İnancın, beraberliğin, özgürlüğün ve aklın zaferi 30 Ağustos Zafer Bayramımızı yarın her şeye rağmen coşku ile kutlayacağız.

Özellikle CHP'li belediyelerde; atölye, söyleşi, konser ve ışık gösterilerinin yer aldığı etkinliklerde binlerce, milyonlarca insanımız buluşuyor.

Buluşmalar tabii ki sürecek, çünkü kalplerimiz ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk aşkı ile dolup, taşıyor...

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce'den şu mesajı aldım:

'30 Ağustos 'ar günü saat 21.00'de Güzelbahçe Anfi Tiyatroda 'Ezginin Günlüğü' ile buluşuyoruz.'

Ben katılamayacağım ama yüzlerce kişinin katılacağı kesin...

21 Ağustos Cumartesi günü de Yaka Mahallesi'ndeki Tahtacı Kültür Evi'nde, bir gün sonra ise meydanda  'Aşure etkinliği' yapılmıştı.

Güzelbahçe'de şöyle gerilere doğru gidiyorum, neredeyse her hafta toplumu ilgilendiren etkinlikler yapılmış...

Yapılmaya da devam ediyor...

Vatandaşlar tiyatro ile buluşturuluyor bu arada çocuklar unutulmuyor ve yerel kalkınma ile üreticiye destek amaçlı programlar yapılıyor.

Belki bizim ulusal medyada ve yandaşlar görmezden, duymazdan geldiler ama ta Amerika'dan duyulan bir etkinlik vardı;

'8. Payamlı Bardacık Festivali!'

İnanın haberini ve güzellikleri Amerikan basınından takip ettim...

Hatta alıntı yapacaktım ama olaylardaki gelişmelerden fırsat bulamadım.

Bu arada bir iki ilçemizden de haberdar edeyim:

KONSER ve FENER ALAYI

30 Ağustos Zafer Bayramı, Torbalı'da da coşkuyla kutlanacak.

İlçe sakinleri, Kurtuluş Savaşı ve Türk Tarihi'nin en önemli zaferlerinden olan Büyük Taarruz'un 99. Yıldönümünün coşkusunu, konser ve fener alayında yaşayacak.

Program bu yıl 2019'da olduğu gibi Ayrancılar'da gerçekleşecek.

30 Ağustos Pazartesi günü yapılacak olan etkinliklerde ilk olarak Atatürk Anıtı'na çelenk sunulacak. Saat 10.00'da şehrin çeşitli noktalarında belediye bandosu konser verecek. 13.00'da ise Sadık İleri Bulvarı'nda Torbalı Belediyesi Mehteran Takımı gösteri gerçekleştirecek.

Saat 21.00'da ise Ayrancılar Barış Manço Caddesi'nde Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin'in de katılımıyla fener alayı gerçekleşecek. Saat 21.30'da ise Ayrancılar Meydanı'nda Ezginin Günlüğü konseri başlayacak.

KIRMIZI BEYAZA BÜRÜNDÜ

Gaziemir Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 99. yılı dolayısıyla vatandaşlara 5 bin Türk bayrağı dağıttı.

Üzerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafının yer aldığı 5 bin Türk bayrağı dağıttıklarını söyleyen Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda 'Yurttaşlarımızı, dağıttığımız bu bayrakları evlerinin balkonlarına, işyerlerinin camlarına asarak bayram coşkumuza ortak olmaya davet ediyorum' diye konuştu.

REKOR KATILIM

9. Uluslararası 9 Eylül İzmir Yarı Maratonu 5 Eylül Pazar günü rekor katılımla koşulacak. Kayıtların kapanmasından günler önce hedeflenen 2 bin rakamına ulaşıldı.

Organizasyon komitesi yetkilileri, pandemi kuralları nedeniyle katılımcı sayısının 2 bin ile sınırlı tutulduğunu açıklarken, geçen yıl yine pandemi nedeniyle katılımcı sayısı 500 ile sınırlandırılmıştı.

Yarı Maraton, 5 Eylül Pazar günü Cumhuriyet Meydanı - İnciraltı - Cumhuriyet Meydanı güzergahında koşulacak.

Yarışın startı saat 07.00'de verilecek.

Koşunun sonunda genel klasman erkekler ve kadınlar, genel klasman Türk erkek ve kadın sporcuların yanı sıra 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59 ve 60-64 yaş gruplarında ödüller dağıtılacak.

BİYOMETRİK VERİLER TALİBAN'DA

ABD ordusunun palas pandıras Afganistan'ı terk etmesi, dünyanın çeşitli ülkelerinde doğrudan ya da gizli bir şekilde ABD'ye yardımcı olan kişilerde güvensizlik yaratmış olması çok muhtemel ama şimdi yeni ortaya çıkan bir iddia bu güvensizliği daha yukarıya taşıyacak gibi gözüküyor.

İddia, ABD'nin Afganların verilerini topladığı HIIDE sisteminin, diğer askeri teçhizat ile birlikte Taliban'ın eline geçtiği şeklinde.

Yani tam bir felaket birileri için...

MÜLTECİ ÇIKMAZI

Afganistan'dan gelen göçmenlerin sayısı her geçen gün arttıyor. Taleban'ın ülkede baskısını arttırmasıyla daha fazla göçmenin Türkiye sınırını geçebileceği sanılıyor.

Yunanistan, Afgan mültecilerin Avrupa Birliği'ne geçişini önlemek için Türkiye sınırındaki duvarı güçlendiriyor. Avrupa Birliği ise Türkiye'den mültecilerin geçişini önlemesini bekliyor.

Soli Özel, AB'nin Türkiye'den 2015'ten bu yana Suriyeli mültecilerle ilgili beklediklerini Afgan mülteciler için de beklediğini kaydetti.

Özel, Türkiye'nin mültecilerin 'depolandığı' bir bölge olduğunu söyledi.

Yaklaşık 5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'nin Avrupa Birliği ile göçmenler konusunda yaptığı bir anlaşma mevcut. Bunun karşılığında Türkiye AB'den milyarlarca dolar yardım alıyor. Avrupalı liderler Afgan mülteciler konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüyor.

Bazı uzmanlar AB'nin Türkiye'ye daha fazla mali yardım yapılması karşılığında Suriye mülteci anlaşmasının Afganlar'ı da kapsayacak şekilde genişletilmesini istediği görüşünde.

Afgan mültecilerin Türkiye'ye geçiş yaptığı İran'la Türkiye arasındaki duvarın inşaatı ise devam ediyor.

BİR BAŞKA ÖNEMLİ YÖN

Şimdi de size 30 AĞUSTOS'TAN SONRASINI anlatacağım...

Yıl 1929

Lise 3 ders kitabı.

Adı: Kozmografya..

Yazarı Ordinaryüs Prof. Dr. Ali Yar.

Atatürk'ün isteği ile yazıldı...

Bu ön bilgi...

Şimdi yine tekrarlayarak devam edeceğim:

Büyük önderdeki öngörüye bakar mısınız?

Adı Kozmografya.

Türkiye'deki ilk astronomi kitabı.

İlk baskısı 1929'da yapıldı.

Alıntı yaptığım kişi ise 'Benim bulduğum ise 1933 baskısı.

Yazarı Ordinaryüs Prof. Dr. Ali Yar.' diyerek tarihi bir gerçeği dile getiriyor:

ANLAMAYANA ANLATMAK İÇİN

Bu kitap yazılmadan 8 sene önce Ankara Hükümeti'nin kasasında sadece 48 kuruş vardı.

İşgal güçleriyle, fakirlikle, cehaletle ve hastalıkla mücadele ediliyor; savaş sonrası Osmanlı'nın borçları ödeniyor, diğer yandan bilimle sanatla Cumhuriyet inşa ediliyor, fabrikalar yapılıyor, operalar temsil ediliyor, yurt dışına eğitim için öğrenciler gönderiliyor, örnek bir ülke yaratılıyordu.

O dönem insanlar dünyanın düz olduğunu ya da boğanın boynuzları üzerinde durduğunu düşünüyordu.

Astronomi nedir, kimse bilmiyordu.

Ama bir kişi bunun önemini biliyordu. Dünyada başka örneği yoktur, bir devlet adamının astronomi kitabı yazdırmasının. Evet, Kozmografya, Atatürk'ün isteğiyle Ali Yar Bey'e 1929'da yazdırılmıştır.

GERİCİLER HÂLÂ BİLMEK İSTEMİYOR

Gezegenler, mevsimler nasıl oluşur, kara delik nedir, Aristo'dan başlayarak Kopernik'ten Galileo'ya tüm uzmanların düşünceleri, Samanyolu haritasına kadar her şey bu kitaba konulmuştu.

1933'ten başlayarak tüm liselerde zorunlu ders olarak okutulmuştur ta ki 1979'a kadar.

Kitabın yazarı Ali Yar Bey Mektebi Sultani yani Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra 1912 Temmuz'unda Paris Yüksek Tayyarecilik Mektebi'nden mezun olur ve dünyanın ilk üç uçak mühendisinden biri unvanını elde eder.

'Hanım Konağı' diye bilinen konakta cebir, astronomi dersleri verir. Atatürk'ün isteğiyle de bu kitabı yazar.

Sahaftan gelen tarihi Kozmografya kitabını açtığımda beni bir sürpriz bekliyordu.

Kapağın hemen arkasına kime ait olduğunu gösteren bir isim yazılıydı. 1933'te İstanbul Darülfünun yani İstanbul Üniversitesi'nin o dönem Zeynep Yüksek Öğretmen Okulu'nda 275 okul numaralı bir kişiye aittir bu kitap; adı Fahrettin Akbulut.

Kim mi bu kişi?

Sonradan önemli bir matematik profesörü olacak Ege Üniversitesi'nde dersler verecek Türkiye'de matematiği gençlere sevdirecektir.

Bir gün Fahrettin Akbulut'un çocuğu evdeki kütüphane rafını karıştırır. Kozmografya kitabını görür. Şu an bende olan kitabı...

Alır inceler.

İçinde gökyüzü haritalarının, teleskopların, gezegenlerin ve kainatın fotoğraflarını görünce astronomiye ilgi duymaya başlar.

Sonra ne mi olur?

SÖZDE DEĞİL, GERÇEK PROFESÖR

California Üniversitesi (Berkeley) Matematik bölümünden mezun olur. Wisconsin Üniversitesi'nde, Michigan State Üniversitesi'nde profesörlüğe kadar yükselir.

'Yaşadığımız uzayı tabii Euclid (Öklid) uzayı mı, yoksa onun yalancı kopyası mı?' sorusunun yanıtını arar ve İngiliz Astronomi Profesörü Zeeman'ın 1963'te yaptığı tahmini çözümünü bulmayı başarır.

Bu nedenle de birçok ödüle hak kazanmıştır.

Bunlardan biri de TÜBİTAK Bilim Ödülü'dür.

Türkiye'nin yetiştirdiği ve dünyaca tanınan Profesör Dr. Fahrettin Akbulut'un oğlu Prof. Dr. Selman Akbulut matematik ve astronomi alanında yaptığı çalışmalardan ötürü uluslararası ödüllerle taçlandırılır.

Baba Fahrettin ve oğlu Selman matematik ve astronomi alanında önemli çalışmalara imza atar.

İşte Kozmografya kitabının önemi buradadır.

KÜÇÜK ÇOCUK

İçindeki 275 okul numaralı lise talebesi Fahrettin'in kitaba karaladığı ismi bizi böylesine bir yolcuğa çıkarıyor.

Bu kitap, küçük bir çocuğun yani Selman'ın eline geçmesiyle dünyaca tanınan bir bilim insanına dönüşmesine vesile olur.

Ya bu kitap Atatürk tarafından Ali Yar Bey'e yazdırılmasaydı?

Fahrettin Akbulut bu kitabı İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu'nda okumasaydı?

Sonrasında oğlu Selman bu kitabı görüp astronomiye heves etmeseydi... İşte Atatürk'ün neden büyük bir insan olduğunun örneği...

Atatürk yüzünü bilime dönmüştür. İstikbal Göklerdedir demiştir. Belki de en güzeli nüansı yazdırdığı Kozmografya kitabının içindeki Ay fotoğrafındaki kraterlerdir.

Neden mi?

ATATÜRK ADI VERİLDİ

1956 senesinde Dr. Hugh Percy Wilkins Ay'daki bir kratere büyük saygı duyduğu Atatürk'ün adını vermiştir.

Ay'da bir kratere Atatürk'ün adının verilmiş olduğunu biliyor muydunuz? Lütfen bu yazıyı Atatürk'ü anlamayanlara, O'nun kıymetini bilmeyenlere okutun...

En azından 'En Hakiki Mürşit İlim' ve 'İstikbal Göklerdedir' sözlerinin somutlaşmış örneklerini gösterebilmiş olursunuz.