Google, Gemini Nano adlı yapay zeka modelini kullanarak telefon görüşmelerini analiz edecek ve dolandırıcılık şüphesi uyandıran durumlarda kullanıcıları uyaracak. Ancak bu analizlerin cihaz üzerinde yapılacağı ve verilerin Google sunucularına gönderilmeyeceği belirtiliyor.

Google Chrome’un kırmızı uyarı ekranı | Tehlikeli dosyalara karşı yeni koruma Google Chrome’un kırmızı uyarı ekranı | Tehlikeli dosyalara karşı yeni koruma

Gizlilik uzmanları endişeli

Gizlilik savunucuları, telefon görüşmelerinin dinlenmesinin "son derece tehlikeli" olduğunu ve başka sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Surveillance Technology Oversight Project'ten Albert Fox Cahn, telefon görüşmelerinin en özel anlarımızdan biri olduğunu vurguluyor.

Signal Başkanı: "Bu son derece tehlikeli"

Signal Başkanı Meredith Whittaker da bu özelliğin kullanıcı tarafını cihaz düzeyinde ve merkezi şekilde taramanın zeminini hazırladığını düşünüyor. Whittaker, teknolojinin kullanımının hızla genişleyebileceği ve dolandırıcılık tespitinin ötesine geçebileceği konusunda uyarıyor.

Google'ın açıklaması

Google ise özelliğin tüm dinleme ve analiz işlemlerinin cihaz üzerinde yapılacağını ve özel konuşmaların sunucularına gönderilmeyeceğini belirterek gizlilik endişelerini gidermeye çalışıyor.

Kaynak: Haber Merkezi