Kelime anlamı ile “izale” ortaklık anlamına gelmektedir. Eski adı ile “İzale-i Şuyu” ise Ortaklığın giderilmesi demektir. 
Ortaklığın giderilmesi davası ise, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek, kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türüdür. Dava açılması herhangi bir zamanaşımına tabii olmayıp her zaman açılabilir.  Ortaklığın giderilmesi davası, taşınır ya da taşınmaz mallar hakkında açılabilir. Taşınır ya da taşınmaz üzerindeki ortaklığın giderilmesini isteyen davacı taraf, davayı tüm ortaklara karşı açmalıdır. Ortaklardan birinin vefatı halinde ise vefat eden ortağın mirasçıları davaya eklenmelidir.
Uygulamada genellikle mirasçıların miras kalan malların paylaşımı hususunda anlaşmazlığa düştüğünde veya miras ortaklığını mahkeme eli ile sonuçlandırmak istediğinde bu yola başvurdukları söylenebilir. 
Ortaklığın giderilmesi (İzale-i Şuyu) iki yöntemle mümkündür. 
1.Aynen Taksim Suretiyle İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi): Taşınır veya taşınmaz malın aynen bölünmesidir. Her taşınır ya da taşınmaz dava konusu mal için geçerli olamayabilir. Söz konusu taşınır ya da taşınmaz malın bölünebilir olması gerekir. Mahkeme tarafından, ilk olarak dava konusu taşınır ya da taşınmaz malın taksiminin mümkün olup olmadığı incelenecektir. Örneğin, değeri eşit iki parçaya bölünebilen bir arsanın ikiye bölünerek paydaşlığı giderilebilir. 
2.Satış Suretiyle İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi): Taşınır veya taşınmaz malın icra yoluyla satılarak bedelinin paydaşlar arasında bölüştürülmesidir.
Ortaklığın giderilmesi davalarında mahkemece malın aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verilebilmesi için öncelikle taşınmazın yüzölçümü, niteliği, pay ve paydaş sayısı ve tarım arazilerinin niteliği ile imar mevzuatına göre aynen taksimin mümkün olup olmadığının araştırılması gerekir. Taşınmazın önemli ölçüde bir değer kaybına uğraması söz konusu ise aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verilemez. Taşınmazın aynen taksimi mümkün değilse, ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilir. Taşınmaz malın satışı, mahkeme vasıtasıyla değil satış memurluğu veya icra dairesi marifetiyle yapılır. Satış açık arttırma yoluyla yapılmalıdır. Ancak tüm paydaşlar bir araya gelerek satışın ortaklar arasında yapılması hususunda oybirliğiyle anlaştıkları takdirde satış yalnızca ortaklar arasında yapılır.
Ortaklığın giderilmesi davası açılırken davacı tarafından dava harcı ve mahkeme giderleri yatırılır. Dava harcı, maktu harçtır yani taşınmazın değerine göre değişiklik göstermeyecektir. Burada miktar bakımından değişiklik taraf sayısına göre yapılacak tebligat giderleri ve satış harcıdır. Dava sonucunda, yargılama giderleri ve varsa dava vekalet ücretleri, paydaşların payları oranında bölünerek paydaşlara yükletilir. Bir başka anlatımla; kazananı kaybedeni olmayan ve dava sonunda herkesin hak ettiği payını aldığı ve mahkeme masraflarını ortak karşıladığı bir dava türüdür.