ sorusuna ise CHP yanıt verir. Anket Çiğli’de bana yapılıyorsa herkese yapılır. Anket bir kriter midir, tartışılır. Benim adım Utku Gümrükçü, Tunç Soyer değil. Ben daha önce ‘Soyer’den sonra belediye başkanı yine Soyer olur’ demiştim. Belki adı aynı olmaz ama tavrı ve vizyonu ile Tunç Soyer olur. Anketler noktasında bizim üç ve altı aylık yaptırdığımız anketler var. Memnuniyet oranlarını bu anketlerde hep gördük. Çiğli tarihinde CHP’nin en yüksek oyunu alan CHP’liyim. CHP’li milletvekillerinin oyunun düşmediği seçimlerde aksine oyun arttığı bir Çiğli. Cumhurbaşkanlığı’nda da oyun artırılmasına katkısı olan bir siyasetçiyim. Anketlerden yana bir sorunumuz olmaz. Bir platform anket yapmış, yüzde 54’ü yakalamışız. Bu da onun duyurusudur. Biz alnımızın teri ile çalışmaya devam ediyoruz. Ben ön seçimden belediye başkanı olmak istiyorum. Bizim geleneğimizde, Çiğli’nin geleneğinde ön seçim var" mesajı verdi.


"BİZİ KİMSE BELEDİYECİLİKTEN ELEYEMEZ"

"Çiğli Belediyesi CHP’de sosyal belediyecilik anlamında ilk 10’dadır" diyen Gümrüçü, "CHP’nin bir önceki yönetimi de aynı fikirdeydi. Çok aday çıkıyor, bu dönem bereketli bir dönem. Neden aday çıkıyor, Utku Gümrükçü aday olmayabilir mi tartışmasında bizi kimse belediyecilikten eleyemez. Bize bu görevi CHP verdi, ‘Bizim oğlandır, yapar’ dediler. Ben yine ‘Bizim oğlandır, devam eder’ diyeceklerini düşünüyorum" açıklamalarında bulundu. 


KONGERE TARTIŞMALARINA YANIT

Kongre ve kurultayda yaşanan tartışmaların ardından Çiğli’nin adının gündeme gelmesi ve bunun yerel seçim sürecine yansıyıp yansımayacağını sorulması üzerine de Gümrükçü, "İzmir kongresinde Sayın Genel Başkan’ın aleyhinde slogan atan arkadaşlar vardı, onlar Çiğlili değildi. Onlara isteyene fotoğraf ve videolarıyla gösterebilirim. Arasında Çiğlili varsa da bana yakın bir arkadaş değildi. Kongrede bir tartışma varsa da orada biter. Bunların yerel seçim sürecini etkilememesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.


İKİNCİ DÖNEME 256 BAŞLIKLI HAZIRLIK


Çiğli’yi denizle buluşturma hayalinin sorulması üzerinde ise Başkan Gümrükçü, "Yaz aylarında kadınları ve çocukları denizle buluşturuyoruz. İki yıldır Çiğli’nin sahilinde bu organizasyonları gerçekleştiriyoruz. O bölgeyi yurttaşlarımıza kazandırabildik mi, kazandıramadık. AK Parti eski il başkanı Kerem Ali Sürekli ve Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ile bu sorunu defalarca konuştuk. Bostanlı Rekreasyon Alanı’nın devam edeceği bir projeyi istedik. Olumlu ya da olumsuz bir evrak istedik o da olmadı. Tramvayın açılmasıyla birlikte bu sorun daha da çözülecektir. Keşke bu sorunu bugüne kadar çözebilmiş olsaydım. Keşke dediğim konuların başında bu gelir. İkinci döneme 256 başlık hazırladım. Bunları umuyorum adaylık açıklansa da açıklanmasa da derleyip toplayıp Çiğli halkının önüne koymak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ