Türkiye'de son bir yılda yaşanan olay gelişmeleri Gazeteci Soner Kızılkaya tarih tarih derlemiş.

Ben de özetleyerek bazılarını sizlerle paylaşıyorum.
10 Ocak: Gazeteci Sedef Kabaş, katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandı. 11 Mart’taki ilk duruşmada 28 ay hapis cezasına çarptırılan Kabaş, tahliye edildi.
3 Şubat: Isparta’nın birçok bölgesinde yoğun kar yağışı nedeniyle elektrikler kesildi. Günlerce süren kesintiler nedeniyle doğalgaza da erişim olmayınca Ispartalılar, dondurucu havada evlerini ısıtamadı.
12 Şubat: CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin oluşturduğu "Altılı Masa" ilk toplantısını yaptı.
2 Mart: Corona virüsü salgını nedeniyle 10 Nisan 2020’den beri uygulanan uygulanan açık alanlarda maske takma zorunluluğu ve HES Kodu uygulaması kaldırıldı.
18 Mart: 1915 Çanakkale Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle açıldı.
17 Nisan: Türk Silahlı Kuvvetleri Irak’ın kuzeyindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki PKK hedeflerine Pençe-Kilit operasyonunu başlattı.
20 Nisan: Bursa’da cezaevinde görevli infaz koruma memurlarını taşıyan servise el yapımı patlayıcıyla saldırı düzenlendi. Patlamada bir kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı.
25 Nisan: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üçüncü Gezi davasında yargılamaya katılan tüm sanıkları mahkum etti. Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer 7 sanığa 18’er yıl hapis cezası verildi.
26 Nisan: Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında uygulanan kapalı alanlarda maske kullanımı zorunluluğu kaldırıldı. Toplu taşımada ve sağlık kuruluşlarında ise maske zorunluluğu sürecek.
28 Nisan: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la Cidde’de görüştü.
İki ülke ilişkileri 2018’de gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından gerilmişti.
12 Mayıs: Yargıtay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na beş ayrı suçtan verilen 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezasının 4 yıl 11 ay 20 günlük bölümünü onadı. Kararla birlikte Kaftancıoğlu’na siyaset yasağı getirildi.
17 Mayıs: İstanbul Atatürk Havalimanı’nın kurulu olduğu alanın büyük bölümünü Millet Bahçesi’ne çevirmek için inşaat başladı. CHP, yıkımı protesto etti.
21 Haziran: Muğla’nın Marmaris ilçesinde başlayan orman yangını günlerce sürdü. Binlerce hektar alan kül oldu. Tutuklanan zanlı, arazi anlaşmazlığı nedeniyle yangını çıkardığını söyledi.
22 Temmuz: Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in aracılığıyla, Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının yeniden başlaması için Moskove ve Kiev arasında tahıl koridoru anlaşması, İstanbul’da imzalandı.
4 Ağustos: 31 Temmuz’da yapılan KPSS sınavı, soruların çalıntı olduğu iddiasıyla iptal edildi. Sınavdaki soruların, Yediiklim Yayınevi’nin deneme sınavlarında yayınlandığı ortaya çıkmış, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alındı.
17 Ağustos: Türkiye ile İsrail arasında başlatılan normalleşme süreci kapsamında iki ülke dört yıl aradan sonra karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldı.
26 Ağustos: İzmir’den gelen büyük tepkiler üzerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sökülmek üzere Brezilya’dan Türkiye’ye getirilmekte olan NAE Sao Paulo gemisine, Türk karasularına giriş izni verilmeyeceğini açıkladı.
25 Eylül: Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Tece semtindeki polisevine silahlı ve bombalı saldırı düzenlendi. Bir polisin öldüğü, bir polisin yaralandığı saldırının sorumluluğunu PKK üstlendi.
6 Ekim: Ermenistan ve Türkiye arasındaki normalleşme süreci kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan ilk kez yüz yüze görüştü.
13 Ekim: "Dezenformasyon yasası” TBMM’de kabul edildi. Muhalefetin ve basın örgütlerinin sansür yasası olarak tanımladığı düzenlemeyle, gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yaymak suç olarak kabul edildi.
14 Ekim: Bartın’ın Amasra ilçesindeki kömür ocağında meydana gelen patlama ve sonrasında çıkan yangında 42 madenci öldü. İşçi yakınları ve muhalefet, kazaya önlem alınmamasının neden olduğunu savundu.
29 Ekim: Türkiye’nin ilk “yerli” otomobil markası olarak sunulan TOGG’un ilk aracı, Bursa’daki Gemlik fabrikasında tanıtıldı.
13 Kasım: İstanbul’un İstiklal Caddesi’nde düzenlenen bombalı saldırıda 6 kişi öldü, 53 kişi yaralandı.
20 Kasım: Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıllardır bir araya gelmeye reddettiği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile Katar'da el sıkıştı.
23 Kasım: Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 6,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre illerde de hissedilen depremde 2 kişi öldü, 93 kişi yaralandı.
3 Aralık: Birgün Gazetesi, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşındaki H.K.G. isimli kızını 29 yaşındaki Kadir İstekli ile 'evlendirdiğini', çocuğun uzun yıllar istismara maruz bırakıldığını duyurdu.
14 Aralık: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na YSK başkanı ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi ve siyasi yasak getirildi.
Kararın kesinleşmesi için istinaf mahkemesi ve Yargıtay süreçlerinin de tamamlanması gerekiyor.