Önümde kocaman bir sözlük duruyor : İlhan Ayverdi' nin hazırladığı, Kubbealtı yazarlarının katkıda bulunduğu Misalli Büyük Türkçe Sözlük.
Gerçekten de en kapsamlı bir sözlüktür; her takıldığım sözcükte ona başvururum.
Yazar, şair, ressam, mimar...sözlüksüz yapıt üretemez, üretmemelidir.
Yazım kılavuzları bizi yanıltabilir; sözcüklerin anlamlarıyla yazımını mutlaka sözlüklerle doğrulamalıyız.
İlhan Ayverdi ' nin bu sözlüğü bilimsellik adına çok eksiklikler barındırıyor; kimi başlıklarda kendi görüşünü belirtip şerh koyuyor,nesnellikten uzaklaşıyor.
Sözlük, dil bilgisi konusunda da çok ayrıntılı bilgiler veriyor. Türetme eklerinden kimilerini yanlış buluyor; bunlardan birkaçı :
- gen eki, Türkçede böyle bir ek yoktur diyor, yanlış türetilmiştir.( Bu eki bizzat Atatürk türetmiştir, yerbilim terimleri  için.Üçgen, dörtgen gibi )
-m eki: Işınım, bağımlı, tanım.
- ey eki : Olay, yapay
- tay eki : Danıştay, yargıtay
- v eki: Ödev, sınav
- y eki : Onay, uzay, olay
Dikkat edilirse bu eklerin tümünü eski TDK türetmiştir. Türkçede böyle bir ek  yoktur ne demek; bu nasıl dil uzmanlığıdır; yeni sözcüklerin yanında  yeni ekler de dile kazandırılamaz mı ?
Eserin kaynaklar bölümünde Kubbealtı yazarlarının tümünden alıntı yapıldığını görürüz; ama eski TDK dilcilerinden kimse yok. Tek bir yerde Agah Sırrı Levent'in adını gördüm. Ömer Asım Aksoy, Emin Özdemir,
Nurullah Ataç, Agop Dilaçar, Tahsin Saraç, Cahit Külebi... yok; çağdaş yazarlardan yararlanılmamış.
Bu kapsamlı ( mufassal ) yapıt yan tutuculuğa kurban edilmiştir.
Ayrıca dinsel bilgilerde de taraf tutulmuştur; İslam mezhepleri maddelerinde Hanefilik, Malikilik, Şafiilik ve Hanbelilik için dört hak mezhepten biri açıklaması var; yani diğer mezhepler batıldır ona göre. Yazık değil mi bilimsel, nesnel olması gereken bir çalışmaya kişisel görüşlerinizi, inançlarınızı ekliyorsunuz. Diğer mezhepleri kabul etmiyor olabilirsiniz, batıl olduğuna inanabilirsiniz, ama bilimsel bir eserde bunu yapamazsınız, çünkü bu bir sözlüktür, herkes ona başvuracaktır.
Taraftarlık, eski TDK ' ya düşmanlık bilimsel kimliği gölgelemiştir.
Umarım yeni baskılarda bu öznelliklerden vazgeçilir..