Biz, 26. yüzyılın romanıdır. Bir başka deyişle geçmişten yazılmış "Gelecek Tarihi'dir." Aynı zamanda gelecekten geçmişe yollanmış, içinde jurnaller olan bir mektup.

26. yüzyılda tek bir egemen güç vardır, Tek Devlet. Kutuplaşmış insanların yaptıkları 200 yıllık savaştan sonra kurulmuş ve egemen olmuştur. Bu toplumda, bilim ve teknoloji o kadar ilerlemiştir ki, bilime olan güven ve bilimin yaratıldığı dil olan matematik insanların yaşamlarının en temel unsuru haline gelmiştir. 26. yüzyıl toplumunda insanların isimleri yoktur. Aslında vardır, ancak bizim hala sahip olduklarımız gibi değil. Romanın baş kahramının ismi D-503'tür. O, numaralandırılmış bir insandır. D-503, Tek Devlet'in matematikçilerinden birisidir. Tek Devlet medeniyetini uzaydaki farklı gezegenlere yayacak olan - bir uzay mekiği olarak tasarlanmış- İntegral'in yapımcısıdır.


Her şeyin normal gittiği yaşamında karşısına çıkıp hayatını değiştiren E-330'la tanıştıktan sonra D-503 jurnal denebilecek olan kayıtlar tutmaya başlar. Biz, işte bu 40 kayıttan oluşur. Kayıtlar 26. yüzyıldan kimin okuyacağı bilinemeyecek olan bir kuşağa yazılmıştır.
Tek Devlet'in sınırları vardır, yeşil cam sınırlar. Bu yeşil camlar Tek Devlet'i bir fanus gibi kaplar ve onu dış alemden ayırır. Dış alem ise bildik dünyadır. Ağaçların, hayvanların ve hatta medenileşmemiş insanların yaşadığı bir yerdir. Tek Devlet'in sınırları içinde doğaya karşı bir zafer vardır.  Herşey camlardan yapılmşıtır. Duvarlar, katlar, dolaplar, akla gelebilecek herşey... Böylece, herkes herkesi rahatça görebilmektedir. Gizlilik yoktur. İnsan bilmediği birşeyden korkar. Ancak herşeyi bildigi zaman korkuya yer kalmaz. Tek Devlet toplumu, şeffaftır bu yüzden. Korku yalnızca Tek Devlet'in itaat için yarattığı bir baskıdır.


26. yüzyıl toplumu en eşitlikçi toplumudur. Kimse kimseden üstün değildir. O yüzden 'Ben' yoktur, 'Biz' vardır.


Yevgeni Zamyati'nin 'Biz'ini salt bir Sovyet eleştirisi olarak okumak yerine günümüzün 'modern toplumuna' da bir eleştiri niteliği taşıdığını görmezden gelemeyiz. 'Biz' aslında tam da bizim için yazılmıştır.